Νέα από Αρκαδία. Για έναν κανονισμό κοινής χρήσης

Με την ολοκλήρωση των έργων της πλατείας Πετρινού και την έναρξη των αντίστοιχων στους δρόμους Εθνικής Αντίστασης και Τάσου Σεχιώτη αλλά και με δεδομένη την εμπειρία από την αναρχία που επικρατεί στους πεζόδρομους  της πόλης, καλό είναι το δημοτικό συμβούλιο να εκδώσει από τώρα ή να επικαιροποιήσει, αν υπάρχει, τον «Κανονισμό χρήσης κοινόχρηστων χώρων» του δήμου Τρίπολης. Γιατί είναι αναγκαίο να υπάρχει  ασφάλεια, προστασία και άνεση στην κίνηση  των πεζών, χωρίς εμπόδια σε όλους τους Κοινόχρηστους Χώρους και ειδικότερα στη  χρήση τους από άτομα με ειδικές ανάγκες. Οδηγός και σύμβουλός του ας είναι οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης μας, όπως προχθές παρουσιάστηκαν στο δήμαρχο της πόλης.

Γιατί επιβάλλεται η   αισθητική και η λειτουργικότητα των κοινόχρηστων χώρων να διατρέχει από το ένα ως το άλλο άκρο της πόλης, σε συνδυασμό με την αποδοτικότητά τους για τους δημότες και τον Δήμο.  Γιατί η ελεύθερη, άμεση και συνεχής διάθεση και απόλαυσή τους από το κοινό και η μέριμνα του Δήμου, με την αποτελεσματική ενεργοποίηση  των εκτελεστικών του οργάνων, για την συνεχή προστασία του δημόσιου προορισμού τους, είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Συνακόλουθα , η ενδυνάμωση της εμπορικής και επιχειρηματικής κίνησης με την οργανωμένη παρουσίαση των κοινόχρηστων χώρων, την  πρόληψη των κινδύνων που δημιουργούνται με την ανεξέλεγκτη εναπόθεση αντικειμένων κ.α. σε οδούς , πεζοδρόμια, πλατείες κλπ. και την  οργάνωση των εξυπηρετήσεων σε κοινόχρηστους χώρους σε σχέση με τις συνήθειες και τις ιδιομορφίες της πόλης της Τρίπολης, είναι αναγκαία παρά ποτέ  στη φάση αυτή που διέρχεται η πόλη μας.

Ειδικά για τους Πεζόδρομους σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ασφαλής διέλευση των πεζών και ο χώρος διέλευσής τους  σε όχι λιγότερο από 3 μέτρα.

Όλα αυτά θα συνοδεύονται και από κυρώσεις και  πρόστιμα σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης ή παράνομης κατασκευής, που δεν θα επιδέχονται διαγραφής ποτέ και από κανένα.

Με την ρύθμιση των παραπάνω και την εφαρμογή του νέου «Κανονισμού χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων» πιστεύουμε πως θα επιτευχθούν η όσο το δυνατόν καλύτερη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των πεζών και των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ταυτόχρονα με την αισθητική προστασία και με αντικειμενικό στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε κανονιστικά πλαίσια.

 

Φωτογραφία και ποίηση
Ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Αρκαδίας σε συνεργασία με τον Δήμο Τρίπολης και την Φωτογραφική Λέσχη Λειβαδιάς, επιλέγουν να εκθέσουν την σχέση φωτογραφίας – ποίησης.  Τα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Λειβαδιάς θα παρουσιάσουν το πόνημα: Ένα ποίημα αναζητά τη φωτογραφία του. Επιλεγμένοι Έλληνες ποιητές (Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Κώστας Βάρναλης, Νικηφόρος Βρεττάκος, Κατερίνα Γώγου, Κική Δημουλά, Νίκος Εγγονόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Κων/νος Καβάφης, Κώστας Καρυωτάκης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Τάσος Λειβαδίτης, κλπ),  με αποσπάσματα ποιημάτων τους αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα μέλη της Φ.Λ.Λ  Έμπνευση που θα παρουσιαστεί μέσα από τις φωτογραφικές τους καταγραφές. Η δημιουργική “μετάφραση” συναντά την ατομική σκέψη και τα συναισθήματα των φωτογράφων της Φ.Λ.Λ και αποτυπώνεται σε μία ή δύο φωτογραφίες.   Πρόκειται για εγχείρημα-πρόκληση που δίνει λόγο στη συνύπαρξη των τεχνών και φέρνει διαφορετικούς δημιουργούς στο ίδιο σταυροδρόμι, δηλ. στην   αίθουσα Σ. Κυδωνιάτη του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης  από 17 έως και 19 Οκτωβρίου 2012,

και ώρες 11.00 έως 13.30 και.00 – 21.0.  Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου ώρα 7μ.μ. και η είσοδος θα είναι  ελεύθερη.

Νοηματική γλώσσα

Μαθήματα νοηματικής γλώσσας  θα γίνονται κάθε Δευτέρα, αρχής γενομένης από  τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, 18:30 με 19:30, στην αίθουσα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, στο υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης, ύστερα από ευγενική παραχώρηση για τους σκοπούς της εθελοντικής αυτής κίνησης. Τα μαθήματα θα γίνονται από τον πρόεδρο του Παναρκαδικού Αθλητικού Ομίλου Κωφών “ο Μοριάς”, κ. Δημήτρη Δημόπουλο. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η ιδέα των μαθημάτων κινείται στα πλαίσια του εθελοντισμού, της κοινωνικής ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης, της ανταλλαγής γνώσεων, της γνωριμίας με τη νοηματική γλώσσα και της ανθρώπινης επαφής  και επικοινωνίας.

Δεν συνεργάζονται

Διαψεύδει ο ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας σχετικά δημοσιεύματα  του κορινθιακού τύπου για συνεργασία  μεταξύ του  ΣΥΡΙΖΑ και  του δημάρχου Κορινθίων Αλέκου Πνευματικού. Σε ανακοίνωσή του, μάλιστα,  αναφέρει πως: «ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει θέσεις, πολιτικές και κινήσεις πολιτών και όχι πρόσωπα. Για το λόγο αυτό έδωσε τη μάχη των τελευταίων δημοτικών εκλογών – από θέση αρχών – μέσα από τα ψηφοδέλτια της Κίνησης Πολιτών. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι πολιτικές συμμαχίες βασίζονται σε πολιτικές απόψεις, αρχές και συλλογικές αποφάσεις και όχι σε πρόσωπα. Με δεδομένη μάλιστα την εξαετή θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής κάνουμε σαφές ότι η συνεργασία με πρόσωπα που εξέφρασαν από ηγετικές θέσεις την πολιτική της, δεν μάς επιτρέπει για λόγους πολιτικής αλλά και αρχών να συζητήσουμε, έστω, την πιθανότητα της οποιασδήποτε εκλογικής συνεργασίας. Τέλος,  επισημαίνουμε ότι ουδέποτε  έχει συζητηθεί το θέμα συνεργασίας ή  στήριξης του Δημάρχου, είτε με τον ίδιον , είτε στα όργανα του  ΣΥΡΙΖΑ και κατά συνέπεια όσοι προσπαθούν με δημοσιεύματα να εξυπηρετήσουν τις δικές τους –εκ του πονηρού πολλές φορές- προσδοκίες, καλό θα ήταν να το ξεχάσουν οριστικά».

Δεν προλαβαίνει
Πιέζεται από τους κατοίκους της Μητρόπολης Ιερισσού και Αγίου Όρους ο  νέος Μητροπολίτης Σος  κ.κ. Θεόκλητος Αθανασόπουλος να παραβρίσκεται στη Μητρόπολή του ως το τέλος του μηνός. Τούτο γιατί πρόκειται να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, 13 Οκτωβρίου, η εικόνα του Άξιον Εστί από το ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, όπου  και θα παραμείνει ως το τέλος του μήνα,  στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Πολύ δύσκολο όμως να πραγματοποιηθεί η επιθυμία των κατοίκων  καθότι είναι αναγκαία η έκδοση Προεδρικού διατάγματος  και στη συνέχεια η ενθρόνισή του στη νέα Μητρόπολη.  Ο χρόνος δεν φθάνει.

Αρχαία διάλεκτος

Μπορεί οι περισσότεροι νεοέλληνες να γνωρίζουν ελάχιστα ή να αγνοούν παντελώς την αρχαία ελληνική γλώσσα όχι όμως και μία απομονωμένη κοινότητα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στη βορειοανατολική Τουρκία.  Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βρετανικού Independent, περίπου 5.000 άνθρωποι φαίνεται ότι μιλούν μία διάλεκτο που πλησιάζει εκπληκτικά στην αρχαία ελληνική γλώσσα.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί γλωσσολόγοι, μέσω αυτής της διαλέκτου μπορούν να εξάγουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τη γλώσσα του Σωκράτη και του Πλάτωνα, καθώς και το πώς αυτή εξελίχθηκε.  Μάλιστα  διαπίστωσαν ότι η διάλεκτος, Romeyka, μια ποικιλία από ποντιακά ελληνικά, έχει δομικές ομοιότητες με την αρχαία ελληνική που δεν παρατηρούνται σε άλλες μορφές της γλώσσας που ομιλείται σήμερα. (Γιάννης Μενούνος )

Χαμογελάτε

Τα 6 χαρακτηριστικότερα ζώα του Βόρειου Πόλου είναι 3 αρκούδες και 3 φώκιες. (γυμνάσιο Αθήνας)

Το 31 είναι πολύ κακός τζόγος. Ο πατέρας μου μας είπε ότι μια φορά 31 άνθρωποι παίζανε 31 και ήρθανε 31 μπάτσοι και τους έβαλαν 31 μέρες φυλακή και μετά 31 δικαστές τους εδικάζανε 31 μέρες και τους τιμώρησαν με 31 χρόνια φυλακή. Κάναμε πως το πιστέψαμε για να μη γίνει φασαρία. (γυμνάσιο Καρδίτσας)

Ερώτηση: “Τι γνωρίζετε για τις εικονομαχίες;” Απάντηση: “Εικονομαχίες ήταν οι μάχες που έκαναν οι λαοί για τις εικόνες. Όποιος κέρδιζε τη μάχη κέρδιζε και τις εικόνες”. (γυμνάσιο Αθήνας)

“Ο Ε. Λύτης και ο Σ. Εφέρης είναι και οι δύο Έλληνες ποιητές κατηγορίας νόμπελ”. (γυμνάσιο Αργοστολίου)

“Οι Δέκα Εντολές γράφτηκαν από τον Σινά και παραδόθηκαν στον Μωυσή στην Πλάκα. Ήταν όλες πέτρινες, αλλά σαφέστατες”. (γραπτό υποψηφίου για τη Σχολή Αστυνομίας)

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Για έναν κανονισμό κοινής χρήσης”

  1. Μπλα Μπλα ΜπΛα ΜΠΛαααααααααα …
    Δεν βαρεθηκατε να συζητατε ,να προτεινετε ,να διαπραγματευεστε και ασκοπα να καταναλωνετε αερα χωρις αποτελεσμα εσεις εκει στην περιφερεια ;;;
    Να ενα δειγμα του πως γινονται τα πραγματα εκει που υπαρχει η αισθηση οτι υπαρχει πολιτεια και εργαζεται προς οφελος των πολιτων και πανω απ’ολα ανταποδιδει τα χρηματα απο τους φορους που κρατα :

    http://www.iefimerida.gr/news/72020/το-διαστημικό-λεωρορείο-εντέβορ-βγήκε-«βόλτα»-στους-δρόμους-του-λος-αντζελες-εικόνες

    Η πολιτεια υποσχεθηκε να φυτεψει 1000 δεντρα !!!

    Σ’αυτο εδω το κ***κρατος γιατι να πληρωσουμε φορους !;!;!
    Για να θρεφουμε τα παχυδερμα της εξουσιας ;που δεν μπορουν ,ουτε σε μια πλατεια ,να εφαρμοσουν εστω και το αυτονοητο !;! Την ελευθερη προσβαση ;
    Αυτο το καραφλο χαλι στην Πετρινου δεν σας ενθουσιασε ;;;

    Ετσι μπραβο .Ξαναψηφιστε τους για να μετατρεψουν την Τριπολη της Ελλαδας σε Τριπολη της Λιβυης !!! Λειπουν μονο οι φοινικες και η αμμος .Προσεχως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *