Συγχωνεύσεις ΕΣΥ: Στο πόδι γιατροί και εργαζόμενοι

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν χθες στον διοικητή του ιδρύματος οι 10 από τους 11 παθολόγους της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σερρών! Ο ενδέκατος γιατρός βρίσκεται σε άδεια και θα υποβάλει την παραίτησή του μόλις επιστρέψει στο νοσοκομείο.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στο νοσοκομείο Ναυπλίου

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η αιτία για την παραίτηση των παθολόγων του νοσοκομείου Σερρών είναι οι δραματικές συνθήκες εργασίας (συγχώνευση 2 παθολογικών κλινικών σε 1, μεγάλος αριθμός εφημεριών για κάθε παθολόγο, σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινή λειτουργία της κλινικής), τις οποίες έχει εγκαταστήσει ο διοικητής του ιδρύματος και καθιστούν, σύμφωνα με τους γιατρούς, ανασφαλή τη νοσηλεία των ασθενών και επικίνδυνους τους ίδιους τους γιατρούς για τους ασθενείς.

Οι παραιτηθέντες γιατροί, μαζί με την τοπική ένωση των γιατρών του ΕΣΥ και τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ Δημ. Βαρνάβα, θα παραχωρήσουν αύριο συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης των γιατρών του νοσοκομείου Σερρών.

Επίσης, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου Ναυπλίου καλεί για αύριο στις 10 π.μ. τους πολίτες της πόλης το σωματείο των εργαζομένων στο ίδρυμα.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ναυπλίου διαμαρτύρονται για τα παραπλανητικά, όπως τα χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, ποσοστά πληρότητας του ιδρύματος, τα οποία δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας προκειμένου να προχωρήσει στην απαξίωση και την τελική κατάργηση του νοσοκομείου Ναυπλίου.

Τέλος, για χαλκευμένα στοιχεία σχετικά με τις πληρότητες κάνουν επίσης λόγο σε ανακοινώσεις τους τα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Αθήνας “Ελπίς”, “Αμαλία Φλέμιγκ” και Πατησίων, αλλά και η διοίκηση του νοσοκομείου της Αθήνας “Αγ. Όλγα”.

 

ΠΟΕΔΗΝ: Αιτία πολέμου οι συγχωνεύσεις

Από την πλευρά της, ως “αιτία πολέμου” χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις, αλλά και ιδιωτικοποιήσεις νοσηλευτικών μονάδων του ΕΣΥ.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: “Τα νοσοκομεία υπό κατάργηση – συγχώνευση ουσιαστικά σηκώνουν το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αφού είμαστε η μοναδική χώρα ίσως στο πλανήτη που δεν έχει οργανωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη. Επίσης, ανέπτυξαν πρωτοποριακές δραστηριότητες υψηλής βιοϊατρικής τεχνολογίας πανευρωπαϊκής εμβέλειας και συμμετέχουν ενεργά στο σύστημα εφημεριών. Στα σχέδια καταργήσεων συμπεριλαμβάνονται μεγάλα νοσοκομεία – κορμός της Αττικής, όπως το “Αγία Όλγα” που ήδη σε αυτά συγχωνεύτηκαν υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, που οι πολίτες είναι άνεργοι, κοινωνικά αποκλεισμένοι και τα εισοδήματά τους περιορίστηκαν δραματικά, έχουν ανάγκη το κοινωνικό κράτος και μάλιστα τις δημόσιες – δωρεάν και εύκολα προσβάσιμες υπηρεσίες”.

 

Λυκουρέντζος: Θα προχωρήσουμε

Πάντως, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM”, ο υπουργός Υγείας Αν. Λυκουρέντζος δήλωσε την περασμένη Παρασκευή σχετικά με τις συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων του ΕΣΥ: “Η επιλογή, την οποία καλούμεθα να εφαρμόσουμε, είναι οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Επειδή συνήθως, όταν ακούμε ένα μέτρο, αμέσως και αντιδράσεις έχουμε και δημιουργούνται εντυπώσεις, πρέπει να δούμε στην πράξη τη λειτουργία των νοσοκομείων. Δεν θέλουμε να αποστερήσουμε υπηρεσίες Υγείας από καμία περιοχή της χώρας, αλλά πρέπει να υπάρξει πραγματική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού το οποίο υπηρετεί, να μην εμφανίζονται ελλείψεις ιατρών εκεί που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα ελλείψεις. Δεν μπορεί να έχεις δυο ή τρία τμήματα, για παράδειγμα, σε ένα νοσοκομείο με δυο ή τρεις διευθυντές και να μην μπορεί αυτό να λειτουργήσει ως ένα ενιαίο τμήμα, χάριν διαφόρων άλλων παραμέτρων οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, διευθυντικές θέσεις και τα λοιπά”.

 

Διαψεύδει η ΕΣΔΥ

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου για τις πληρότητες και τις επικείμενες συγχωνεύσεις δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, η κοσμητεία της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) διευκρινίζει μεταξύ άλλων ότι “τα αναγραφόμενα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την εμπλοκή της ΕΣΔΥ οφείλονται σε λανθασμένες πληροφορίες και ως εκ τούτου είναι ανακριβή”.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=703605

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *