Ιατρικός Σύλλογος Λάρισσας. Επείγουσα ανακοίνωση

Λάρισα, 3-10-2011

ΑΠ.: 2295/2011

Προς

Α) Δ.Σ.  Π.Ι.Σ.

Β) ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΧΩΡΑΣ

ΚΟΙΝ.: 1. ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ

2. ΟΕΝΓΕ

Αγαπητέ συνάδελφε Πρόεδρε,

Παρόλο που δεν το επιθυμούσαμε, δυστυχώς για μια ακόμα φορά δικαιωθήκαμε σαν Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, για όσα είχαμε επισημάνει στο υπ’ αριθμ. πρωτ. 1862/26-7-2011 έγγραφό μας προς το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. (σας το επισυνάπτουμε) που κοινοποιήθηκε στην ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, την ΟΕΝΓΕ και τους Ιατρικούς Συλλόγους της Χώρας και αφορούσε τόσο τις δραματικές εξελίξεις στον χώρο της Υγείας και τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, όσο και τον τρόπο διεκδίκησης λύσεων από τις συνδικαλιστικές μας ηγεσίες.

Η κριτική μας στις ηγεσίες του Π.Ι.Σ. και ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ ήταν έντονη και δεικτική, ακριβώς επειδή διάφορα γεγονότα και ιδιαίτερα αυτά των «προσχηματικών διαλόγων» με τα συναρμόδια Υπουργεία μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι κάτι δεν πάει καλά.

Στο αμέσως προηγούμενο φυσικά διάστημα μεσολάβησε η έκτακτη Γ.Σ. του Π.Ι.Σ. (20-8-2011), στην οποία επαναδιατυπώθηκαν και υπερψηφίστηκαν θέσεις-προτάσεις, με τις οποίες συμφωνούσαν όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι, ο Π.Ι.Σ. και οι επιμέρους Ενώσεις και Ομοσπονδίες γιατρών και επισημάνθηκε η υποχρέωση της ηγεσίας του Π.Ι.Σ. να τις υλοποιήσει άμεσα.

Αντ’ αυτού όμως, βρισκόμαστε σήμερα μπροστά στην τραγική εικόνα μιας ηγεσίας του Π.Ι.Σ., συνεπικουρούμενης βέβαια και από την ηγεσία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ να βρίσκεται σε «εξαντλητικό διάλογο» με τους αρμόδιους, ιδιαίτερα για το επίκαιρο θέμα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αλλάζοντας τις προτάσεις της τελευταίας Γ.Σ. του Π.Ι.Σ. και προσπαθώντας παράλληλα να αποκομίσουν «ψευτοοφέλη» για κάποιες κατηγορίες ταμειακών γιατρών, τορπιλίζοντας έτσι την ενότητα των συναδέλφων, που τόσο έχουμε ανάγκη την δεδομένη χρονική συγκυρία.

Επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι, όχι απλά «μυρίζει ξεπούλημα» (όπως πολύ σωστά επισημαίνουν οι ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ), αλλά το «ξεπούλημα έχει ήδη γίνει», ζητάμε από τον Π.Ι.Σ. την ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ώστε, αφενός μεν να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση, αφετέρου δε να δρομολογήσουμε επείγουσες δράσεις.

Επίσης, καλούμε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της Χώρας, να τοποθετηθούν σ’ αυτήν μας την πρόταση, αποστέλλοντας στον Π.Ι.Σ. την συμφωνία τους.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Για τον Ι.Σ.Λ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                                             ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ

 

Το έγγραφο της 25-7-11 του ΙΣΛ

Λάρισα, 26-7-2011
Α.Π.: 1862/2011

Προς το Δ.Σ.
του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
Πλουτάρχου 3 & Υψηλάντου
106 74   ΑΘΗΝΑ

Κοιν.: 1. ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ
2. ΟΕΝΓΕ
3. ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Συμφωνούμε απόλυτα με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 3854/25-7-2011 έγγραφο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, που ζητά άμεση σύγκλιση εντός των επόμενων ημερών Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Π.Ι.Σ.  ή Σύσκεψης των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της Χώρας με το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ., για τους παρακάτω λόγους:
1.    Η επίθεση της μνημονιακής πολιτικής της Κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας είναι σφοδρότατη, με απρόβλεπτες συνέπειες στο άμεσο μέλλον της περίθαλψης των πολιτών και της άσκησης της Ιατρικής στη Χώρα μας.
2.    Η πλήρης εμπορευματοποίηση της Υγείας και η παράδοσή της στα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα είναι ήδη προ των πυλών.
3.    Οι δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, τόσο στον  Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα, προδικάζουν το νέο εργασιακό προφίλ του Έλληνα γιατρού: φθηνό-ανίσχυρο-απλήρωτο-εντατικοποιημένο εργασιακά ιατρικό δυναμικό.
4.    Τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα έχουν ήδη απεμποληθεί, χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι».
5.    Οι ηγεσίες του ιατρικού συνδικαλιστικού κινήματος, που συμμετέχουν στον υποτιθέμενο προσχηματικό διάλογο με τα συναρμόδια Υπουργεία, φάνηκαν μέχρι τώρα πολύ κατώτερες των περιστάσεων. Ο χαρτοπόλεμος με τα «χωρίς περιεχόμενο» και «βαρετά» δελτία τύπου δεν απέδωσαν.
6.    Ήδη, αρκετά μέλη του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ., καθώς και η ΟΕΝΓΕ, διαχωρίζουν τη θέση τους και καταγγέλλουν αυτήν την τακτική του «καλοπροαίρετου» διαλόγου με το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση με προαποφασισμένη ατζέντα μέτρων διάλυσης του ΕΣΥ και εξαθλίωσης των λειτουργών του, καθώς και αφανισμού του αυτοαπασχολούμενου ιδιώτη γιατρού, με παράλληλη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
7.    Οι νέοι γιατροί, απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τα ιατρικά συλλογικά όργανα, αποσύροντας παράλληλα την εμπιστοσύνη τους και καταγγέλλοντας τις ηγεσίες μας ως «ανήμπορες» και «αδύναμες», «γηρασμένες και ξεπερασμένες σε μεθοδολογία και νοοτροπία», «συμβιβαστικές», χωρίς μαχητικότητα-αγωνιστικότητα-στρατηγική για να τους προστατέψουν στην πιο δύσκολη καμπή της ζωής τους απ’ τη λαίλαπα των μέτρων που δρομολογούνται. Θεωρούν πως, δεν είναι καν ικανές ούτε την αξιοπρέπεια τους να προστατέψουν.
Θεωρούμε, πως, το φορτίο είναι πολύ βαρύ, για να το σηκώσουν στις πλάτες τους οι σημερινές ηγεσίες. Προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη συμμετοχής και συμβολής όλων των Ιατρικών Συλλόγων της Χώρας. Κύρια όμως προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη αναζωπύρωσης  του Ιατρικού Αγωνιστικού Μετώπου, όπως αυτό διαμορφώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, αποτελώντας πλέον μονόδρομο στην προβολή των αιτημάτων μας και στην δυναμική διεκδίκηση των λύσεων τους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                                   ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *