«Όχι» στο κλείσιμο του κέντρου υγείας Ευόσμου


Για το λόγο αυτό ζητεί τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια, αλλά και το προεδρείο της Βουλής, να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθεί λύση, προκειμένου να μη σταματήσει η λειτουργία του κέντρου υγείας αστικού τύπου Ευόσμου, το οποίο εξυπηρετεί 350.000 – 400.000 άτομα.
Ειδικότερα, το ψήφισμα της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει ότι «το δ.σ. με ομόφωνο ψήφισμά του ζητεί τη συνέχιση της λειτουργίας του κέντρου υγείας αστικού τύπου Ευόσμου, καθώς προκύπτει ζήτημα με τη λήξη, εντός του Αυγούστου, των αποσπάσεων του προσωπικού του. Η ΠΕΔΚΜ εκτιμά ότι επειδή το συγκεκριμένο κέντρο υγείας εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους των δυτικών συνοικιών, θα πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και εξοπλισμό».
«Σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο και με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, κυρίως της δυτικής Θεσσαλονίκης που είναι άνεργοι ή με χαμηλά εισοδήματα, είναι τραγικό κι ούτε καν μπορεί να το διανοηθεί κάποιος να προκύψουν προβλήματα με το κέντρο υγείας αστικού τύπου Ευόσμου και να μη συνεχίσει να λειτουργεί», δηλώνει στη «Μ» ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.
Παράλληλα, τονίζει ότι «εμείς, γνωρίζοντας ότι το συγκεκριμένο κέντρο είναι αναγκαίο καθώς εξυπηρετεί έως και 400.000 πολίτες, θέλουμε με κάθε τρόπο να λειτουργεί κι αν προκύψει τυπικό-νομικό κώλυμα (δηλαδή οι αποσπάσεις των ίδιων προσώπων δεν μπορούν να ανανεωθούν πάνω από δύο ή τρεις φορές), τότε προτείνουμε να επιστρέψει το συγκεκριμένο προσωπικό στις αρχικές του θέσεις και να αποσπαστεί άλλο. Είναι μείζον ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Εμείς επιθυμούμε να είναι καλυμμένες όλες οι βασικές ιατρικές ιδιότητες στο κέντρο υγείας, για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες».
Πάντως, η διοίκηση του νοσοκομείου «Παπανικολάου», στο οποίο ανήκει διοικητικά στο κέντρο υγείας αστικού τύπου Ευόσμου, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία του κέντρου, το οποίο, παρά τις δυσκολίες, εξυπηρετεί χιλιάδες Θεσσαλονικείς.
Σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης του «Παπανικολάου», στο κέντρο υγείας εργάζονται σταθερά 30 άτομα, ενώ υπάρχουν και τρεις κυτταρολόγοι από το ΙΚΑ, για τους ελέγχους που γίνονται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία εξυπηρετούνται 900 – 1.000 άτομα, 1.800 άτομα εξυπηρετούνται ως έκτακτα περιστατικά και χίλια άτομα προσέρχονται για συνταγογράφηση μηνιαίως. Επίσης, κάθε μήνα γίνονται 350 ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις, επείγουσες και τακτικές, 75 – 80 ηλεκτροκαρδιογραφήματα και 850 εξετάσεις άλλου τύπου. Επιπλέον, γίνονται 300 τεστ ΠΑΠ μηνιαίως, καθώς και πάνω από 150 εμβολιασμοί σε παιδιά.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ
Στο μεταξύ, σιωπηρή παράταση έχουν πάρει οι αποσπάσεις των εργαζομένων στο κέντρο υγείας αστικού τύπου Καλλικράτειας, οι οποίες έληξαν στις αρχές Ιουλίου, αλλά μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι παραμένουν στις θέσεις τους και το κέντρο λειτουργεί.
«Το κέντρο λειτουργεί ως είχε, αλλά εκκρεμούν οι αποσπάσεις και οι μετατάξεις του προσωπικού από το υπουργείο Υγείας, μέχρι να δοθεί οριστική λύση», δηλώνει στη «Μ» η διευθύντρια του κέντρου Ειρήνη Οικονομίδου.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

http://www.makthes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *