«ΑΧΕΠΑ» «Μπαλονάκι» με απορροφήσιμα στεντ

Επαναστατικά… στεντ που απορροφώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό εμφύτευσαν σε τρεις ασθενείς με στεφανιαία νόσο οι γιατροί του αιμοδυναμικού εργαστηρίου της Α’ πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ».

 

Πρόκειται για την πρώτη εμφύτευση τέτοιων στεντ σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ τα πλεονεκτήματά τους είναι ότι προστατεύουν τους ασθενείς από τον κίνδυνο θρόμβωσης που μπορούν να προκαλέσουν τα ευρέως χρησιμοποιούμενα μεταλλικά στεντ, τα οποία πιάνουν… πουρί κι εμποδίζουν τη λειτουργία των αγγείων.
«Τα συγκεκριμένα στεντ πήραν έγκριση για εμπορική χρήση στην Ευρώπη μόλις πριν από δύο μήνες και ήδη στο ΑΧΕΠΑ κάναμε τις πρώτες εμφυτεύσεις πανελλαδικά. Πρόκειται ουσιαστικά για φαρμακευτικά επικαλυμμένες βιοαπορροφήσιμες ενδοστεφανιαίες προθέσεις, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από πολυμερισμένο γαλακτικό οξύ, ένα φυσιολογικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος. Αυτό σημαίνει ότι μετά την εμφύτευσή τους απορροφώνται πλήρως από το αγγειακό τοίχωμα, σε αντίθεση με τα κλασικά φαρμακευτικά στεντ, και σε διάστημα δύο ετών δεν υπάρχει πια εμφύτευμα», εξηγεί στη «Μ» ο διευθυντής της Α’ πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής του «ΑΧΕΠΑ», καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ, Ιωάννης Στυλιάδης.
Παράλληλα, τονίζει ότι η απορρόφηση του στεντ από τον ανθρώπινο οργανισμό αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα, καθώς επιτρέπει την πλήρη αποκατάσταση της φυσιολογικής αγγειακής λειτουργίας, εξαλείφει τον κίνδυνο απώτερης θρόμβωσης μετά την απορρόφησή του και επιτρέπει όλες τις μελλοντικές θεραπευτικές επιλογές.
Επανάσταση για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιάδη, η στεφανιαία νόσος αποτελεί την πιο διαδεδομένη καρδιακή πάθηση και μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στον ανεπτυγμένο κόσμο. Μία από τις θεμελιώδεις θεραπευτικές επιλογές είναι η διενέργεια αγγειοπλαστικής, το κοινώς γνωστό «μπαλονάκι», με εμφύτευση φαρμακευτικά επικαλυμμένων ενδοστεφανιαίων προθέσεων (στεντ).
«Η θεραπευτική αυτή επιλογή προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, έχει το μεγάλο μειονέκτημα ότι οι μεταλλικές αυτές ενδοπροθέσεις αποτελούν μόνιμα εμφυτεύματα στα στεφανιαία αγγεία. Τα εμφυτεύματα αυτά παρεμποδίζουν την αποκατάσταση της φυσιολογικής αγγειοκινητικής λειτουργίας, ενέχουν τον κίνδυνο -έστω και πολύ περιορισμένο- θρόμβωσης και σε ορισμένο αριθμό ασθενών παρεμποδίζουν μελλοντικές θεραπευτικές επιλογές. Συνεπώς, η χρήση των βιοαπορροφήσιμων στεντ αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη στην επεμβατική αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου», επισημαίνει ο κ. Στυλιάδης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι μελέτες στις ΗΠΑ δείχνουν πως τα πλεονεκτήματα των φαρμακευτικά επικαλυμμένων βιοαπορροφήσιμων ενδοστεφανιαίων προθέσεων είναι πολλά. Εξάλλου, επισημαίνει ότι στο «ΑΧΕΠΑ» έγινε δωρεά συνολικά 12 τέτοιων στεντ από την προμηθεύτρια εταιρεία κι εντός των επόμενων ημερών θα τοποθετηθούν σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και τα υπόλοιπα 9.
«Η συγκεκριμένη τεχνολογία αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στην επεμβατική αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου. Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στη βελτίωση των υψηλών παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών στον πολίτη, παρά τις αντίξοες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας», τονίζει ο διοικητής του «ΑΧΕΠΑ» Γιώργος Βέργουλας.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
http://www.makthes.gr/news/reportage/95951/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *