Συνέντευξη Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, στον Real FM

 

 

Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2012



 

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, έδωσε σήμερα συνέντευξη στην εκπομπή του κ. Νίκου Χατζηνικολάου στο Real FM, όπου απάντησε σε ερωτήματα ακροατών.

Σε ερώτημα για τις τηλεφωνικές κλήσεις για ραντεβού με ιατρούς στον ΕΟΠΥΥ ο κ. Υπουργός είπε ότι «η διαγωνιστική διαδικασία για να ανατεθούν οι τηλεφωνικές κλήσεις σε ιδιωτικές εταιρείες έχει προηγηθεί της δικής μου ανάληψης των καθηκόντων. Ήταν ένας διαγωνισμός ο οποίος είχε ολοκληρωθεί εκ των προτέρων», ενώ πρόσθεσε πως «ο ΕΟΠΥΥ κατέβαλε ένα σημαντικό τίμημα σε μια εταιρεία για να μπορούν μέσω αυτής να απευθύνονται οι πολίτες που ήθελαν τα τηλεφωνικά ραντεβού. Αυτό λοιπόν καταργήθηκε, όπως έχω ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή δεν πληρώνει ο Οργανισμός πια ένα τεράστιο ποσό το οποίο ήταν 10 εκατομμύρια, περίπου, κατά έτος και συνολικά είχε αυξήσει την δαπάνη πάνω από 60 εκατομμύρια.

Επίσης, αυτό το οποίο γίνεται τώρα είναι ότι το τίμημα ήταν περίπου στο ένα ευρώ και κατόπιν συμφωνίας, όπως ανακοίνωσε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Σαλμάς στη Βουλή, οι εταιρείες προβαίνουν σε συνεχείς μειώσεις και εντός των ημερών θα υπάρξει και εκ νέου συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου με τις εταιρείες για να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τους πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση στα τηλεφωνικά ραντεβού με δραστική μείωση του κόστους. Το παρακολουθούμε από κοντά, όπως πολύ καλά γνωρίζετε κι εσείς και οι ακροατές, όταν ένας διαγωνισμός έχει τελειώσει, δεν έχω κανένα τρόπο να παρέμβω για την ακύρωσή του».

Ερώτηση τέθηκε και για το θέμα που προέκυψε με τον μοριακό έλεγχο για τον ιό του Δυτικού Νείλου, όπου ο κ. Λυκουρέντζος απάντησε ότι «Έχω από χθες εξηγήσει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έλαβε εντολή για να ελέγξουμε το αίμα μέσω της διαδικασίας του μοριακού ελέγχου. Ουδέποτε μετακίνησε το ποσό αυτό και ουδέποτε έλαβε χώρα η διαδικασία απευθείας ανάθεσης. Δεν χρειάστηκε να γίνει η κίνηση του ποσού από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο ΕΚΕΑ και εκεί τελειώνουν όλα», συμπληρώνοντας «ας μην δίνουμε μεγαλύτερη διάσταση από την πραγματική των γεγονότων. Εάν είχε υπάρξει αυτή η διαδικασία να ξέρετε και το γνωρίζετε πολύ καλά εσείς, ότι πρώτος εγώ θα είχα θέσει το θέμα».

Για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ ο κ. Υπουργός διασαφήνισε ότι «Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ δεν εξαρτάται από τη βούληση του Υπουργού. Εξαρτάται από το νόμο. Και ο νόμος προβλέπει ότι ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται από τις εισφορές των ταμείων. Οι ασφαλισμένοι καταβάλουν κάθε μήνα την ασφαλιστική τους εισφορά για την υγεία και τα ταμεία τη μεταβιβάζουν στον ΕΟΠΥΥ και χρηματοδοτείται από το κράτος με το 0,4% του προϋπολογισμού.        

Το υπουργείο Οικονομικών μεταβιβάζει κάθε μήνα την υποχρέωσή του. Εκεί που συναντούμε μεγάλες δυσκολίες είναι από την πλευρά των ταμείων και αυτό διότι η ύφεση της οικονομίας έχει επηρεάσει πάρα πολύ την ικανότητα των ταμείων να εισπράττουν τις εισφορές. Και αναφέρομαι στο Ταμείο των Εμπόρων, των μικρομεσαίων, τον ΟΑΕΕ, αναφέρομαι στο ΙΚΑ όπου η ύφεση στην οικοδομή έχει θέσει σε ανεργία 130 επαγγέλματα. Αυτή είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα και επηρεάζει πολύ την ικανότητα του ΕΟΠΥΥ να έχει ρευστότητα.

Αυτό το οποίο κάνει η πολιτική ηγεσία και ο Υπουργός είναι σε συχνές συναντήσεις με τους Διοικητές των Ταμείων και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των υποχρεώσεών μας». Μάλιστα γνωστοποίησε ότι «αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον κ. Στουρνάρα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εργασίας για να δούμε τις δυνατότητες περαιτέρω χρηματοδότησης του ΕΣΥ, άρα και του ΕΟΠΥΥ».

Στη συνέχεια σε ερώτημα αν επαρκούν συμβεβλημένοι στον ΕΟΠΥΥ ιατροί, ανέφερε πως «Δεν υπάρχει ζήτημα με την πρόσβαση των ασθενών στους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Είχαμε και τελευταία μια προκήρυξη ανοιχτή για 5.000 θέσεις. Ανταποκρίθηκαν, δυστυχώς, πολύ λιγότεροι. Παρακολουθούμε από κοντά ένα αρνητικό φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται. Να επισκέπτεται ένας ασθενής κάποιους εκ των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ να του εμφανίζει ότι έχει καλύψει το πλάνο των ασθενών τους οποίους είναι υποχρεωμένος να εξετάζει στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να ζητούν να εισπράξουν αμοιβή μετρητοίς από τον ασθενή. Λέω λοιπόν πάλι από την εκπομπή σας, ότι οποιοσδήποτε ασθενής πληρώσει, οφείλει να ζητήσει αμέσως απόδειξη από τον γιατρό, να τη φέρει στον ΕΟΠΥΥ να την εισπράξει και εμείς θα αναλάβουμε να καταλογίσουμε τις ευθύνες και τις ποινές που αξίζουν σε τέτοιες πρακτικές ορισμένων, ευτυχώς, ολίγων ιατρών».

Αναφορικά με τη σημερινή διαμαρτυρία συνταξιούχων στο Υπουργείο Υγείας ο κ. Λυκουρέντζος επισήμανε ότι «Κανείς δεν αποκαλεί τους συνταξιούχους τραμπούκους. Κανείς δεν αποκαλεί τραμπούκο όποιον διαδηλώνει. Αλλά πρακτικές οι οποίες με τη βία επιχειρούν κάποιοι να επιβάλουν την παρουσία τους και όχι να υποβάλουν τα αιτήματά τους, εκφεύγουν της δημοκρατικής δεοντολογίας, της δημοκρατικής συμπεριφοράς και επικοινωνίας. Με όλο το σεβασμό αυτοί οι οποίοι επιχείρησαν να εκπροσωπήσουν σήμερα τους συνταξιούχους παραβίασαν αυτούς τους κανόνες δημοκρατικής συμπεριφοράς. Μάλιστα πρόσθεσε πως «Επειδή όλοι είμαστε γνωστοί στο δημόσιο βίο της χώρας, όταν τα καθήκοντα του υπουργού υγείας ασκεί πολίτης, πολιτικός ο οποίος εργάστηκε ως βιομηχανικός εργάτης, ξέρει να σέβεται και τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους και τα αιτήματά τους, ανεξαρτήτως αν είναι σε θέση να ανταποκριθεί πλήρως ή όχι».

Μνεία υπήρξε και στις επικείμενες ενοποιήσεις τμημάτων και κλινικών, όπου ο κ. Υπουργός ενημέρωσε ότι «Αυτό το οποίο γίνεται αυτή την περίοδο και μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου είναι η έγκριση των νέων οργανισμών. Πώς δηλαδή θα έχει οργανωθεί το κάθε νοσοκομείο και μέχρι 31/12 θα επιχειρήσουμε επί συνεννόησης κλινικών και τμημάτων, σε αριθμό 661 τμημάτων, κλινικών, νοσηλευτικών ή διοικητικών τμημάτων και διαβεβαιώνω με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα υπάρξει το παραμικρό εμπόδιο για την ομαλή πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας».

Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με ερώτημα για τα αποθεματικά των ταμείων και την τιμωρία όσων βλέπουν το χώρο της Υγείας ως πεδίο πλουτισμού, όπου ο κ. Λυκουρέντζος απάντησε ότι «αυτή την ώρα, την ύστατη ώρα, ας σταθούμε με προσοχή πάνω στα προβλήματα και στις ανάγκες που έχει ο τόπος, γιατί δεν εξαρτάται μόνο από τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση και τους υπουργούς. Εξαρτάται από όλους τους Έλληνες. Εμείς σήμερα είμαστε εδώ, αύριο μπορεί να μην είμαστε. Το πρόβλημα όμως θα είναι εδώ και είναι πρόβλημα του ελληνικού λαού και γι’ αυτό δεν χρειάζονται ακραίες συμπεριφορές, ανταγωνισμοί, πάθη, μίση, συγκρούσεις άγονες του παρελθόντος. Δεν οδηγούν πουθενά. Για όσο διάστημα θα έχω την ευθύνη του Υπουργού Υγείας, θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν με αυστηρό τρόπο, με έλεγχο, με καθημερινή προσπάθεια να εξασφαλίσουμε την επιβίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Εν συνεχεία πρόσθεσε ότι «Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι εκτός από τους πολιτικούς, στον τόπο, η δικαστική λειτουργία έχει την πρώτιστη ευθύνη και να ξέρετε ότι σε κάθε περίπτωση για όσες υποθέσεις υπάρχουν, θα επιδείξουμε μεγάλη ευαισθησία. Χθες επισκέφτηκα το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και έδωσα αυστηρότατες εντολές για εντατικοποίηση των ελέγχων προς πάσα κατεύθυνση, σε  όποιο επίπεδο, όπου έχει διαπιστωθεί και να μην καταλήγουν τα πορίσματα των επιθεωρητών να γίνει μια ΕΔΕ. Είπα ότι εκ του νόμου έχουν την αρμοδιότητα να καταλογίζουν αμέσως ευθύνες και να γνωστοποιούν τα πορίσματα και να τα κοινοποιούμε αμέσως στη δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει άλλη άμυνα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι λειτουργίες και οι διαδικασίες και να εφαρμοστούν οι νόμοι που δόξα τω Θεώ έχουμε πολλούς».

One thought to “Συνέντευξη Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, στον Real FM”

  1. Κε Υπουργε ,ξερετε τι θα εκανε καποιος που σεβεται τον εαυτο του και τους ανθρωπους ή τη χωρα που εκπροσωπει ;
    Θα εκανε τα παντα να κρατησει τη θεση που του εμπιστευτηκε ο λαος προσπαθωντας να υπερπηδησει οποιοδηποτε εμποδιο ,να ανατρεψει οποια κατεστημενα και να παραξει εργο ,γιατι ολοι σας ειστε συνυπευθυνοι για το χαλι που εχει περιελθει η χωρα !
    Στην αναγκη να χτυπησει τη γροθια του στο τραπεζι και να επιβαλλει τη θεση του .
    Αν δεν νιωθετε ικανος για αυτο ,σας παρακαλουμε παραιτηθειτε ωστε να αναλαβει καποιος αλλος .
    Δεν υπαρχει χρονος πλεον για δικαιολογιες του τυπου : “…δεν ημουν εδω οταν υπεγραφησαν αυτα …” ή “…μπορει να μην ειμαστε αυριο εδω …” .
    Αυτα τελος .
    Ή αφοσιωθειτε στο εργο που σας επελεξε ο Ελληνικος λαος να φερετε εις περας (και καλο ειναι να υπερβαλετε εαυτον) ,ή πισω στην εργασια που ειχατε πριν !

    Βιομηχανικος εργατης ,ειπατε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *