Νέα από Αρκαδία. Ακατανόητη ολιγωρία

 

Μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του δυτικού πολιτισμού τούς τελευταίους αιώνες είναι η δημοκρατία. Η οποία, λειτουργεί δια μέσου των κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από αυτήν την άποψη η επίθεση που δέχθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο  την περασμένη Πέμπτη  είναι επίθεση κατά της δημοκρατίας. Και η απουσία αντανακλαστικών από την πλευρά της δικαιοσύνης, όσον αφορά την ανεύρεση και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για όσα συνέβησαν, αδικαιολόγητη.

Μπορεί να βρεθούν πολλές εξηγήσεις γι’ αυτήν την πράξη βαρβαρότητας. Αλλά δεν υπάρχει καμία   δικαιολογία. Ούτε μπορεί να συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο µε τις όποιες  αντιδράσεις των κατοίκων για τη μονάδα βιοαερίου. Αντίθετα τις υπονομεύει, καθώς εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια  της λειτουργίας ενός δημοκρατικά εκλεγμένου οργάνου, η απήχηση του οποίου εξουδετερώθηκε από την αιφνίδια εισβολή και γκαγκστερική ακύρωσή του.

Βεβαίως, για να µην κλείνουμε τα µάτια στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να παραγνωριστεί ότι διανύουμε περίοδο στην οποία η κρίση αντιπροσώπευσης του πολιτικού συστήματος μετατρέπεται σε αποδοκιμασία του. Η λύση όμως  δεν βρίσκεται στη βία και στην κατάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών από αντιφρονούντες.

Η Δημοκρατία  προσφέρει διεξόδους στη λαϊκή οργή. Το δικαίωμα  στην ειρηνική διαμαρτυρία, οι διαδηλώσεις, το ισχυρό όπλο της ψήφου, είναι βαλβίδες ασφαλείας.

Αν δεν είναι ικανοποιημένη η κοινωνία από µια πολιτική, έχει τα νόμιμα μέσα να το εκδηλώσει.

Αν δεν θεωρεί το εκλογικό σώμα άξιο και ικανό το παρόν  Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν έχει παρά να µην τους ξαναψηφίσει.

Οι χειροδικίες κατά πολιτικών, οι οποίες εμφανίζονται µε ανησυχητική συχνότητα το τελευταίο διάστημα , και κορυφώθηκαν με τα τραγικά γεγονότα της κατάλυσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, δεν συνιστούν ούτε διαμαρτυρία κατά του πολιτικού συστήματος ούτε μέθοδο διεκδίκησης αιτημάτων.

Είναι ενέργειες επιστροφής στους νόμους της ζούγκλας. Και αυτό η ελληνική κοινωνία δεν το ανέχεται. Η παράδοση των λαϊκών αγώνων δείχνει ότι αυτές οι πρακτικές είναι καταδικασμένες.

Αλλά για να λειτουργήσει πλήρως η δημοκρατική διαδικασία, πρέπει να εντοπιστούν και να καταδικαστούν σύμφωνα µε τον νόμο και οι φυσικοί αυτουργοί της προχθεσινής επίθεσης. Και εδώ η αρμόδια αρχή, η εισαγγελική, έδειξε πως είναι βαθειά νυχτωμένη. Ως πότε όμως;

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ

Συγκροτήθηκε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Αρκαδία κατά την προ ημερών Γενική Συνέλευση των μελών και φίλων του στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας. Απαρτίζεται από γνωστά ονόματα του χώρου όπως οι: Κώστας Ζαχαριάς, Παπαζαχαρίας Δημήτρης, Αλεξανδρής Σαράντος, Γιαννούλη Αντωνία και Μάνος Νικόλαος. Ο Γιώργος Παπαηλιού, αν και επιθυμούσε να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο, τούτο δεν κατέστη δυνατόν για προσωπικούς λόγους. Έστειλε όμως μήνυμα στο οποίο εκφράζει τη συμπαράστασή του και τίθεται αλληλέγγυος στον αντιμνημονιακό  αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν πολιτεύεται

Απέχει από τις εκλογές αυτές  ο πρώην Δήμαρχος κ. Βόσνος, παρότι φήμες τον ήθελαν να συμπληρώνει  το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας. Με επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα  εξηγεί πως  «μετά από έντονο προβληματισμό και ώριμη σκέψη, αποφάσισα την μη συμμετοχή μου σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Καταρχήν, για προσωπικούς λόγους της συγκεκριμένης συγκυρίας.

Κυρίαρχη όμως ήταν η επιθυμία μου, να συνεχίσω την δράση και την προσφορά μου στον όμορφο και άμεσα δημιουργικό χώρο της Αυτοδιοίκησης. Που πάντα με γοήτευε και αποτελεί και σήμερα κεντρική προτεραιότητα μου. Έτσι, δηλώνω παρών, και θα στηρίξω προσωπικά και σε αυτές τις κρίσιμες θεωρώ εκλογές το ψηφοδέλτιο του κινήματος».

Εξοπλισμός νοσοκομείου

Ο αρμόδιος Υπουργός της Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος υπέγραψε την έγκριση σκοπιμότητας για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού  εξοπλισμού από το Παναρκαδικό νοσοκομείο, συνολικής δαπάνης, 1.381.000,00 ευρώ. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει  μαγνητικό τομογράφο, ψηφιακό μαστογράφο, τροχήλατο ακτινολογικό μηχάνημα και άλλα μηχανήματα που έχουν σχέση με το τεχνητό νεφρό(αιμοδιήθησης- αιμοδιήθησης και on- line μεθόδων). Πηγή χρηματοδότησης της προμήθειας αυτής, το ΕΣΠΑ., μετά από έκδοση σχετικής απόφασης για την ένταξη της πράξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου.

Περιζήτητος

Περιζήτητος «γαμπρός» από τα κόμματα της δεξιάς έχει καταστεί ο τέως δήμαρχος Τρίπολης Δημοσθένης Σωτηρόπουλος. Όλοι φιλοδοξούν να κάμψουν τις αντιρρήσεις του και να τον εντάξουν στο ψηφοδέλτιό τους, ιδίως του ΛΑΟΣ και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων». Εκείνος, ωστόσο, επιμένει  στην άρνησή του. Για την ώρα. Γιατί κανείς δεν ξέρει ως το τέλος τι θα γίνει. Ιδίως όταν έχεις να κάνεις με παλιές καραβάνες…

Παράταση παραστάσεων

Η Θεατρική Ομάδα Τρίπολης ανακοινώνει στο θεατρόφιλο κοινό ότι θα παρατείνει τις παραστάσεις τού έργου «Ο Επιθεωρητής» για τέσσερις ακόμα ημέρες, από τις 18 μέχρι τις 21 Απριλίου. Απευθύνει, μ’ αυτή την ευκαιρία, ένα ολόψυχο «ευχαριστώ» στο κοινό για τις θερμές του εκδηλώσεις και για την αθρόα προσέλευσή του, σε σημείο ώστε, από τις πρώτες κιόλας ημέρες, να καλυφθούν όλες οι διατιθέμενες θέσεις του κανονικού κύκλου των παραστάσεων. (Για κράτηση θέσεων μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2710- 24.21.26).

Τους τίμησαν

70 χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεση του τροπαρίου του Κασσιανής από το Μίκη Θεοδωράκη, στην ενορία της Αγίας Βαρβάρας, τη Μ. Τρίτη 10 Απριλίου 2012, η σκηνή επαναλήφθηκε με τη Χορωδία Τρίπολης στον ίδιο χώρο, παρουσία της κόρης του μουσικοσυνθέτη, Μαργαρίτας. Στο τέλος της ακολουθίας, το Δ. Σ της Χορωδίας τίμησε με αναμνηστική πλακέτα  για την προσφορά τους  στην παραδοσιακή εκκλησιαστική μουσική αλλά και  για την συμμετοχή τους,  ως χορωδών,  στην προ 70ετίας  εκτέλεση του Τροπαρίου της Κασσιανής στο ναό αυτό δύο Τριπολίτες, τους κ.κ  Ιωάννη  Βαρβέρη  και Τάκη  Δημητρακόπουλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *