ΙΣΑ. Προς Ανδρέα Λοβέρδο. Καταγγελία

Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κο. Ανδρέα Λοβέρδο
Αριστοτέλους 17
Aθήνα

Κύριε Υπουργέ,

Με τη διάταξη του άρθρου 35 παρ. 2 του ν. 4025/2011 ορίστηκε ότι αρμόδια αρχή για τη χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας λειτουργίας ιατρείου, πολυΐατρείου, οδοντιατρείου και πολυοδοντιατρείου ορίζεται ο κατά τόπους ιατρικός και οδοντιατρικός σύλλογος, διάταξη η ισχύς της οποίας, σύμφωνα με την παρ. 4 του ίδιου άρθρου, άρχισε την 1-1-2012.
Πλην όμως, παρά την πάροδο δύο ολόκληρων μηνών από την προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης, όχι μόνο δεν έχετε ακόμη εκδώσει την προβλεπόμενη στην ίδια διάταξη Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τη διαδικασία και τους λοιπούς όρους και προϋποθέσεις για τη χορήγηση των παραπάνω αδειών.  Σημειωτέον ότι, ο ΙΣΑ σας έχει ήδη αποστείλει σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την υποβοήθηση του έργου σας.
Ωστόσο, αντίθετα σε κάθε λογική προβήκατε στην έκδοση τρίτης συνεχούς εγκυκλίου (με το αυτό περιεχόμενο) για την εφαρμογή του Ν. 3919/2011, με αναφορά σε «απαιτούμενα δικαιολογητικά», που θα πρέπει να συνοδεύουν την αναγγελία έναρξης λειτουργίας ιδιωτικού φορέα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Με τον τρόπο αυτό όμως, κύριε Υπουργέ, στερείτε αδικαιολόγητα σε πολλούς ιατρούς, κυρίως νέους, το δικαίωμα να προβούν άμεσα στη λειτουργία φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για τον οποίο έχουν ήδη υποβληθεί σε τεράστια έξοδα εγκατάστασης και εξοπλισμού του, και ενώ έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους στην Περιφέρεια, σύμφωνα με την με αριθμό Υ7/Γ.Π.Οικ.145276 άλλη εγκύκλιο σας.
Ταυτόχρονα έχετε δημιουργήσει πλήρη σύγχυση για τις οφειλόμενες από τους ενδιαφερομένους ιατρούς ενέργειες, όσον αφορά την αναγγελία έναρξης λειτουργίας διαγνωστικού εργαστηρίου. Ο ΙΣΑ τονίζει ότι ο έλεγχος των δικαιολογητικών και η διαδικασία χορήγησης βεβαίωσης/ άδειας στα διαγνωστικά εργαστήρια εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΙΣΑ, και δεν πρέπει να διαχωριστεί από τη διαδικασία ελέγχου των ιατρείων και πολυιατρείων.
Κατόπιν αυτών, ζητάμε όπως προβείτε άμεσα, ως οφείλετε, στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό της διαδικασίας, των δικαιολογητικών και των λοιπών όρων και προϋποθέσεων για την χορήγηση βεβαίωσης/άδειας λειτουργίας στους ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                              ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *