Νέα από Αρκαδία. Ο εκφασισμός της ζωής μας

Δεν ξέρουμε αν η  σημερινή παρακμή της χώρας έχει ανάλογο προηγούμενο. Πάντως,  οι παλιότεροι δύσκολα μπορούν να θυμηθούν τέτοιες εποχές  κρίσης και παρακμής του πολιτικού συστήματος, όπου κυριαρχούν η χυδαιολογία, ο τσαμπουκάς και η αυθαιρεσία.

Από τη μια ένας ανώτατος πολιτικός παράγοντας  συμπεριφέρεται ως μάγκας του πεζοδρομίου που απαντά στις κατηγόριες που του απευθύνουν με χυδαιολογίες και απρέπειες χωρίς καμία επίπτωση σε βάρος του.

Από την άλλη πρωτοκλασάτος συνδικαλιστής, ο οποίος επί χρόνια απολαμβάνει τα προνόμια του δημόσιου κορβανά, καλεί τους συναδέλφους του που θίγονται από τις περικοπές σε ένοπλη αντίσταση. Γιατί, όπως υποστηρίζει, την μπουλντόζα της τρόικας δεν τη σταματάς με γαρίφαλα αλλά με ρουκέτες… Και δεν αντιδρά κανείς, έτσι για την τιμή των όπλων…

Τέλος,  ο υπουργός Εσωτερικών υποκύπτει  στις ρατσιστικές απειλές των χρυσαυγιτών και ζητεί στοιχεία για τους αλλοεθνείς και μετανάστες που πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς.

Ας μη γελιόμαστε. Δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια περιθωριακά φαινόμενα, με κάποιους λίγους φανατικούς που ξεσπαθώνουν εναντίον  κάποιου θεατρικού ή κινηματογραφικού έργου ή βιβλίου που θεωρούν ότι προβάλλει την πίστη τους. Τα φαινόμενα εκφασισμού της κοινωνικής και πολιτικής ζωής αποτελούν πια μέρος της καθημερινότητάς μας. Η βία και ο ρατσισμός ξεκινούν από τους μετανάστες, που αποτελούν το πιο ευάλωτο κομμάτι και επεκτείνονται διαρκώς σε ομάδες και  πρόσωπα που οι ιδέες τους, η συμπεριφορά τους, ο τρόπος ζωής τους ενοχλούν τους φύλακες της ηθικής, της θρησκείας, της πατριδοκαπηλίας. Και όσο η σιωπηλή πλειοψηφία, βυθισμένη στη μιζέρια και στα προβλήματά της, τα προσπερνά ή και τα ανέχεται, τόσο θα διογκώνονται,  τόσο θα δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα.

Το χειρότερο, το πιο ανησυχητικό: το δυσοίωνο συμβάν, η διάχυτη βία, η περιφρόνηση των θεσμών, η παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η έκνομη συμπεριφορά πολιτικών ανδρών και κρατικών λειτουργών, ο ευτελισμός της ανθρώπινης ζωής δεν προκαλούν την άμεση αντίδραση κανενός. Συνηθίζουμε σε όλο και μεγαλύτερες δόσεις βίας, ανασφάλειας, αδικίας, ψέματος, εξευτελισμού. Ως πότε όμως;

 

 

Προστατεύεται

Καιρός ήταν, ένα μνημείο της χριστιανωσύνης, σαν τον  Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Βασιλείου, να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την συντήρησή του. Τα τελευταία χρόνια όλοι γινόμαστε μάρτυρες της καθημερινής του φθοράς, σε σημείο που να τοποθετούνται προφυλακτικά σκξέπαστρα  για την ασφάλεια των επισκεπτών από την συνεχή διάβρωση και αποκόλληση σοβάδων, γεγονός που οδηγεί και σε πρόβλημα στατικότητας του κτηρίου .  Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης  σε συνάντηση που είχε με το Μητροπολίτη Μαντινείας  κ. Αλέξανδρο ενημερώθηκε για τα προβλήματα αυτά αναφέροντας  πως τα προγράμματα ΕΣΠΑ στον τομέα του Πολιτισμού, που αφορούν αρχαιολογικές εργασίες και συντηρήσεις μνημείων βρίσκονται σε καλή πορεία, κατόπιν αυτού  θα γίνει ένταξη του Μητροπολιτικού ναού.

Για φορολογούμενους

Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων προβλέπονται να λειτουργήσουν στο Παράλιο Αστρος, το Λεωνίδιο, τη Δημητσάνα και τη Μεγαλόπολη,  μετά την κυβερνητική απόφαση για  κατάργηση των αντίστοιχων  ΔΟΥ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου. Τα εν λόγω δημοσιεύματα κάνουν λόγο για  99 Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων και για  κατάργηση 127 εφοριών σε όλη τη χώρα που δρομολογεί μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών.

Επικίνδυνα

Αγέλη σκύλων, 15 τον αριθμό, λυμαίνεται τις τελευταίες μέρες αλλά και τα βράδια την πλατεία Αρεως,θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των διερχομένων. Αδέσποτα, ή «δεσποτικά», άγνωστο για μας, η ουσία είναι πως η παρουσία τους έχει καταστήσει το χώρο αυτό αδιάβατο  για τους περισσότερους και έχει εγγράψει την πόλη στη λίστα  των τριτοκοσμικών πόλεων.

Κοντσέρτο

Η Χορωδία Τρίπολης  στα πλαίσια του θεσμού των Κοντσέρτων που πραγματοποιεί, την Κυριακή 21 Οκτώβρη και ώρα 8.00 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, παρουσιάζει το 51ο Κοντσέρτο της, με τη Μικτή Χορωδία Ναυπλίου, σε ρεπερτόριο με μουσική και τραγούδια Μίκη Θεοδωράκη. Είσοδος Ελεύθερη.

Κατολίσθηση

Μεγάλη κατολίσθηση είχαμε σήμερα πριν λίγη ώρα στο Ορυχείο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη. Στο σημείο δεν υπήρχαν εργαζόμενοι και το φαινόμενο προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές. Η κατολίσθηση έγινε δίπλα στο σημείο που είχαν βρεθεί οι μεγάλες πέτρες το καλοκαίρι οι οποίες σύμφωνα με τους αρχαιολόγους είναι αρχαία ευρήματα. Στο σημείο επίσης αυτό ήταν η παλιά κοίτη του Αλφειού ποταμού και εκεί γινόταν απόθεση αγόνων και μπάζων , μεγάλο μέρος των οποίων έπεσαν και έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Πηγή: http://kafeneio-megalopolis.blogspot.gr

Πολιτιστικά οδοιπορικά

Η Δημητσάνα, που εντάχθηκε πρόσφατα στο δίκτυο των επιλεγμένων πολιτιστικών οδοιπορικών για την Ελλάδα “Geo Routes & Aegean Routes” υπό την αιγίδα της ΕΕΕ για την UNESCO, υποδέχθηκε από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου 2012 το πρώτο οδοιπορικό στην πόλη, στο οποίο συμμετείχε σημαντικός αριθμός μελών της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ). Η ομορφιά της Δημητσάνας που αποτελεί διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό, τα εξαιρετικού ενδιαφέροντος πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία, λειτούργησαν καταλυτικά για τους συμμετέχοντες στο οδοιπορικό, οι οποίοι με τις εμπειρίες που αποκόμισαν εκδήλωσαν ενδιαφέρον να υποστηρίξουν περαιτέρω την ανάδειξη του τόπου.
Ο επικεφαλής των Geo Routes κ. Γιάννης Μπαλακάκης, σε στενή συνεργασία με τον δήμαρχο Γορτυνίας, κ. Ι. Γιαννόπουλο, επεξεργάζονται τις συνισταμένες της ενδυνάμωσης της πολιτιστικής ταυτότητας του προορισμού. Το πρόγραμμα των Geo Routes στη Δημητσάνα θα είναι διάρκειας 3 ημερών  και θα περιλαμβάνει την Βιβλιοθήκη, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, μία τετράωρη περιπατητική εμπειρία στις Μονές Φιλοσόφου- Κρυφό Σχολειό και Προδρόμου, την Αρχαία Γόρτυνα, την προφορική αφήγηση της ιστορίας της πόλης και ιδιαίτερες γαστρονομικές απολαύσεις.

Χαμογελάτε

Λέει η μάνα του Τοτού :  Τοτέ άμα κοπείς στα μαθήματα της εξεταστικής ξέχνα ότι είσαι παιδί μου..
Μετά από μερικές ώρες τον ξαναρωτάει : Πως τα πήγες;
Και ο Τοτός :  Γνωριζόμαστε κυρία μου;

 

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Ο εκφασισμός της ζωής μας”

  1. Καφροι ημασταν μια ζωη .Δεν ειναι ιδιον της εποχης μας η παρακμη !!!

    ” …Η Δημοκρατια μας αυτοκαταστρεφεται ,διοτι κατεχρασθει το δικαιωμα της ελευθεριας και της ισοτητας ,διοτι εμαθε τους πολιτες να θεωρουν την αυθαδεια δικαιωμα ,την παρανομια ελευθερια ,την αναιδεια του λογου ισοτητα και την αναρχια ευδαιμονια …” .

    Ταδε εφη Ισοκρατης κατι χιλιετιες νωριτερα ,αποδειξη οτι τα ιδια κουμασια ημασταν και τοτε ,οταν χαλαρωσαν οι θεσμοι και ο ελεγχος της Δημοκρατιας στην Αθηνα !
    Ο ανθρωπος ρεπει προς την παρανομια και την αναρχια και μονο ισχυροι κανονες και ενα συστημα δικαιου μπορει να τον επαναφερει στην νομιμοτητα !!!

    Διοτι ασχετως με οσα υποστηριζουν οι λογης ηλιθιοι και ψευτοδιανοουμενοι ,χωρις ελεγχο και τιμωρια ,η Δημοκρατια ειναι το κατ’εξοχην το πολιτευμα της υπερβολης ,της ασυδοσιας , της ατιμωρησιας και της αναρχιας …

    Νευριαζω παρα πολυ οταν σκεφτομαι οτι ,ενω γνωριζουμε τι εχουν πει οι αρχαιοι Ελληνες ,παριστανουμε τις παρθενες σαν να μην ξερουμε τιποτα ,ενω στην ουσια γνωριζουμε πολυ καλα ποιοι ειμαστε …
    Και δεν εννοουμε ,ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ,να αλλαξουμε !!!

    Γι’αυτο μια ζωη θα ειμαστε επαιτες των αλλων !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *