‘BMJ’: Δεν είναι αποτελεσματικό το tamiflu!

Μεγάλο βρετανικό ιατρικό περιοδικό, ζητεί από τη φαρμακοβιομηχανία Roche να ανακοινώσει όλα τα στοιχεία της σχετικά με το Tamiflu, ισχυριζόμενο ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το φάρμακο μπορεί πράγματι να σταματήσει τη γρίπη.

Το φάρμακο αποθηκεύεται από δεκάδες κυβερνήσεις παγκοσμίως, σε περίπτωση παγκόσμιας επιδημίας γρίπης, και χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νέας γρίπης το 2009.

Τη Δευτέρα, ένας από τους ερευνητές που συνδέονται με το περιοδικό ‘BMJ’ κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μηνύσουν τη Roche.

Ο Peter Gotzsche, επικεφαλής του Nordic Cochrane Centre στην Κοπεγχάγη, συνιστά το μποϋκοτάζ των προϊόντων της Roche μέχρι να δημοσιευτούν στοιχεία για το Tamiflu που λείπουν. Δήλωσε ότι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν νομική δράση έναντι της Roche, για να λάβουν πίσω τα χρήματα που άσκοπα ξοδεύτηκαν για την αποθήκευση του Tamiflu.

Απαραίτητα

Πέρσι το Tamiflu περιλήφθηκε σε κατάλογο ‘απαραίτητων φαρμάκων’ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μια λίστα που συχνά ωθεί κυβερνήσεις να αγοράσουν το φάρμακο.

Το Tamiflu χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης και νέων ιών γρίπης όπως των πτηνών ή των χοίρων. Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Gregory Hartl, δήλωσε ότι ο οργανισμός έχει αρκετές ενδείξεις που να δικαιολογούν τη χρήση του σκευάσματος για ασυνήθιστους ιούς γρίπης όπως των πτηνών. Δήλωσε ότι υπάρχουν ουσιαστικές ενδείξεις ότι μπορεί να σταματήσει ή να εμποδίσει την εξέλιξη σε σοβαρή νόσο όπως η πνευμονία.

Στις ΗΠΑ, το Centers for Disease Control and Prevention (Κέντρο για τον Ελεγχο και την Πρόληψη νόσων), συνιστά το Tamiflu ως ένα από τα δυο φάρμακα για την αντιμετώπιση της γρίπης. Το CDC σημειώνει ότι τέτοια αντιικά μπορούν να συντομεύσουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών και νοσηλείας.

Το 2009, το ‘BMJ’ και ερευνητές του Nordic Cochrane Centre, ζήτησαν από τη Roche να καταστήσει διαθέσιμα όλα τα στοιχειά για το Tamiflu. Τότε, σε επιστήμονες του Cochrane Centre είχε αναθέσει η Βρετανία να αξιολογήσουν φάρμακα για τη γρίπη. Δεν ανακάλυψαν αποδείξεις ότι το Tamiflu μειώνει τον αριθμό των επιπλοκών σε ανθρώπους με γρίπη.

Η εκδότρια του ‘BMJ’, Fiona Godlee, σημείωσε τον προηγούμενο μήνα σε editorial ότι παρά τη δημόσια δέσμευση να απελευθερώσει εσωτερικές εκθέσεις για κάθε δοκιμή του σκευάσματος, η Roche κωλυσιεργεί.

Η Roche

Σε ανακοίνωσή της η Roche σημείωσε ότι είχε συμμορφωθεί με όλες τις νόμιμες απαιτήσεις για τη δημοσίευση στοιχείων και παρέδωσε στον Gotzsche και τους συνεργάτες του 3.200 σελίδες με πληροφορίες για να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.

 

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έκανε διαθέσιμα πλήρη στοιχεία κλινικών δοκιμών στις εθνικές υπηρεσίες υγείας, σύμφωνα με τις διάφορες απαιτήσεις, επομένως μπορούν να πραγματοποιήσουν τις δικές τους αναλύσεις.

Η Roche σημειώνει ότι συνήθως δεν απελευθερώνει στοιχεία σε επίπεδο ασθενούς λόγω νομικών εμποδίων ή εμπιστευτικότητας και προσθέτει ότι δεν χορήγησε τα ζητούμενα στοιχεία στους επιστήμονες επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας.

Η Roche επίσης ερευνάται από την European Medicines Agency για τη μη κατάλληλη αναφορά παρενεργειών, περιλαμβανομένων πιθανών θανάτων, για 19 φάρμακα περιλαμβανομένου του Tamiflu, που χρησιμοποιήθηκαν περίπου σε 80.000 ασθενείς στις ΗΠΑ.

http://www.iatronet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *