Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην καρδιαγγειακή υγεία στο επίκεντρο του 28ου Διεθνούς Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας 9-11 Μαΐου, στην Αθήνα

καρδιάΗ αύξηση των οξεών εμφραγμάτων την τελευταία διετία στην Ελλάδα, η αδυναμία συμμόρφωσης των ασθενών στη θεραπεία, λόγω κόστους, καθώς και η αρνητική επίδραση του άγχους συνέπεια της οικονομικής κρίσης στην καρδιαγγειακή υγεία, θα απασχολήσουν έλληνες και ξένους ειδικούς που θα συμμετάσχουν στο 28ο Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας (9-11 Μαΐου), στην Αθήνα.

Στις εργασίες του 28ου Διεθνούς Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας και την Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα συμμετέχουν κορυφαίοι καρδιολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο στα 11 Στρογγυλά τραπέζια να συζητηθεί ότι πιο έγκυρο και σύγχρονο αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έγινε με αφορμή την ανακοίνωση της θεματολογίας του συνεδρίου, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της στεφανιαίας νόσου, τόσο στην διάγνωση όσο και στη θεραπεία. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της κερκιδικής προσπέλασης κατά τη διενέργεια στεφανιογραφίας, η οποία φαίνεται να είναι το μέλλον στην επεμβατική αντιμετώπιση στα οξέα στεφανιαία σύνδρομα, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από την υποανάλυση της μελέτης RIVAL στους ασθενείς με STEMI. Σε αυτούς τους ασθενείς η κερκιδική προσπέλαση συνοδεύτηκε από μείωση κατά 2.2% των θανάτων/εμφραγμάτων ή εγκεφαλικών επεισοδίων και κατά 1,9% της ολικής θνητότητας σε σύγκριση με την μηριαία προσπέλαση.

 

Επίσης τα κύρια σημεία της μελέτης FREEDOM, δείχνουν ότι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και πολυαγγειακή στεφανιαία νόσο που αντιμετωπίζονται με αορτοστεφανιαία παράκαμψη παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερη επίπτωση θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο, μη θανατηφόρου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με τους διαβητικούς που υποβάλλονται σε αγγειοπλαστική. Πρόσθεσε τέλος ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η είσοδος των νέων αντιπηκτικών στα οξέα στεφανιαία επεισόδια, πιθανά θα περιορίσει τη χρήση της ασπιρίνης στο μέλλον, αφού ο αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας που παρατηρείται με τη χρήση των νέων αυτών φαρμάκων (και ο οποίος μειώνει το όφελος από την μείωση των ισχαιμικών επεισοδίων που παρατηρείται με την χρήση τους) φαίνεται κατά κύριο λόγο να οφείλεται στην ταυτόχρονη χρήση της ασπιρίνης.

 

Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Γεώργιος Ανδρικόπουλος αναφερόμενος στην κολπική μαρμαρυγή, την χαρακτήρισε ως τη συχνότερη αρρυθμία και μια από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο στον ελληνικό πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 200.000 ασθενείς των οποίων ο αριθμός αυξάνει συνεχώς λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Πρόσφατη πανελλήνια μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή έδειξε ότι το 40% των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή δεν λαμβάνει την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ οι πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας τονίζουν την ανάγκη για έλεγχο του σφυγμού των ατόμων με ηλικία άνω των 65 ετών.

 

Οι νέοι καθετήρες με αισθητήρες πίεσης για την ασφαλή αντιμετώπιση των αρρυθμιών, τα νέα συστήματα ρομποτικής κατάλυσης των αρρυθμιογόνων εστιών, οι νέες πηγές ενέργειας για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής με ablation (π.χ. laser), αλλά και τα νέα ακριβή συστήματα ακτινοσκοπικής απεικόνισης της καρδιάς, βελτιώνουν σημαντικά την διαχείριση της νόσου. Ωστόσο, οι διαρκώς μειούμενες δαπάνες για τη υγεία και η μεγάλη πλέον συμμετοχή των ασθενών σε αυτές, περιορίζουν σημαντικά την περαιτέρω εξάπλωση των νεώτερων και πιο αποτελεσματικών θεραπειών για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής (νεώτερα αντιθρομβωτικά κι επέμβαση κατάλυσης ή ablation). Επίσης υπάρχουν νέα φάρμακα για την κολπική μαρμαρυγή, όπως η δρονεδαρόνη, η ριβαροξαμπάνη και η απιξαμπάνη που όμως ακόμα δεν είναι διαθέσιμα για τους έλληνες ασθενείς. Είναι σαφές ότι παρά το, ακόμα, υψηλό επίπεδο της καρδιαγγειακής ιατρικής και έρευνας στη χώρα μας, οι υπηρεσίες που παρέχονται στους ασθενείς μας απειλούνται από τη συρρίκνωση των δαπανών για την καρδιαγγειακή υγεία.

 

Ο Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών Δημήτριος Ρίχτερ αναφερόμενος στην καρδιαγγειακή πρόληψη, που αποτελεί ένα από τα σημαντικά θέματα για την καρδιαγγειακή προστασία, επεσήμανε ότι σύμφωνα με δεδομένα από τις ΗΠΑ, η μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά συμβάντα τα τελευταία 20 έτη βασίστηκε κατά 50% στην αλλαγή τρόπου ζωής πριν την εμφάνιση του καρδιαγγειακού επεισοδίου και μόνο κατά 50% από την επεμβατική και χειρουργική θεραπεία της στεφανιαίας νόσου, καθώς και την φαρμακευτική αγωγή μετά από ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο. Η άσκηση σε καθημερινή βάση, η διακοπή του καπνίσματος και η ισορροπημένη καθημερινή μας διατροφή πρέπει να αποτελούν προτεραιότητες στην καρδιαγγειακή πρόληψη. Η διατροφή αποτελεί ένα μείζον θέμα διότι αποτελεί ένα αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής μας ζωής από τη γέννηση μας και η καθημερινή και μόνιμη αλλαγή ανθυγιεινών συνηθειών με άλλες υγιεινότερες μπορεί να προσθέσει πολλά και καλά χρόνια ζωής. Η στροφή προς την μεσογειακή διατροφή (που όπως έδειξε για άλλη μία φορά μία πρόσφατη μελέτη απ την Ισπανία, η PREDIMED) μειώνει την καρδιαγγειακή θνησιμότητα, η αντικατάσταση κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα, η κατανάλωση μη κατεργασμένου κρέατος αντί για κατεργασμένο (φιλέτο αντί λουκάνικου), η προσθήκη φυτικών ινών, σόγιας και στερολών-στανολών αποτελούν σημαντικά βήματα στην διατήρηση της καλής υγείας των αγγείων μας. Στο φετινό συνέδριο θα αναλυθούν και ερωτήματα σχετικά με το αν έχουν κάπου θέση οι βιταμίνες στην καρδιαγγειακή πρόληψη (ερώτημα μέχρι σήμερα με αρνητική απάντηση), και αν νεώτεροι παράγοντες κινδύνου όπως η περιοδοντίτιδα, ή τα μεταγευματικά τριγλυκερίδια επηρεάζουν την καρδιαγγειακή πρόγνωση.

 

Τέλος, ο επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Τσιούφης, τόνισε τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της υπέρτασης και επισήμανε ότι οι υπερτασικοί χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου τείνουν να έχουν σχεδόν διπλάσια επίπεδα αυξημένου καθημερινό στρες και μεγαλύτερο επιπολασμό υπέρτασης. Αυτά τα ευρήματα χαρακτηρίζουν επίσης και τα άνεργα άτομα, γεγονός που με την αύξηση των επιπέδων της ανεργίας μπορεί να λάβει σημαντικές διαστάσεις οδηγώντας μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού στην ανάπτυξη υπέρτασης. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνονται καισε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension σε δείγμα 123.000 ατόμων έδειξε ότι το στρες σχετίστηκε στενά και ανεξάρτητα με την υψηλή αρτηριακή πίεση (αύξηση 1% για κάθε αύξηση 1 μονάδας του επιπέδου στρες). Τονίστηκαν τα οφέλη από τη συχνή αερόβια άσκηση (30 λεπτά, 5-7 φορές την εβδομάδα), η οποία μπορεί να μειώσει κατά 20% τη θνησιμότητα σε πληθυσμούς υπερτασικών.

 

Μάλιστα η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία σε πρόσφατη οδηγία της προτείνει τη μέτριας έντασης αερόβια άσκηση ως μέσο μείωσης της πίεσης στους υπερτασικούς ασθενείς κατά 5-10 mmHg. Με άλλα λόγια, εάν κάποιος ασκείται τακτικά έχει αντιυπερτασικό όφελος αντίστοιχο ενός φαρμάκου. Επίσης, η πολλά υποσχόμενη μέθοδος της αργής αναπνοής με χρήση ειδικής συσκευής (12 αναπνοές το λεπτό για 15 λεπτά την ημέρα) μέσω ποικίλλων αντανακλαστικών μηχανισμών προκάλεσε σε μελέτη μετά την πάροδο 1-2 εβδομάδων μείωση της πίεσης κατά 13 mmHg σε υπερτασικούς ασθενείς. Τέλος, τα αποτελέσματα ανάλυσης από τη μελέτη HARVEST, αποκάλυψαν το «μυστικό» πως κάποιος ενώ έχει διαγνωσθεί με υπέρταση σταδίου Ι (δηλαδή με συστολική πίεση 140-159 mmHg και διαστολική πίεση 90-99 mmHg) μπορεί χωρίς φάρμακα να γίνει νορμοτασικός εντός λίγων μηνών με αλλαγή του τρόπου ζωής και απλά υγιεινοδιαιτητικά μέσα. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα άτομα που από υπερτασικά έγιναν νορμοτασικά παρέμειναν υγιή για διάστημα παρακολούθησης άνω των 15 ετών.

 

health.in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *