Νέα από Αρκαδία. Νέα επιχειρηματικότητα

 

Οι περισσότερες συζητήσεις στις φιλικές συνάξεις , στους ανά την πόλη καφενέδες αλλά και σε επίσημες συγκεντρώσεις  επικεντρώνονται σε ένα και μόνο θέμα: στα λουκέτα της αγοράς, στα κλειστά καταστήματα, στους  έμπορους  που βρίσκονται σε απόγνωση. Αυτή είναι μια όψη του νομίσματος που πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης, εθισμένα στον συναισθηματισμό και στο ειδησεογραφικό μελόδραμα, επιθυμούν να προβάλλουν.

Όποιος όμως έχει μια σχετική επαφή με την πραγματικότητα ή έστω κυκλοφορεί στους εμπορικούς δρόμους του κέντρου, Εθνικής Αντίστασης ή Τάσου Σεχιώτη, αλλά και τους κάθετους σε αυτούς,  διαισθάνεται  πως «κάτι κινείται» στο αποδεκατισμένο εμπόριο της Τρίπολης: από την άνοιξη και μετά παρατηρείται ένα καθόλου ευκαταφρόνητο κύμα επιχειρηματικών κινήσεων, με νέες μισθώσεις να δίνουν ζωή σε νεκρά μαγαζιά. Νέα καταστήματα ανοίγουν πάνω στην κορύφωση της ύφεσης και αναρωτιέται κανείς «πώς» και «γιατί».

Απαντώντας στο «πώς» μπορεί να υποθέσει, πέρα από την αναμφισβήτητη εμπορική δυναμική που αποκτά οσονούπω η περιοχή λόγω της ανάπλασης της πλατείας Πετρινού και των οδικών αξόνων που εκκινούν από αυτήν,  ότι παρά τη φορολογική επιδρομή και τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας υπάρχει ακόμα ζεστό χρήμα σε μια κατηγορία συμπολιτών μας, ικανό να τροφοδοτήσει σχετικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, κυρίως στον τομέα του εμπορίου.

Ποιο εμπόριο όμως; Είναι σαφές ότι σε αυτό το μεταβατικό στάδιο η αγορά της ένδυσης και των υποδημάτων πιέζεται. Μάλλον, στην Τρίπολη της κρίσης, δεν χρειαζόμαστε τόσα πολλά υποδηματοπωλεία και μπουτίκ. Αντίθετα, ο χώρος της εστίασης παρουσιάζει άνθηση. Γι αυτό η ανεργία ίσως παρουσιάζει πτωτικές τάσεις σε σχέση με τον μέσο όρο γιατί ανοίγουν νέα σουβλατζίδικα και καφέ, με ανταγωνιστικές τιμές, που άλλες εποχές ήταν αδιανόητες.

Ο βασικός όμως τροφοδοτικός παράγοντας αυτής της επιχειρηματικότητας είναι η σημαντική πτώση των ενοικίων. Η φούσκα έσκασε, το τράνταγμα ήταν μεγάλο, όμως τα πράγματα κάπου ισορροπούν. Και όταν η πολλή σκόνη κατακάτσει, θα δούμε πως η σημερινή επώδυνη «διόρθωση» δεν ήταν τόσο διαβολική υπόθεση.

 

 

Εντυπωσιάστηκε

Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε, στον  εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας κ. Γιόαχιμ Φούχτελ η εκτεταμένη χρήση ποδηλάτου στην Τρίπολη, κάτι που δεν έχει αντικρύσει σε άλλες πόλεις της χώρας που έχει επισκεφθεί.  Το δήλωσε χθες στα ΜΜΕ προσερχόμενος στο ξενοδοχείο Μαίναλο για την προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους  του Επιμελητήριου Αρκαδίας και της ΠΕΔ Πελοποννήσου, όπου θα αναζητούνταν τρόποι συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα φιλικός και ομιλητικός υπήρξε κατά τη διαδρομή του από την Περιφέρεια ως το ξενοδοχείο με πολίτες που συναντούσε καθ οδόν και οι οποίοι του εξέφραζαν την αγωνία τους για το μέλλον της χώρας μας. Παράδειγμα η φιλόλογος κ. Στέλλα  Ζαχαριάδη η οποία του υπογράμμισε πως ναι μεν κάναμε λάθη σαν λαός, όμως αυτά θα αγωνιστούμε για να τα διορθώσουμε, με τη βοήθεια και της χώρας του, ενώ  δεν παρέλειψε να του υπενθυμίσει ότι στη χώρα μας γεννήθηκε ο πολιτισμός και η δημοκρατία.

Γιόζεφ Βόζεν

Σιγή ενός λεπτού πρότεινε και πραγματοποιήθηκε ο Πέτρος Τατούλης λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης στο ξενοδοχείο Μαίναλο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στο  φιλέλληνα δημότη της Πελοποννήσου Γιόζεφ Βόζεν, ο οποίος διέμενε μέχρι το θάνατό του  στα Ίρια Αργολίδας ενώ είχε διατελέσει βουλευτής του SPD στη Γερμανία και δήμαρχος δήμου της χώρας αυτής.

Και οι… εχθροί έσονται φίλοι.

Μια νέα πολιτική φιλία ανάμεσα σε δυο πρώην ορκισμένους εχθρούς αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα στην Πελοπόννησο. Ο λόγος για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Πέτρο Τατούλη, οι οποίοι μετά από μια περίοδο «παγετού» στις πολιτικές τους σχέσεις δείχνουν να τα βρίσκουν. Αφορμή αποτέλεσαν οι συζητήσεις των δύο για τα ζητήματα υγείας στην Πελοπόννησο. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, μάλιστα, αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι ότι είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος και του μετέφερε πιλοτικά την αρμοδιότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με τα νοσοκομεία της περιοχής για έργα που αφορούν την περίθαλψη. Πηγή: εφ. Στο Καρφί

Ολοκληρωμένη διαχείριση

Η Οικονομική Επιτροπή 6της Περιφέρειας άναψε το «πράσινο» φως σε όλους τους προεπιλεγέντες ήτοι: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, NOVAERA HELLAS AE, ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ARCHIRODON GROUP NV – INTRAKAT – ENVITEC AE, ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ – J&P ΑΒΑΞ ΑΕ. προκειμένου να συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου  για την επιλογή αναδόχου για το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με Σ.Δ.Ι.Τ.». Ο διαγωνισμός, που περιλαμβάνει την οριστική επίλυση της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και την άμεση ανακούφιση των πολιτών με την εξεύρεση προσωρινής λύσης, προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της περιφέρειας και θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Επετειακά

Τη Δευτέρα στις 10 Σεπτέμβρη και ώρα 7.30μμ στο κατάστημα Κάρτσοβα (περιοχή Φιλικών-Τρίπολη) θα μιλήσει ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Μανιάτης στα πλαίσια της 38ης επετείου από τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη. Η εκδήλωση αυτή έχει επετειακό χαρακτήρα, και εμπεριέχει το πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ που ανασυστήνεται.

Πανεπιστημιακοί

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με ανακοίνωσή του  : «εν όψει της νέας άδικης και αδιέξοδης εισπρακτικής επιδρομής του Υπουργείου Οικονομικών στις αποδοχές μας και της περαιτέρω υποβάθμισης του λειτουργήματός μας, συμφωνώντας με τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ της 4ης Σεπτεμβρίου 2012, καλεί τους συναδέλφους να απεργήσουν στις 10 και 11 τρέχοντος. Επίσης, καλεί για συμμετοχή στην κεντρική εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα λάβει χώρα στην Πλατεία Συντάγματος την Τρίτη 11 τρέχοντος, ώρα 20.00».
Bazaar σχολικών

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» περιμένει όλους στο σχολικό του Bazaar που θα πραγματοποιηθεί 8, 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2012 στην Πλατεία Άρεως και ώρες 10 π.μ. έως 11 μ.μ. Υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά με μια μεγάλη συλλογή από μολύβια, γόμες, στυλό, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, τετράδια, μπλοκ ζωγραφικής και πολλά άλλα είδη ελληνικής κατασκευής και εξαιρετικής ποιότητας, φιλικά προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμα. Γράφοντας και  ζωγραφίζοντας με τα είδη του «Χαμόγελου του παιδιού»  συμμετέχουμε  ενεργά στην προσπάθεια που καταβάλλει για την εξεύρεση πόρων με στόχο τη λειτουργία δύο νέων σπιτιών για 60 παιδιά, σε Αίγιο και Αγρίνιο!

Εγκαίνια εξοπλισμού

Το νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του Νοσοκομείου Καλαμάτας, που αποτελείται από αξονικό και μαγνητικό τομογράφο, τελευταίας τεχνολογίας θα εγκαινιάσει σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του ιδρύματος. Επίσης θα εγκαινιαστεί και η λειτουργία της θεραπευτικής μονάδας χορήγησης υποκατάστατων από τον ΟΚΑΝΑ, που στεγάζεται σε οικόπεδο το οποίο παραχώρησε το ίδρυμα κοντά στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου. Τα εγκαίνια επρόκειτο να γίνουν στις 10 Αυγούστου, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της σύσκεψης που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, με συμμετοχή του υπουργού Α. Λυκουρέντζου, για τις μεγάλες πυρκαγιές εκείνης της περιόδου στην Αρκαδία.

Χαμογελάτε

Η Ξανθίππη λέει στο Σωκράτη: Άδικα σε καταδίκασαν σε θάνατο.
Και ο Σωκράτης: Αλίμονο κι αν η καταδίκη μου ήταν δίκαιη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *