ΟΤΖΙ Η ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΜΟΥΜΙΑ ΤΩΝ ΑΛΠΕΩΝ

 

 

 

Η μούμια ανακαλύφθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου του 1991 από δύο Γερμανούς τουρίστες που επέστρεφαν από ανάβαση στα βουνά Fineilspitze 3514 μέτρα υψόμετρο. Η μούμια ευρίσκετο σε υψόμετρο 3210 μέτρων στις παρυφές του παγετώνα ο οποίος σαν σάβανο είχε καλύψει και προστατεύσει για 5000  χρόνια τον ταξιδιώτη από το τέλος της νεολιθικής εποχής. Ήταν πεσμένος με το πρόσωπο προς το έδαφος  καλυμμένος με την κάπα του και κοντά του το τόξο, η φαρέτρα με τα βέλη που είχαν λίθινη αιχμή, καθώς επίσης και ένα μικρό χάλκινο τσεκούρι.

Η μούμια μεταφέρθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στο Πανεπιστήμιο του Innsbruck.

To  παγωμένο χιόνι και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που επικρατούσαν στο περιβάλλον, συνέβαλαν ώστε να διατηρηθεί η μούμια, σε πολύ καλή κατάσταση, με πολλά εσωτερικά της όργανα ανέπαφα.

Έρευνες έδειξαν ότι πέθανε από βίαιο θάνατο πριν από 5200 χρόνια στη ηλικία των 45 ετών. Είχε ύψος 1,60 μέτρα και ήταν εφοδιασμένος για ταξίδι στα βουνά.

Ήταν υγιής αλλά υπέφερε από  αρθρίτιδα ,αρτηριοσκλήρυνση και εντερική λοίμωξη, βρέθηκαν αυγά σκουληκιών (trichuris).

Το 1998 μεταφέρθηκε σε μουσείο στο Bolzano της Ιταλίας όπου διατηρείται σε μια ειδικά κατεψυγμένη θήκη.                     Το όνομα ΟΤΖΙ το πήρε λόγω της εύρεσης του  στις  Άλπεις Otztaler .

Η ηλικία του προσδιορίσθηκε με ειδική εξέταση Radiocarbon dating. Έγιναν επίσης εξετάσεις DNA, CT, Ακτινογραφίες. Από τις εξετάσεις βρέθηκε στην κοιλότητα του θώρακος η αιχμή βέλους που είχε πύλη εισόδου την αριστερά ωμοπλάτη. Πιθανή αιτία θανάτου η αιμορραγία από τρώση των υποκλειδίων αγγείων, τρώση του πνεύμονα και πνευμοθώρακα. Πιθανολογείται ότι ήταν βοσκός και κίνητρο του φόνου ήταν το κλέψιμο  του κοπαδιού του. Πιθανή περίοδος του φόνου ηταν η ανοιξη καθόσον βρέθηκαν ίχνη μιας πρώιμης μορφής σιταριού.

ΙΣΑ. Αρκάδων Υγεία 2003

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *