Δημιουργούνται 14 ξενώνες για γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Αθήνα
Τον Οκτώβριο αναμένεται να κληθούν οι δήμοι-έδρες των Περιφερειών, ώστε να λάβουν 700.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ (έως το 2015) για την ανέγερση 14 ξενώνων, στους οποίους θα φιλοξενούνται γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας και τα παιδιά τους.

Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, η γενική γραμμάτεας Ισότητας των Φύλων, Μαρία Στρατηγάκη, στην ημερίδα που οργάνωσε την Παρασκευή η Γενική Γραμματεία Ισότητας, προκειμένου να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες, για την τεχνογνωσία που πρόκειται να εφαρμόσει στα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες τα οποία θα δημιουργηθούν στη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενδοοικογενειακή βία.

Καθώς η ερευνητική δουλειά που έγινε από τη Γ.Γ. είναι χρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ, προκύπτει υποχρέωση του φορέα να ενημερώσει, για τα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιήσει, όλους τους ενδιαφερόμενους.

Σε τελική ευθεία βρίσκεται και η υλοποίηση των 14 Συμβουλευτικών Κέντρων για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, αφού το Νοέμβριο αναμένεται να προκηρυχθούν οι θέσεις -με πρόσκληση μέσω ΑΣΕΠ- για τους 63 ειδικούς επιστήμονες (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και νομικούς) που θα τα στελεχώσουν.

Όπως σημείωσε η κ.Στρατηγάκη, η στρατηγική κατά της ενδοοικογενειακής βίας ξεκίνησε την Άνοιξη με τη λειτουργία της Γραμμής SOS 15900 και συνεχίζεται με τη ημερίδα όπου παρουσιάστηκε ο οδηγός «Βία κατά των Γυναικών-Μεθοδολογία Συμβουλευτικής», αλλά και την ανέγερση των ξενώνων και τη δημιουργία των συμβουλευτικών κέντρων.

«Δεν δίνουμε χρήματα μόνο για να φτιάξουμε τούβλα, αλλά και για τους τρόπους για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα αυτών των γυναικών. Γι’ αυτό διοργανώσαμε και την  ημερίδα, που όπως βλέπετε έχει πολύ μεγάλη απήχηση σε επαγγελματίες που εργάζονται στις υπηρεσίες υγείας των δήμων, σε ΜΚΟ και δημόσιες υπηρεσίες», δήλωσε η γενική γραμματέας  Ισότητας των Φύλων.

Στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείαςε Επικοινωνίας είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 250 κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και νομικοί, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για τον τρόπο με τον οποίον βοηθούνται οι γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Κατακλείδα αποτελεί το ότι οι γυναίκες βοηθούνται να ενδυναμωθούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, να μην επιστρέψουν στο θύτη και να αποφασίσουν τι θα κάνουν στη ζωή τους, στηριζόμενες στις δικές τους δυνάμεις.

Το προφίλ των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας

Σε ό,τι αφορά στο προφίλ των γυναικών που έχουν εγκλωβιστεί στον εφιάλτη της ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το πρώτο εξάμηνο η Γραμμή SOS 15900, το 38% είναι άνεργες (και το 14% μακροχρόνια άνεργες), το 35% απασχολούμενες (από τις οποίες το 12% αυτοαπασχολούμενες) και το 11% δεν δοκίμασε ποτέ στη ζωή του να εργαστεί.

Το 4% είναι από 15 έως 24 ετών, το 26% είναι 25 έως 39 ετών, το 30% είναι 40 έως 54 ετών, το 14% είναι 55 έως 64 ετών και το 4% άνω των 65 ετών.

Όσον αφορά στο μορφωτικό επίπεδο, το 0,3% είναι αναλφάβητες, το 15% έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, το 12% έχει ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το 19% την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 15,5% έχει πτυχίο τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Σε ό,τι αφορά στην εθνικότητα το 77% είναι Ελληνίδες, το 11% είναι μετανάστριες, το 1% ανήκει σε μειονότητα, και το 2% είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.

http://health.in.gr/news/healthpolicies/article/?aid=1231131019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *