Νέα από Αρκαδία. Η αξιοποίηση της δημόσιας γης

Η αλήθεια είναι μία και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Οι παραλίες της Κυνουρίας είναι μοναδικές και αξιοπρόσεχτες ανά την υφήλιο. Το μαρτυρά η προ ημερών επίσκεψη στην περιοχή του Αρκαδικού Χωριού του πριγκιπικού ζεύγους της Αγγλίας Γουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον, η προ έτους επίσης επίσκεψη του βασιλιά του Βελγίου Αλβέρτου στο Παράλιο Αστρος και οι συνηθισμένες πλέον  επισκέψεις πολλών διασημοτήτων στα λιμανάκια και τις παραλίες των Κυνουριακών ακτών.   Ως εκ τούτου η  ένταξη στο διεθνή σχεδιασμό για τους προορισμούς κρουαζιέρας των λιμανιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου μετά τη συμφωνία μεταξύ του Προέδρου της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος κ. Γεωργίου Ανωμερίτη με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη.

Βέβαια, γεγονός  είναι πως θα μπορούσαμε να είχαμε πολλαπλάσιο τουρισμό, υψηλών απαιτήσεων, αν όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε βασικός σχεδιασμός από μέρους της πολιτείας  για την υπό όρους αξιοποίηση του παραλιακού μέρους της Κυνουρίας. Δυστυχώς δεν συνέβη. Πρώτον γιατί δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο σχέδιο και δεύτερον γιατί  αν είχε ενδιαφερθεί κάποιος  επενδυτής, είναι σίγουρο πως  θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες. Οι αριστεροί θα μιλούσαν για «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», κάποιοι βουλευτές όλων των κομμάτων  θα δήλωναν αντίθετοι  στα  ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ οι οικολόγοι θα ξεσηκώνονταν για τον «φυσικό πλούτο που κινδυνεύει να χαθεί».  Τέλος οι τοπικοί παράγοντες θα ανακάλυπταν κάποια ξεχασμένα αρχαία,  σε αγαστή συνεργασία με άλλους  που  θα ανακάλυπταν εβραϊκές ρίζες στα μέλη του Δ.Σ. της επενδυτικής εταιρείας.

Κατόπιν αυτού όλα αφέθηκαν στην τύχη τους και στη αυθαιρεσία των αετονύχηδων, που έκτισαν και κτίζουν σε πλαγιές και σε ρουμάνια, σε ιδιωτικές περιουσίες και σε δημόσια γη. Η οικιστική  αυθαιρεσία κατά μήκος των Κυνουριακών ακτών επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Και όσο εμείς φυλάμε «καραούλι»  για να αποκρούσουμε τον «νεοφιλελευθερισμό», στα μετόπισθεν οι καταπατητές τρώνε τα φιλέτα της δημόσιας γης. Κραυγάζουμε και αντιστεκόμαστε  σε κάθε απόπειρα αξιοποίησης δημόσιου χώρου ίσως για να διευκολύνουμε τους εγχώριους μπαταχτσήδες να ολοκληρώσουν το έργο τους. Κάπως έτσι δεν είχε γίνει με το Αρκαδικό Χωριό, όταν πρωτοξεκίνησε  η υλοποίησή του; Ευτυχώς που δεν τους πέρασε.

 

 

 

Προστατευόμενες περιοχές

Ημερίδα με θέμα «Η αξία της προστατευόμενης περιοχής Όρους Πάρνωνα – Υγροτόπου Μουστού για τη φύση και τον άνθρωπο»  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012 στο Ίδρυμα «Μνήμη Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη», στο Αστρος Αρκαδίας, όπου θα παρουσιαστούν οι δράσεις του Φορέα Διαχείρισης για την προστασία και ανάδειξη της Προστατευόμενης Περιοχής Όρους Πάρνωνα – Υγροτόπου Μουστού. Ο βασικός σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των πολιτών γύρω από τα αξιόλογα στοιχεία της Προστατευόμενης Περιοχής, την ανάγκη προστασίας και συνετής διαχείρισής της, αλλά και τις ευκαιρίες ήπιας ανάπτυξης που αυτή συνεπιφέρει.

«Ονειρομαζέματα»

Μετά από ένα κουραστικό και «πανηγυρικό» καλοκαίρι κάποιοι ενεργοί πολίτες των Δολιανών είναι  έτοιμοι να ξορκίσουν για μια ακόμη χρονιά την φθινοπωρινή μελαγχολία με τα 3α (αισίως) «Ονειρομαζέματα». Για τους «παλιούς» το μήνυμα θα μπορούσε να τελειώνει εδώ. Για τους «νέους» όμως που δεν γνωρίζουν, στις 29 Σεπτεμβρίου στο ξωκκλήσι του Αγιάννη απέναντι από το χωριό, τους περιμένει άφθονο τσίπουρο και μεζεδάκια κερασμένα, μαζί με έκθεση φωτογραφίας και παράλληλα χαριστικό παζάρι (φέρνετε ότι δεν χρειάζεστε, παίρνετε ότι σας αρέσει) και πλούσιο καλλιτεχνικό-μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Κοινωνικού Φροντιστήριο

Με σκοπό τη μαθησιακή υποστήριξη μαθητών που αντιμετωπίζουν κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα ο Δήμος Τρίπολης ευελπιστεί με τη συνεργασία του Συλλόγου Ιδιοκτητών ξένων γλωσσών και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης να προχωρήσει στη δημιουργία  ¨ Κοινωνικού Φροντιστηρίου¨.

Η Δημοτική Αρχή απευθύνθηκε στους ανωτέρω συλλόγους και ζήτησε τη συνεργασία τους για τη δημιουργία του ¨Κοινωνικού Φροντιστηρίου¨ ώστε να δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα παιδιά απόρων οικογενειών τα οποία θα επιλεγούν με κριτήρια που θέτει η υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου.

Ολοκληρωμένη διαχείριση

Η Οικονομική Επιτροπή 6της Περιφέρειας άναψε το «πράσινο» φως σε όλους τους προεπιλεγέντες ήτοι: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, NOVAERA HELLAS AE, ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ARCHIRODON GROUP NV – INTRAKAT – ENVITEC AE, ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ – J&P ΑΒΑΞ ΑΕ. προκειμένου να συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου  για την επιλογή αναδόχου για το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με Σ.Δ.Ι.Τ.». Ο διαγωνισμός, που περιλαμβάνει την οριστική επίλυση της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και την άμεση ανακούφιση των πολιτών με την εξεύρεση προσωρινής λύσης, προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της περιφέρειας και θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013.

ΟΙ φίλοι του τρένου

Ένα ξεχωριστό δρομολόγιο- εκδρομή διοργάνωσε και πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τους «φανατικούς» του τρένου και του φυσικού τοπίου. Ειδικότερα, η εταιρία με τη συμμετοχή του συλλόγου φίλων του σιδηροδρόμου, πραγματοποίησε θεματική εκδρομή με τρένο, στο δίκτυο της Πελοποννήσου, το οποίο στο πλαίσιο διακοπής των δρομολογίων σε ζημιογόνες γραμμές, έχει μείνει ανενεργό. Η αμαξοστοιχία αναχώρησε με 56 επιβάτες από τον Πύργο διασχίζοντας το Καλόνερο, το Ζευγολατιό, την Τρίπολη και το Άργος με τελικό προορισμό την Κόρινθο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής πραγματοποιήθηκαν δύο προγραμματισμένες στάσεις στους Χράνους και το Παρθένι Αρκαδίας, όπου οργανώθηκαν εκδηλώσεις σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς.
Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο προσπαθειών και συντονισμού υπηρεσιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ για τη στήριξη και δημιουργία Τουριστικών Σιδηροδρομικών Διαδρομών, οι οποίες λαμβάνουν χαρακτήρα εκδρομικό αλλά και πολιτιστικό.

Στον Ταϋγετο

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης, διοργανώνει το σαββατοκύριακο 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2012 τη διάσχιση της κορυφογραμμής του Ταϋγέτου, σε μια δύσκολη πορεία διαρκείας δέκα τριών ωρών.  Η αναχώρηση θα γίνει  το μεσημέρι του Σαββάτου,  ώρα 16.00 μ.μ. από τα γραφεία του Ε.Ο.Σ. Τρίπολης, Λαγοπάτη 43.

Επιστήμη και ζωή

Η 17χρονη Brittany Wenger από το Lakewood Ranchτη της Florida, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό τεχνολογίας της Google με θέμα την επιστήμη (Google Science Fair), καθώς κατάφερε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα λογισμικό το οποίο βοηθά τους γιατρούς να κάνουν διάγνωση σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Το πρόγραμμα που σχεδίασε η νεαρή Brittany, λέγεται “neural network” και στόχος του είναι να “μιμείται” τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Οι γιατροί μπορούν να εισάγουν στο πρόγραμμα τα δεδομένα μίας βιοψίας, τα οποία συγκρίνονται αυτόματα με τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν στη βάση δεδομένων και βγαίνει η τελική διάγνωση. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο μάλιστα για να “μαθαίνει” και να εμπλουτίζεται με νέα δεδομένα, έτσι ώστε η αποτελεσματικότητα του να φτάνει στο 99%.

Χαμογελάτε

Προσπαθούσε ο Ζήνων ο Ελεάτης να αποδείξει στον Αντισθένη με περίπλοκα και σοφιστικά επιχειρήματα ότι δεν υπάρχει κίνηση. Ο Αντισθένης άρχισε να βαδίζει, ενώ συγχρόνως ρωτούσε τον Ζήνωνα:
“Δεν νομίζεις ότι τα γεγονότα είναι πιο ισχυρά από τα επιχειρήματά σου;”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *