Νέα από Αρκαδία. Για το συμφέρον μας

Τους τελευταίους μήνες  κατακλυζόμαστε από διαφημίσεις σχετικά με την προτίμηση ελληνικών προϊόντων. Σλόγκαν διαφόρων ειδών χρησιμοποιούνται στις διαφημίσεις προϊόντων και επιχειρήσεων, κυρίως στον κλάδο των καταναλωτικών ειδών, προκειμένου να τονίσουν την ελληνικότητά τους. Οι επιχειρήσεις, τα τμήματα μάρκετινγκ και οι διαφημιστές επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά και φρόντισαν να αξιοποιήσουν εγκαίρως τη στροφή των καταναλωτών προς τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν  περισσότερο την τάση αυτή. Η οποία δεν είναι  καινούργια. Σήμερα όμως παίρνει σημαντικές διαστάσεις, καθώς έχει να κάνει με την ίδια την οικονομική  υπόσταση του τόπου μας.

Στο «παιχνίδι» αυτό συμμετέχουν ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, με τις δεύτερες, μάλιστα, να υπερτονίζουν με διάφορους τρόπους  την εμπιστοσύνη που δείχνουν προς την ελληνική οικονομία, τη συμπαράσταση προς τους Έλληνες παραγωγούς και την προτίμηση σε ελληνικές πρώτες ύλες. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια μπορεί να έχουν έντονη παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα, τώρα επιλέγουν να διαφημίζουν αυτό ακριβώς το ελληνικό στοιχείο.

Εδώ και καιρό, σε ανύποπτο χρόνο, από τη στήλη αυτή είχαμε επισημάνει την ανάγκη τα χρήματα των κατοίκων του νομού ή της πόλης, ειδικότερα, από τις αγορές να παραμένουν εδώ και να μην μετακομίζουν για άλλες πόλεις. Η αγορά ρουχισμού, υπόδησης αλλά και τροφίμων  είχε τη ανάγκη  της δικής μας συμβολής για να αντέξει στη οικονομική πίεση.  Καθώς  αν  γινόταν αυτό η τοπική οικονομία θα στεκόταν στα πόδια της  και δεν θα χρειαζόταν την ανάγκη κανενός.

Επανερχόμαστε σήμερα για μια ακόμη φορά να τονίσουμε την ανάγκη στήριξης της εγχώριας αγοράς από το συγγενής μας, το γείτονα,  το φίλο μας. Καιρός να  ξανά-ανακαλύψουμε την τοπική παραγωγή. Ή τουλάχιστον αυτό που προβάλλεται ως τοπική παραγωγή. Αναμφίβολα είτε χρησιμοποιούνται εγχώριες πρώτες ύλες είτε αυτές εισάγονται και η μεταποίηση γίνεται εδώ το όφελος για την τοπική οικονομία είναι σημαντικό. Όπως επίσης το όφελος είναι μεγάλο (αύξηση της απασχόλησης, φορολογικά έσοδα) ακόμη και αν μια εταιρεία με παραγωγική δραστηριότητα στην Τρίπολη και την Αρκαδία γενικότερα δεν είναι ελληνικών συμφερόντων. Καιρός να κοιτάξουμε το συμφέρον μας, χωρίς ενδοιασμούς.

 

 

Θερσίλεια

Με απόλυτη επιτυχία έγιναν την Κυριακή 19 Αυγούστου τα Θερσίλεια, εκδήλωση Λόγου και Μουσικής μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης, στο Θερσίλειο Βουλευτήριο των Αρχαίων Αρκάδων. Να σημειωθεί ότι ο Αρχαιολογικός χώρος άνοιξε μετά από 17 χρόνια που παρέμενε κλειστός. Με απόλυτο σεβασμό στον Ιερό χώρο, μπροστά σε ένα απαιτητικό κοινό ακούστηκε ο Λόγος και η μουσική στο Θερσίλειο μετά από 2235 χρόνια. Δηλαδή για πρώτη ίσως φορά μετά την καταστροφή της Μεγαλόπολης το 223 προ Χριστού από τον Βασιλιά της Σπάρτης Κλεομένη. Χαιρετισμό και εισαγωγή εκ μέρους του Δήμου και της Οργανωτικής Επιτροπής απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης Τάσος Κάβουρας.
Η αρχαιολόγος Άννα Μιχοπούλου έκανε μία σύντομη Ιστορική αναφορά για το Θερσίλειο Βουλευτήριο. Και η Μίνα Καρατζογιάννη φιλόλογος καθηγήτρια ανέλυσε σε ελεύθερη μετάφραση τον ύμνο στην Αρετή του Αριστοτέλη.  Στη συνέχεια ακούστηκαν σύντομες αλλά μεστές περιεχομένου ομιλίες από ομάδες Νέων και Επιστημόνων  Πηγή: megalopoli-fm

Βραβείο «Π. Φωτέας»

Στον αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Νίκο Δόικο απονεμήθηκε το βράδυ της Παρασκευής το βραβείο δοκιμίου πολιτικού και κοινωνικού στοχασμού «Παναγιώτης Φωτέας», για το έργο του «Μετά τη βαρβαρότητα – Βιωματικός μινιμαλισμός», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Η απονομή έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας, όπου προσήλθαν συνεργάτες και φίλοι του Παναγιώτη Φωτέα, του πρώτου αιρετού νομάρχη της Μεσσηνίας και πνευματικού ανθρώπου, «του πραγματικού ευπατρίδη, του ενεργού πολίτη, του πρωτοπόρου της αυτοδιοίκησης», όπως τον χαρακτήρισαν οι ομιλητές.

Στο έργο του ο Νίκος Δόικος υποστηρίζει ότι έχει επέλθει η οριστική κατάρρευση των δύο πολιτικο-οικονομικών συστημάτων. Αυτή την περίοδο, τόνισε ο βραβευθείς, έχει επικρατήσει ο ασύδοτος νεοφιλελευθερισμός, ωστόσο εξέφρασε την αισιόδοξη, για εκείνον, άποψη ότι τελικά οι αστείρευτες πνευματικές δυνάμεις και αντοχές της ανθρωπότητας θα ανατρέψουν τη σημερινή παγκόσμια βουλιμική ελίτ για να επικρατήσει το μοντέλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με τη ρυθμιστική παρουσία του κράτους και τον λελογισμένο έλεγχο των δυνάμεων της αγοράς.

Συναυλία

Συναυλία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Κέντρου Υγείας Αστρους με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, την Τετάρτη 29 Αυγούστου του 2012 στο ανοιχτό Θέατρο του Παραλίου Αστρους στις 9:00 μ.μ. με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά νέου ασθενοφόρου.   Θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς οι καλλιτέχνες:  Νίκος Διαμαντόπουλος, Μύρτα Σακελλαρίου, Γρηγόρης Παπαντώνης κ.α.

Φόρος αίματος

Την  απέραντη θλίψη και αγανάκτηση για τον άδικο και αδικαιολόγητο χαμό ενός ακόμη συναδέλφου της οικογένειας των χειριστών αλλά και του ορυχείου της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, εκφράζουν με ψήφισμά τους οι συνάδελφοί του, καταγγέλλοντας « τις ελλιπείς συνθήκες ασφάλειας κάτω από τις οποίες λειτουργούν τα τελευταία χρόνια τα ορυχεία Μεγαλόπολης» και ζητώντας  «την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών που έγινε το τραγικό περιστατικό καθώς όπως και την παραδειγματική τιμωρία των υπεύθυνων». Εύχονται δε να  είναι ο τελευταίος φόρος αίματος που πληρώνουν οι  εργαζόμενοι στα ορυχεία της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη.

Επικουρικοί

Ανά μία θέση επικουρικού γιατρού προκήρυξε το Υπουργείο Υγείας για το Παναρκαδικό νοσοκομείο και για τις κλινικές ακτινοδιαγνωστική, αναισθησιολογία, μαιευτική – γυναικολογία, χειρουργική και νευροχειρουργική, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό που σήμερα είναι τραγικές.

Αγωνία ΠΕΔ

Την αγωνία των μελών της ΠΕΔ Πελοποννήσου, που συνεπάγεται αδυναμία καταβολής μισθοδοσίας, οφειλών προς τρίτους αλλά και ανταπόκρισης σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις προς τους πολίτες, με προνοιακό χαρακτήρα, εκφράζει το ψήφισμα που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της ΠΕΔ προχθές, στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Κων. Ασκούνη. Στο ψήφισμα αυτό επίσης καταγγέλλεται η περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) από την κυβέρνηση και προτείνεται προς το Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, στις 30 Αυγούστου, το κλείσιμο των δήμων από μία έως τρεις ημέρες. Η πρόταση περιλαμβάνει τη σύγκληση νέου Έκτακτου Συνεδρίου, εντός του Σεπτεμβρίου, για να επανεξεταστεί η κατάσταση.

Η έκτακτη Γενική συνέλευση, η πρώτη από αυτές που θα γίνουν στις περιφέρειες της χώρας, ενόψει του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στις 30 Αυγούστου, συγκλήθηκε για ενημέρωση σχετικά με τα οικονομικά των δήμων και πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις περικοπές, που ήδη ξεκίνησαν, στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ).

Χαμογελάτε

Ο φιλόσοφος Αντισθένης συμβούλευε τους Αθηναίους να ανακηρύξουν με την ψήφο τους τα γαϊδούρια σε άλογα. Και όταν του είπαν ότι κάτι τέτοιο είναι έξω από κάθε λογική, ο Αντισθένης παρατήρησε:
«Μήπως και στρατηγούς δεν αναδεικνύετε άντρες απλώς με την ψήφο σας και χωρίς να έχουν πάρει καμία απολύτως εκπαίδευση»;

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Για το συμφέρον μας”

  1. Διαβαστε αυτο το αρθρο και ας καταλαβουμε ΟΛΟΙ μας ποια ειναι η πληγη αυτου του τοπου ,
    ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Και τιποτα δεν θα αλλαξει αν δεν βαλουμε μυαλο !
    Αλλα οταν ο Θεος μοιραζε μυαλο εμεις ακουσαμε “γυαλο” και πηραμε αφθονο ………………..

    http://www.iefimerida.gr/blog-content/64948/η-ντροπή-του-να-είσαι-έλληνας

    Η Ελλαδα ειναι μια πανεμορφη χωρα ,αλλα δυστυχως κατοικειται !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *