Νέα από Αρκαδία. Να η ευκαιρία

 

Κι όμως, λεφτά υπάρχουν. Και μάλιστα πολλά. Πάρα πολλά που,  δυστυχώς, οι εγγενείς αδυναμίες της δημοτικής  και περιφερειακής διοίκησης, οι διαχρονικοί διαδικαστικοί σκόπελοι, όλα όσα ακόμη και σ’ αυτή την περίοδο της ασφυκτικής ύφεσης δεν έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε, μας στερούν τη δυνατότητα μιας σοβαρής αναπτυξιακής ανάσας.

Είναι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, που καλούμαστε ως δήμος να αξιοποιήσουμε. Είναι η αδιάψευστη απόδειξη ότι επί χρόνια, από τότε που καθιερώθηκαν τα προγράμματα από την ΕΟΚ αρχικά και την ΕΕ στη συνέχεια, έχουμε αποδειχθεί ανίκανοι να διαμορφώσουμε έναν μηχανισμό αξιοποίησης των κονδυλίων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επανειλημμένως έχει συζητηθεί το πρόβλημα. Η προηγούμενη διοίκηση του δήμου είχε καταφέρει, παρ’ όλες της αδυναμίες συνεννόησης μεταξύ των μελών της να καταθέσει μελέτες και να εντάξει σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και αλλαχού πλήθος έργων, ανάσα για την πόλη μας, που τώρα υλοποιούνται από τη παρούσα δημοτική αρχή.

Το παράδειγμά της πρέπει  να ακολουθήσουν και οι νυν κυβερνώντες το δήμο. Να μην επαναπαυτούν στα έργα που ολοκληρώνουν αλλά να προστρέξουν και να «ζυμώσουν» για την επόμενη δημαρχιακή θητεία. Όποια και αν είναι αυτή. Γιατί η πόλη έχει συνέχεια και τα έργα δεν πρέπει να σταματούν ποτέ.

Ιδίως τώρα  που η  κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει έως το τέλος του χρόνου τις αναγκαίες νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες  προκειμένου να εξουδετερωθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, να συντμηθούν οι προθεσμίες έγκρισης μελετών, να μη χρειάζονται τρία χρόνια για περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και άλλα τόσα και περισσότερα για έγκριση απαλλοτριώσεων.

Η οικονομία της πόλης έχει ανάγκη από ρευστό και οι εκατοντάδες των ανέργων από θέσεις απασχόλησης. Όσο τα χρήματα του ΕΣΠΑ μένουν αναξιοποίητα, οι  άνεργοι δεν θα βλέπουν την αχτίδα φωτός που περιμένουν στο βάθος του τούνελ της ανεργίας.

http://www.tovima.gr/themes/1/default/media/home/clear.gif

 

 

 

Αμπελοκαλλιεργητές

Σε σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012 στο Δημαρχείο Τρίπολης με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιάννη Σμυρνιώτη και στην οποία συμμετείχαν οινοποιοί που δραστηριοποιούνται στην περιοχή όπως και η επιτροπή αμπελοκαλλιεργητών, συζητήθηκαν  θέματα που αφορούν     την τιμή διάθεσης της φετινής παραγωγής του σταφυλιού, το χρόνο πληρωμής , την ποιότητα του προϊόντος όπως και θέματα που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και απασχολούν τους κλάδους αμπελουργία    και οινοποιίας . Η συνάντηση αυτή μεταξύ της δημοτικής αρχής , των αμπελουργών και οινοποιών έδωσε την ευκαιρία να τεθούν τα προβλήματα των κλάδων και μέσω του ανοικτού διαλόγου να βρεθούν λύσεις αλλά και να συζητηθούν οι προοπτικές ανάπτυξης.

Παράλληλα ο Δήμος Τρίπολης δεσμεύτηκε για την καλύτερη προβολή και προώθηση του κρασιού Μαντινεία ( πρόγραμμα LEADER ,συμμετοχή σε εκθέσεις κλπ ). Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση των συμμετεχόντων οινοποιών να γνωστοποιήσουν ,πριν τον τρύγο, στους παραγωγούς την τιμή αγοράς του σταφυλιού.

Κρίσεις

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Πελοποννησιακών Σπουδών και  διοργανώνει την Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη και ώρα 20.00 στα εντευκτήρια του συλλόγου (Μητροπολίτου Δανιήλ 2Γ), ομιλία με θέμα: «Κρίσεις, συνέχειες και ασυνέχειες στην ιστορία: Η περίπτωση των Κυκλαδικών Πολιτευμάτων της Αυτοκρατορικής Εποχής». Η ομιλία θα γίνει από τον Αρχαιολόγο Σωτήρη Ραπτόπουλο και  είναι στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Φίλοι σιδηροδρόμου

Ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Αρκαδίας χαιρετίζει και  στηρίζει τις εκδηλώσεις  που διοργανώνονται αυτόν το μήνα (Σεπτέμβριο) με πρωτοβουλία του κεντρικού Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου (Αθήνας). Θεωρεί ότι οι συμβολικές αυτές πρωτοβουλίες προβάλλουν την υπόθεση της εκτός λειτουργίας γραμμής της Πελοποννήσου και τις δυνατότητες για την πολύπλευρη επαναλειτουργία της και αξιοποίησή της με νέα σχήματα εκμετάλλευσης.  Η κίνηση πάνω στη γραμμή της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα στο ανακαινισμένο τμήμα Κορίνθου -Τρίπολης – Καλαμάτας στέλνει το άμεσο  μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η πολύτιμη αυτή συγκοινωνιακή  υποδομή δεν μπορεί να γίνει βορρά επίδοξων καταπατητών ή κάθε λογής επιδρομέων που την λεηλατούν συστηματικά επωφελούμενοι από την ανικανότητα του κράτους να υπερασπίσει τη δημόσια περιουσία.

Ταυτόχρονα θεωρεί ότι οι πρωτοβουλίες αυτές στέλνουν κι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Πολιτεία αλλά και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση προκειμένου να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να συμβάλλουν στην ταχύτερη επανενεργοποίηση της ιστορικής  σιδηροδρομικής γραμμής της Πελοποννήσου.

http://www.tovima.gr/themes/1/default/media/home/clear.gifΕθνικοί ευεργέτες

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις του εορτασμού της ημέρας μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών που θα γίνουν στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 στην Τρίπολη, με δοξολογία στη Μητρόπολη, επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων και κατάθεση στεφάνων

από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον Διοικητή της IV Μεραρχίας Πεζικού, τον Δήμαρχο Τρίπολης και όποιον εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου επιθυμεί να τιμήσει την επέτειο.

Εκκλησιαστικά

Στην Ιερισσό τρεις  Αρχιμανδρίτες φέρονται να έχουν λάβει την ευλογία του Αρχιεπισκόπου να διεκδικήσουν την ψήφο του Σώματος της Ιεραρχίας, δυο από την χηρεύουσα Μητρόπολη και ένας από την Πελοπόννησο. Και οι τρείς εγγράμματοι με ήθος και καλό χαρακτήρα.  Ο τρίτος εκ των υποψηφίων διακονεί σε ιστορική Μητρόπολη του Μοριά, κατέχει υψηλόβαθμη διοικητική θέση που του έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσει σημαντική διοικητική εμπειρία ενώ έχει να επιδείξει ένα μεγάλο πνευματικό και κοινωνικό έργο. Έχει την στήριξη του επισκόπου του και την συμπαράσταση του πνευματικού του αδελφού, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή σε αρχιερείς της νέας γενιάς αλλά και σε συντηρητικούς επισκόπους της Πρεσβυτέρας Ιεραρχίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί Μητροπολίτες χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως «η συγκεκριμένη υποψηφιότητά στηρίζεται διακριτικά και από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο». Κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τις  πληροφορίες που εμφανίζουν τον Αρχιεπίσκοπο να κάλεσε τον συγκεκριμένο υποψήφιο στο Συνοδικό Μέγαρο  για να του δώσει την ευλογία του, εν αντιθέσει με τους ανθυποψηφίους του που φέρονται να επιδίωξαν την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πηγή: Amen.gr

Χαμογελάτε

Ένας φτωχός πλησίασε τον Σωκράτη και του είπε:
“Θέλω να γίνω μαθητής σου, αλλά δεν έχω τίποτε, το μόνο που μπορώ να σου προσφέρω είναι ο εαυτός μου”.
Ο Σωκράτης του απαντά:
“Δεν καταλαβαίνεις λοιπόν ότι μου δίνεις το πιο σπουδαίο πράγμα;”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *