Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΠΠΓΝΛ). Γιατροί το απαξιώνουν και χειρουργούν αλλού

«Οφείλουμε όλοι οι πολίτες να διαφυλάττουμε τους νόμους ως τα τείχη της πόλης» έλεγε ο Ηράκλειτος.

Σχετικά με την πρακτική ορισμένων εκ των πανεπιστημιακών ιατρών του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΠΓΝΛ) που προβαίνουν σε χειρουργικές πράξεις και άλλες ιατρικές εξετάσεις εντός ιδιωτικών κλινικών –θεραπευτηρίων, οφείλουμε ως υπερασπιστές του δημοσίου συμφέροντος να ενημερώσουμε το κοινό για την ωμή αλήθεια – τουλάχιστον όπως εμείς την γνωρίζουμε από στοιχεία και γεγονότα.

Το θέμα απασχολεί την πλειοψηφία των ιατρών στην Θεσσαλία, καθώς και τα συμφέροντα κάθε πολίτη – ασθενή της ευρύτερης περιοχής και έχει ευρύτερες σοβαρές κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές, φορολογικές, ασφαλιστικές και ηθικές προεκτάσεις.

Ήδη εδώ και μήνες πανεπιστημιακοί ιατροί του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εργαζόμενοι σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες που είναι εγκατεστημένες στο ΠΠΓΝΛ, φέρονται να εκτελούν χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και δέχονται ασθενείς σε βάση ιατρείου μέσα σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Λάρισας.

Σύμφωνα με τον νόμο 4025 /φεκ 2 Νοεμβρίου 2011 άρθρο 30 , ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ρητά και κατηγορηματικά οι πανεπιστημιακοί γιατροί -που εργάζονται (είναι εγκατεστημένοι ) στο ΕΣΥ δηλαδή στο Εθνικό σύστημα Υγείας όπου ανήκει και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας -να χειρουργούνε εκτός των νοσοκομείων που εργάζονται, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να χειρουργούνε σε ιδιωτικές κλινικές και πάσης φύσεως ιδιωτικά κέντρα καθώς ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ επίσης να εξετάζουν ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές – θεραπευτήρια .

Σύμφωνα με τον νόμο 4025/2011 για τους πανεπιστημιακούς ιατρούς απλά και ξεκάθαρα ,επιτρέπεται να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο- όπως όλοι οι ιδιώτες γιατροί – δηλαδή να νοικιάσουν ή να αγοράσουν έναν χώρο και να εξετάζουν τους ασθενείς στο χώρο αυτό με την άδεια του ιατρικού συλλόγου και τίποτε άλλο.

Αν θέλουν να ιδιωτεύσουν δηλαδή να χειρουργούν εκτός των κλινικών του ΕΣΥ, σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια αρκεί να ΑΠΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ,δηλαδή να παραιτηθούν από την κλινική που εργάζονται, κρατώντας μόνο την ακαδημαϊκή ιδιότητα δηλαδή τις υποχρεώσεις απέναντι στην ιατρική σχολή και τους φοιτητές.

Δυστυχώς όμως η επιθυμία για πολυθεσία στην χώρα μας είναι ένα ισχυρό κίνητρο για παρανομία. Η παραπάνω πρακτική ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ πανεπιστημιακών γιατρών έχει όμως μεγάλο αντίκτυπο σε ολόκληρη την κοινωνία αφού προκαλούν :

-απαξίωση της δημόσιας υγείας

-κακή λειτουργία του τριτοβάθμιου ιδρύματος του ΕΣΥ –ΠΠΓΝΛ

-οι νοσοκομειακοί –πανεπιστημιακοί γιατροί απαξιώνουν την λειτουργία από τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου καθώς πρωινές ώρες πολλές φορές χειρουργούνε παράνομα ιδιωτικά και αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώσουν μεγάλα ποσά σε απογευματινά εξωτερικά ιατρεία ενώ κανονικά θα έπρεπε να εξυπηρετούντα δωρεάν στα πρωινά ιατρεία.

-για να αλιεύσουν πελατεία συνήθως προφασίζονται είτε την περίφημη λίστα αναμονής είτε πιο… μοντέρνα επικαλούνται την έλλειψη υλικών εξαιτίας της κρίσης.

-με κάθε τρόπο και στους ασθενείς που προσέρχονται στο νοσοκομείο για την δωρεάν υγεία ,γίνεται συστημική προσπάθεια για την προώθηση τους στα ιδιωτικά κέντρα ώστε να καρπωθούν τα οικονομικά οφέλη και ανταλλάγματα.

-άρα όσο και να προσπαθεί η διοίκηση να βελτιώσει το ΕΣΥ (ΠΠΓΝΛ) δεν θα καταφέρει τίποτα εφόσον αρκετοί γιατροί εκ των έσω ,το απαξιώνουν με βάση τον προσωπικό τους ωφελιμισμό .

-τελευταία μάλιστα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που χρήζουν περαιτέρω έρευνα, αναφέρουν και το πρωτοφανές φαινόμενο κάποιοι πανεπιστημιακοί ΓΙΑΤΡΟΙ να μεταφέρουν ΥΛΙΚΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ μαζί τους τα οποία έχουν παρθεί-υπεξαιρεθεί παράνομα από το ΠΠΓΝΛ.

Η παραπάνω πρακτική, σύμφωνα με τον νόμο και ενδεικτικά σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. Πρωτ.Υ33/ Γ. Π. Οικ. 44048/ 27. 04. 2012 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας προς τον Διοικητή του ΠΠΓΝΛ, κ. Σκυλλάκο, όπως και με το υπ’ αρ. Πρωτ. 3118/ 14. 05. 2012 έγγραφό της Δ/νσης Δημοσίας Υγείας του ΥπουργείουΥγείας, Περιφέρεια Θεσσαλίας (που κοινοποιήθηκε σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές ), στηριζόμενο στο υπ’ αριθμ. Πρωτ. Υ4ε/ 46640/ 09. 05. 2012 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι παράνομη και απαγορεύεται από τις σχετικές διατάξεις. Το άρθρο 11 παρ. 4 του Ν. 2889/ 2001, αναφέρει: “απαγορεύεται στους πανεπιστημιακούς ιατρούς που εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή των ΑΕΙ η παροχή υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση περιλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου σε ιδιωτικές κλινικές ή σε ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν ασφαλιστικά υπηρεσίες υγείας καθώς και η εγκατάσταση ιδιωτικών ιατρείων ή ιατρικών μηχανημάτων εντός των παραπάνω ιδιωτικών φορέων”.

Η σχετική απαγόρευση του νόμου ετέθη από τον νομοθέτη κατόπιν στάθμισης των επαγγελματικών συμφερόντων των εμπλεκομένων μερών, αφενός πανεπιστημιακών ιατρών αφετέρου κλινικών και ιδιωτών ιατρών – φυσικών προσώπων, και κυρίως για λόγους που αφορούν το συμφέρον και την υγειονομική περίθαλψη κάθε πολίτη της χώρας μας.

Ας σκεφτούμε πέρα από τον εμπαιγμό των πολιτών- ασθενών στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο και κάποιες άλλες παραμέτρους .

Οι νέοι γιατροί-επιστήμονες ελευθεροεπαγγελματίες εξοργισμένοι από το κοινό περί δικαίου αίσθημα από τις άνωθεν παρανομίες προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια δύσκολη συγκυρία αφού οι οικονομικές δυνατότητες όλων έχουν συρρικνωθεί .Από την άλλη πλευρά αντιμετωπίζουν την προαναφερθείσα φαυλότητα εκ μέρους κάποιων πανεπιστημιακών νοσοκομειακών γιατρών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας που πληρώνονται:

– από το Υπουργείο Υγείας ως γιατροί του συστήματος υγείας

– από το Υπουργείο Παιδείας ως εκπαιδευτικοί

– από τις εφημερίες του νοσοκομείου

– από τα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία

– θα αποφύγουμε να επικαλεστούμε το γνωστό μη φορολογητέο τρόπο αποδοχής χρημάτων

– ιδιωτικό ιατρείο σύμφωνο με τον νόμο.

και πάρα ταύτα να επιθυμούν και να χειρουργούν ιδιωτικά πέραν των νόμων και των διατάξεων του κράτους!!

Γράφοντας για το θέμα εκπληρώνουμε απλώς το καθήκον να ενημερώσουμε όλους τους Θεσσαλούς πολίτες ότι η σύσταση από πλευράς κάποιων γιατρών του ΠΠΓΝΛ να αντιμετωπίζουν εκτός νοσοκομείων τις χειρουργικές παθήσεις ή να εξετάζονται από αυτούς σε ιδιωτικά κέντρα είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ εμπεριέχει δόλο, με σκοπό το οικονομικό όφελος .

Η πρακτική αυτή πρέπει να καταδικάζεται και να καταγγέλλεται σε κάθε περίπτωση από τους ίδιους τους πολίτες και ασθενείς στα αρμόδια όργανα δίωξης οικονομικού εγκλήματος , στην αστυνομία καθώς και στην διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.

Εφημερίδα Κόσμος (άρθρο ειδικού συνεργάτη)

http://www.thessalianews.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *