Γ. Μπασκόζος: αγώνας “δελφίνων” απειλεί να τινάξει στον αέρα τις κατακτήσεις του ιατρικού κινήματος

Διαβάσαμε σήμερα την ανακοίνωση που λάβαμε από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για το αποτέλεσμα της συνάντησης επιλεγμένων (με ποιο τρόπο άραγε;) προέδρων ιατρικών συλλόγων περί του τι πρέπει να κάνει ο ΠΙΣ και το ιατρικό σώμα. Ταυτόχρονα διαβάσαμε και την επιστολή του κ Βλασταράκου περί μιας επίθεσης που αναπτύσσεται (μέσα στα πλαίσια της ΝΔ φανταζόμαστε) εναντίον της υποψηφιότητας του για πρόεδρος του ΠΙΣ.
Θέλουμε να είμαστε σαφείς και να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους. Κάποιοι προσπαθούν να αλλοιώσουν το πνεύμα των αποφάσεων της τελευταίας ΓΣ του ΠΙΣ και στο όνομα μιάς δήθεν πιο αγωνιστικής λογικής να σπάσουν την ενότητα και το αληθινά αγωνιστικό πνεύμα που επικράτησε στη ΓΣ και τις αποφάσεις της. Δυστυχώς στο όνομα των αποφάσεων και της αγωνιστικής διάθεσης και της αγωνίας των συναδέλφων αναπτύσσεται ένας αγώνας «δελφίνων» που απειλεί να τινάξει στον αέρα ότι κατακτήθηκε σε επίπεδο θέσεων και αγωνιστικής προοπτικής μέσα από τις δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες των τελευταίων μηνών. Δικαίωμα του καθενός να διεκδικεί όποια θέση επιθυμεί μέσα στις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες του ΠΙΣ. Δεν είναι όμως δικαίωμα κανενός να υπονομεύει την ενότητα και τον προσανατολισμό του ιατρικού κινήματος χάριν προσωπικών η άλλων φιλοδοξιών.
Είναι πιά φανερό στη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων, ότι και να ψήφισαν και όπου και αν πρόσκεινται πολιτικά η συνδικαλιστικά, πως χρειάζεται ανυποχώρητος αγώνας για να μην εφαρμοστούν οι καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης και της τρόικας και πως δεν χωρούν τα αιτήματα και το μέλλον μας στα στενά πλαίσια όσων φανερά η δειλά συμφωνούν με τις μνημονιακές επιταγές.
Η υποχρέωση επεξεργασίας και διεκδίκησης συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για όλους τους γιατρούς αποτέλεσε κορυφαία προτεραιότητα και εντολή της ΓΣ του ΠΙΣ. Με επιμονή προσωπική και της παράταξης μας προχωράει η επεξεργασία της με βάση τις αποφάσεις της ΓΣ του ΠΙΣ όπως τις υλοποίει το ΔΣ του ΠΙΣ. Η παράταξη μας εκτιμά πως όλα προχωρούν αργά και βασανιστικά, όμως θυμίζουμε σε όλους πως οι συσχετισμοί είναι συγκεκριμένοι και οι πλειοψηφίες πολύ συγκεκριμένων αποχρώσεων. Εμείς μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε για την υλοποίηση των αποφάσεων των ΓΣ του ΠΙΣ, πάντα με σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών.
Η δυνατότητα σύμβασης για όλους όσοι το επιθυμούν, αλλά και το δικαίωμα συνταγογράφησης και παραπομπής για εξετάσεις σε όλους τους συναδέλφους αποτελούν ανυποχώρητο αίτημα. Παράλληλα όμως είναι ανυποχώρητο αίτημα και η διασφάλιση των δικαιωμάτων ασφαλιστικών και εργασιακών των μισθωτών γιατρών του ΙΚΑ, αλλά και η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και η υπεράσπιση της επαγγελματικής και επιστημονικής αξιοπρέπειας των λειτουργών του. Η φροντίδα μάλιστα για τους νέους γιατρούς επιβάλλει την διεύρυνση και όχι συρρίκνωση του δημόσιου τομέα υγείας για εξασφάλιση θέσεων εργασίας, αλλά και τη διασφάλιση του δικαιώματος άσκησης της ιατρικής! Όποιος τα ξεχνάει όλα αυτά και προσπαθεί να περιορίσει τα αιτήματα του ιατρικού κόσμου σε ότι συνάδει μόνο με την στενά παραταξιακή λογική του και με κριτήριο τι χωράει στο μνημόνιο δεν προσφέρει καλή υπηρεσία στους γιατρούς και υπονομεύει την ενότητα του κλάδου.
Εμείς επιμένουμε. Οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας μόνο σε μία ευγενική άμιλλα πρέπει να επιδοθούν! Πως θα ενημερώσουν, θα κινητοποιήσουν και θα εμψυχώσουν τους συναδέλφους για να αντιπαλέψουν ενωμένοι τη λαίλαπα που έρχεται, σύμφωνα με το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΙΣ, και όχι για ιδιοτελείς λόγους να τα φορτώνουν ο ένας στον άλλον και να προβληθεί ο ένας κόντρα στον άλλο.
Οι μαζικές γενικές συνελεύσεις ανά τη χώρα που παρακολουθήσαμε μας δίνουν αισιοδοξία. Ενωτικό αγωνιστικό μέτωπο όλων των κλάδων των εργαζόμενων γιατρών, ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης τρόικας είναι η μόνη ελπίδα.
Η αξιοπρεπής και αλληλέγγυα στάση κάθε γιατρού είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε.
 Οι λογικές της διάσπασης, οι μικρότητες , οι λογικές προσωπικού βολέματος, ο φόβος και η επικράτηση του προσωρινού μικροσυμφέροντος θα είναι καταστροφή. 
ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ!
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ
Α ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΕΓ

http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=25223

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *