Επισκόπηση Ημερησίου Τύπου Θεσσαλονίκης 19-9-11

Θεσσαλονίκη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Στα νέα μέτρα που απαιτεί η τρόικα αναφέρεται το κεντρικό πρωτοσέλιδο της «Θεσσαλονίκης».  Συγκεκριμένα, η μόνη τοπική εφημερίδα που κυκλοφορεί σήμερα στον κεντρικό της τίτλο τονίζει ότι «15 νέα μέτρα φωτιά απαιτεί η τρόικα» , που «έχοντας χορτάσει υποσχέσεις, δεν πείστηκε από το χαράτσι στα ακίνητα»
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πρωτοσέλιδοι τίτλοι
«15 νέα μέτρα φωτιά απαιτεί η τρόικα»
«Έχοντας χορτάσει υποσχέσεις, δεν πείστηκε από το χαράτσι στα ακίνητα»
Δραματικές εξελίξεις χθες το βράδυ και ενημέρωση Βενιζέλου μετά την άρνηση των εταίρων μας να αποδεχτούν τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και την απειλή τους ότι δεν θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και δεν θα εκταμιευτεί η έκτη δόση, αν δεν τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας για τα δημοσιονομικά – Τι προβλέπουν τα δεκαπέντε μέτρα φωτιά που έφτασαν στα υπουργεία, τα οποία σχεδιάζουν την άμεση υλοποίησή τους – Σήμερα οι τελικές ανακοινώσεις, μετά την τελευταία διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας (σελ.3, 4)

«Η εφεδρεία χτυπά την πόρτα 350 υπαλλήλων οργανισμών του δημοσίου στη Θεσσαλονίκη και τρομοκρατεί χιλιάδες άλλους. Τα δεδομένα για κάθε οργανισμό που βρίσκεται στο στόχαστρο (σελ.14-15)

«Χωρίς σχέδιο β’ o Σαμαράς στη ΔΕΘ»
Χωρίς εναλλακτικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και με μόνη δέσμευση προς τον ελληνικό λαό την επισφαλή υπόσχεση για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου εμφανίστηκε o Αντώνης Σαμαράς στη φετινή ΔΕΘ, από το βήμα της οποίας ζήτησε την άμεση προσφυγή στις κάλπες και ισχυρή λαϊκή εντολή. Πυρ ομαδόν εναντίον του από κυβέρνηση, Αριστερά και όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας της Δεξιάς (σελ.. 6-7)

«Περικοπές: Σήμα κινδύνου για τηγ Μίκρα»
Με λουκέτο κινδυνεύει το μεγαλύτερο αθλητικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας

«Έκτη συνεχής ήττα για τη Μέρκελ, πρώτη είσοδος για το Κόμμα των Πειρατών» (σελ. 57)

«‘‘Πράσινο’’ ρουσφέτι σε ‘‘γαλάζιο’’ επιχειρηματία στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο» (σελ.12)

«Προς διαζύγιο με τη ΝΔ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης» (σελ. 11)

«Ένεση 42 εκατ. στην αγορά από το δήμο Θεσσαλονίκης» (σελ. 52)

«Αριστερά: Τα οράματα των ηγετών της δεν τέμνονται πουθενά» (σελ. 5)

«Δεν πληρώνουν / Τουλάχιστον 340 εκατ. ευρώ χρωστούν οι φαρμακευτικές βιομηχανίες στα ταμεία (σελ.53)

«Το ‘‘Γράψου μόνος σου’’ αντί να σε γράψουν οι παρατάξεις είναι η νέα μόδα στο ΑΠΘ» (σελ. 51)

«Θεσσαλονίκη, ανθρώπινη πόλη». Σειρά παρεμβάσεων σε κεντρικούς δρόμους, που περιλαμβάνουν από πεζοδρομήσεις μέχρι διαπλατύνσεις και έχουν στόχο να ενισχύσουν τη μετακίνηση με τα πόδια ή το ποδήλατο και να αποτρέψουν τη χρήση του αυτοκινήτου, προωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης. Παρεμβάσεις φιλικές για τον πολίτη και στο λιμάνι (σελ.. 16, 49)

Θέματα εσωτερικών σελίδων (Μέρος Α΄)

«Με το πιστόλι της τρόικας στον κρόταφο». Τελευταία διαπραγμάτευση με ΔΝΤ και στο βάθος νέα επαχθέστερα μέτρα από την κυβέρνηση – Δραματικές περικοπές στο δημόσιο με μείωση μισθών και απολύσεις.
(Του Τάκη Κανελλόπουλου, σελ. 3)
Με το πιστόλι της τρόικας στον κρόταφο συνέρχεται εκ νέου σήμερα η κυβερνητική επιτροπή, για να εξειδικεύσει τα μέτρα περικοπής των δαπανών τα οποία αποφασίστηκαν σε πρώτη φάση χθες, σε εσπευσμένη συνεδρίαση της διευρυμένης κυβερνητικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

«Μας στήνουν στα 15 μέτρα!». Η τρόικα συναρτά την καταβολή της 6ης δόσης με την άμεση εφαρμογή τους (Πολιτική, σελ. 4)

«Τρεις στον αέρα». Μπορεί να υπάρξει αριστερή διακυβέρνηση στην Ελλάδα; «Όχι», απαντά η Αλέκα Παπαρήγα, «ναι» ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Φώτης Κουβέλης βλέπει κεντροαριστερά όνειρα (Θεόφιλου Σιχλετίδη, σελ. 5)
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα κόμματα της ελληνικής Αριστεράς αθροιστικά συγκεντρώνουν υπερδιπλάσια ποσοστά σε σύγκριση με το μέσο όρο των εκλογικών επιδόσεων του ενιαίου ΣΥΝ μεταξύ 1989 και 1990.
Παρ’ όλα αυτά η Αλέκα Παπαρήγα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φώτης Κουβέλης ήρθαν την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη κρατώντας διαφορετικές σημαίες και άφησαν στον αέρα, ίσως για κάποια άλλη στιγμή, οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τις εξελίξεις στην πολυκατοικία της Αριστεράς.
Η Αλέκα Παπαρήγα ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη με ένα ερώτημα. «Υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική, στον κόσμο ολόκληρο, αριστερή διακυβέρνηση;». Η ίδια η γενική γραμματέας του ΚΚΕ απάντησε «όχι», καθώς, όπως είπε σχηματικά, χωρίς τη δευτέρα παρουσία του υπαρκτού σοσιαλισμού η αριστερή διακυβέρνηση είναι μία αυταπάτη. Μία αυταπάτη, όπως παραδέχτηκε, που διατηρούν αρκετοί από τους παλιούς ή νέους υποστηρικτές του κόμματός της, που πιστεύουν μάλιστα πως η συμμετοχή του ΚΚΕ σε αυτούς τους σχεδιασμούς θα αποτελέσει και την εγγύηση ότι αυτή η διακυβέρνηση θα είναι πράγματι αριστερή. Οπότε; Η Αλέκα Παπαρήγα προτείνει αντίσταση μέχρι τελικής πτώσης στις πολιτικές που προσπαθεί να εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση αλλά, όπως φαίνεται, και η αυριανή και υπομονή, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Από τη Θεσσαλονίκη η γενική γραμματέας του ΚΚΕ εγκαινίασε μία νέα εποχή όσον αφορά την κριτική στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μπήκε στην ουσία των προτάσεών του, απορρίπτοντάς τες βέβαια, αφήνοντας όμως στο παρελθόν τις προσεγγίσεις με βάση τη ζαχαροπλαστική.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε στη Θεσσαλονίκη αποφασισμένος να πει όσες περισσότερες φορές μπορούσε το «νέος συνασπισμός εξουσίας». Το κατάφερε, δείχνοντας έτσι πως η υπόθεση της ενότητας της Αριστεράς βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο στους σχεδιασμούς της Κουμουνδούρου, ενώ σε πρώτο είναι η γραμμή του Νίκου Κοτζιά για τη συνάντηση της ριζοσπαστικής με τη μεταρρυθμιστική/ρεφορμιστική Αριστερά, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ με την πολύφερνη νύφη του αντινεοφιλελεύθερου πασοκογενούς χώρου. Σε έναν βαθμό η ιστορία του «νέου συνασπισμού εξουσίας» φαίνεται ότι βγαίνει στον Αλέξη Τσίπρα, που στη δημοσκοπική δημοφιλία είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός στο ευρύτερο κεντροαριστερό φάσμα, και πως ακούγεται σαν μία καλή ιδέα σε μερίδα κόσμου που έχει απογοητευτεί από το ΠΑΣΟΚ. Όμως το να μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για έναν «νέο συνασπισμό εξουσίας», όταν το συμμαχικό σχήμα βρέθηκε στο χείλος της διάλυσης πριν από λίγους μήνες, δεν είναι κάπως υπερβολικό; Σε γενικές γραμμές στο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχονται πως σε αυτήν την πρόταση υπάρχουν στοιχεία υπερβολής, αλλά από την άλλη σύστημα που κερδίζει, ή έτσι τουλάχιστον φαίνεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, δεν το αλλάζεις.
Ο Φώτης Κουβέλης επέστρεψε στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη έχοντας κάνει ξεκάθαρο ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα αντιμετωπίσει το άγνωστο του πολιτικού μέλλοντός της, έχοντας την ελπίδα ότι θα βρεθεί κάποιος κόσμος που θα εμπιστευτεί τις υπεύθυνες θέσεις της και θα απορρίψει τόσο τις νεοφιλελεύθερες εξαλλοσύνες του ΠΑΣΟΚ όσο και την επιστροφή στον παλαιοκομμουνισμό των πρώην συντρόφων στο ΣΥΝ. Δύσκολο; Πολύ, παραδέχονται στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που αναγνωρίζουν πως η μάχη για το 3% και την είσοδο στη Βουλή θα είναι μία υπόθεση βουνό. Παρ’ όλα αυτά η τακτική του Φώτη Κουβέλη να περιορίσει την κριτική του στην κυβέρνηση μεταξύ κακών χειρισμών και έλλειψης κοινωνικής ευαισθησίας φαίνεται πως αποδίδει κάποιους καρπούς στο ταμείο της ΔΗΜΑΡ. Έτσι κι αλλιώς η μεγάλη πρόκληση για τον Φώτη Κουβέλη και τους συνεργάτες του βρίσκεται μετά τις επόμενες εκλογές και ιδιαίτερα στην περίπτωση συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ, που θα ανάγκαζε το ζόμπι της κεντροαριστεράς να σηκωθεί από τον τάφο του.
Για την οικονομία
ΚΚΕ: Μετά την ενημέρωση που είχε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε πως το θέμα δεν είναι αν η κυβέρνηση νιώθει εκβιασμένη, αλλά ότι ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, δεν πρόκειται να εκβιαστούν.
ΣΥΡΙΖΑ: Η ακύρωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι ακόμη μία προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμού της κοινωνίας, προσπαθώντας να προλάβει τις δικαιολογημένες λαϊκές αντιδράσεις, υποστηρίζει το γραφείο Τύπου του συμμαχικού σχήματος.
ΔΗΜΑΡ: Αυτές τις κρίσιμες ώρες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν να στείλουν ένα ενιαίο και κοινό μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο την ασφυξία των μέτρων, υπογραμμίζει το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς με αφορμή τη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη.

«Λογαριάζει χωρίς την τρόικα ο Σαμαράς και υπόσχεται…». Τόσο στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς όσο και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρο της ΝΔ ζήτησε με τον πλέον επίσημο τρόπο εκλογές, δήλωσε έτοιμος να κυβερνήσει, αλλά χωρίς να καταφέρει να πείσει
(Της Μαρούλας Πλήκα, σελ. 6-7)
Χωρίς σχέδιο β’ για την έξοδο της χώρας από την κρίση και με μόνη δέσμευση προς τον ελληνικό λαό την επισφαλή υπόσχεση για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς στη φετινή ΔΕΘ, από το βήμα της οποίας ζήτησε την άμεση προσφυγή στις κάλπες και ισχυρή λαϊκή εντολή. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις σε καίρια ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και δεν έπεισε ούτε το δικό του ακροατήριο ότι το κόμμα του, εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση, είναι έτοιμο να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία και να ελαφρύνει τους πολίτες από τα οικονομικά βάρη.
Οι θολές απαντήσεις:
Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων τι θα πράξει στην πολύ πιθανή περίπτωση που η τρόικα δεν δεχτεί καμία αναδιαπραγμάτευση στα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο ο Αντώνης Σαμαράς επέμενε να παρουσιάζει ως μονόδρομο την πλήρη εφαρμογή όσων πρότεινε στο λεγόμενο «Ζάππειο ΙΙ», το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε σχέδιο β’ για τους εταίρους και τους δανειστές μας. Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου σημαίνει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας για τον κ. Σαμαρά, ο οποίος εξήγησε ότι μπορεί να την επιτύχει, εάν λάβει ισχυρή εντολή. Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους ότι το «Ζάππειο ΙΙ» είναι το εναλλακτικό σχέδιο β’. «Θα τους ρωτήσω: Υπάρχει πρόβλημα στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται; Όλοι λένε ότι το πρόγραμμα πάει πάρα πολύ άσχημα. Πρέπει να υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο β’, το οποίο εμείς έχουμε πλήρες και κοστολογημένο», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι εταίροι και δανειστές θα δώσουν μία ευκαιρία σε μία νέα κυβέρνηση με νωπή εντολή. «Δόση δεν θα χάσω, αλλά θα κερδίσω χρόνο, για να τους πείσω», είπε, ενώ επικαλέστηκε ως επιχείρημα και έκθεση τράπεζας σύμφωνα με την οποία το κόστος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος διάσωσής της, κάτι που, όπως είπε, το γνωρίζουν οι συνομιλητές μας.
Πού θα βρει τα λεφτά…
Όταν του ζητήθηκε να αναφέρει τα μέτρα ισοδύναμης απόδοσης που θα λάβει, προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει στη μείωση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας και στην προστασία των συντάξεων έως 700 ευρώ, δεν έδωσε σαφή απάντηση. Παρέπεμψε εκ νέου στις γνωστές προτάσεις που υπάρχουν στο σχετικό πρόγραμμα που κατέθεσε ο ίδιος και απαρίθμησε μέτρα (εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο, περιορισμός της σπατάλης, ορισμός ΑΟΖ και εκμετάλλευσή της, αλλαγή του μεταναστευτικού νόμου για την ελληνική ιθαγένεια, απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κ.ά.). Όμως η απόδοση όσων μέτρων είναι μετρήσιμη προβλέπεται σε βάθος τουλάχιστον τριετίας, τετραετίας και έξω από τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που θέτει η τρόικα.
«Όχι» σε συγκυβέρνηση και συναίνεση
Σε ερώτηση γιατί δεν συνεργάζεται με τον Γιώργο Παπανδρέου, ώστε να πάνε μαζί στις Βρυξέλλες για επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους, απάντησε πως «δεν είναι θέμα προσώπων. Είναι πολιτικό το θέμα, έχουμε εντελώς διαφορετικό τρόπο άσκησης πολιτικής και το ΠΑΣΟΚ πελαγοδρομεί, γιατί βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση». Επανέλαβε ότι μόνη λύση στις σημερινές συνθήκες είναι οι εκλογές και ζήτησε καθαρές λύσεις και ισχυρή λαϊκή εντολή, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ ή άλλο κόμμα της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας.
«Αν ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει συγκυβέρνηση για άλλον λόγο, για να πέσει στα μαλακά, δεν μας ενδιαφέρει. Εγώ δεν καίω το μεγαλύτερο όπλο του τόπου, που είναι αυτή τη στιγμή οι καθαρές λύσεις και οι εκλογές», είπε. Υποστήριξε ότι οι συγκυβερνήσεις είναι εύθραυστες και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η ΝΔ στις επόμενες εκλογές θα πετύχει την αυτοδυναμία αν όχι στην πρώτη, στη δεύτερη αναμέτρηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας δεν θα αξιοποιήσει την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά θα προτιμήσει να στηθούν εκ νέου κάλπες. Απέρριψε και τη συνεργασία με το ΛΑΟΣ ή το ΔΗΣΥ, ενώ έδειξε ότι δεν σκοπεύει να καλέσει την Ντόρα Μπακογιάννη να επιστρέψει στη ΝΔ, λέγοντας πως «έκανε τις επιλογές της». Μάλιστα προσπάθησε να πείσει ότι «η κεντροδεξιά καλύπτεται απόλυτα» από τη ΝΔ στην Ελλάδα και πως δεν υπάρχει «γαλάζια» πολυκατοικία, μονοκατοικία ή «το καλύβι του Καραγκιόζη». Επισήμανε ότι σε αυτήν δεν χωρούν «λαϊκιστές και καιροσκόποι», ενώ επέκρινε εκ νέου το ΛΑΟΣ και τη ΔΗΣΥ για τη στήριξη που παρέσχαν στην κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε εκ νέου ότι, εάν κληθεί να κυβερνήσει, θα συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο, «για να μάθει ο λαός την αλήθεια, πώς έγινε και η κυβέρνηση της ΝΔ παρέδωσε τα σπρεντ στις 130 μονάδες και σήμερα ξεπέρασαν τις 2.000». Ξεκαθάρισε πως, «εάν το νέο μνημόνιο κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το ψηφίσω. Αν είναι στην ίδια λογική, θα το καταψηφίσω, όχι 180 βουλευτές, και 200 να ζητά», επαναλαμβάνοντας πως «η ΝΔ δεν εκβιάζεται, κι αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να την εκβιάσει, ζητώντας να ψηφιστεί από 180 βουλευτές, ίσως αυτός θα είναι ένας άλλος τρόπος για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές».
Σφοδρή επίθεση σε Παπανδρέου και Βενιζέλο
Ο Αντώνης Σαμαράς επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Γιώργο Παπανδρέου και συνολικά στην κυβέρνηση, για την οποία τόνισε ότι είναι «αιχμάλωτη» σε λάθος πολιτική και «ανίκανη να πιάσει τους στόχους της». Έκανε λόγο για «φορολάτρες» στο οικονομικό επιτελείο, τονίζοντας ότι «μέσα σε 20 μήνες ζήσαμε έξι φόρους στα ακίνητα… Εδώ δεν αρμέγουμε την αγελάδα, αλλά τη σκοτώνουμε». Επιτέθηκε προσωπικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο χαρακτηρίζοντας φιάσκο τη συμφωνία με τη Φιλανδία για τις εγγυήσεις, ενώ τον επέκρινε για τους χειρισμούς του με την τρόικα μιλώντας για «ερασιτεχνική μπλόφα». «Θέλουν να σώσουν την Ελλάδα με τους Έλληνες ή την οικονομία χωρίς τους Έλληνες;», αναρωτήθηκε, ενώ σε άλλο σημείο, απαντώντας στην κριτική που ασκεί ο υπουργός Οικονομικών στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημείωσε: «Μας είχε πει ότι το βαρέλι έχει πάτο. Πού πήγε ο πάτος; Μας έχει φύγει ο πάτος. Να διατηρεί την ψυχραιμία του ο κ. Βενιζέλος, όταν απευθύνεται στη ΝΔ». Χαρακτήρισε «άδικο» και «χαράτσι» το ειδικό τέλος στα ακίνητα, αλλά δεν δεσμεύτηκε για την κατάργησή του, ενώ εκτίμησε ότι το μέτρο αυτό δεν πρόκειται να αποδώσει όσο προσδοκά η κυβέρνηση, διότι «ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει». Υποστήριξε ότι το νέο χαράτσι θα έχει αρνητική επίπτωση και στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων, για την οποία επίσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, διότι δεν προχώρησε σε νομιμοποίηση, όπως ο ίδιος προτείνει. Παρατήρησε ότι το τελευταίο επτάμηνο κατά το οποίο η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους μειώθηκαν τα έσοδα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Επικαλέστηκε μάλιστα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας μειώθηκαν κατά 80% και από τα καύσιμα κατά 20%.
Υπέρ βελούδινης εργασιακής εφεδρείας
Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος σε απολύσεις στο δημόσιο τομέα, ενώ χαρακτήρισε την εργασιακή εφεδρεία της κυβέρνησης ως τον «προθάλαμο» για απολύσεις. Εξήγησε ότι η ΝΔ προτείνει με εντελώς διαφορετικό τρόπο την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, ώστε οι άνω των 50 ετών δημόσιοι υπάλληλοι να οδηγηθούν στη συνέχεια στη σύνταξη και οι μικρότεροι να έχουν περίπου το 60% των σημερινών απολαβών τους για κάποια χρόνια και ανάλογα με την ηλικία τους. Προειδοποίησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχτεί απολύσεις υπαλλήλων με κομματικά κριτήρια.

Για αποκρατικοποιήσεις
Ο Αντώνης Σαμαράς διατήρησε όλους τους αστερίσκους που θέτει για τις αποκρατικοποιήσεις. Επέκρινε την κυβέρνηση ότι «κοιμήθηκε το καλοκαίρι» και τώρα τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, ενώ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα βάλει πλάτη στο «χάρισμα» κρατικής περιουσίας, την οποία χαρακτήρισε «ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί». «Μπορείς να πουλήσεις τη ΔΕΗ, εάν δεν τη σπάσεις πρώτα στις παραγωγικές της δομές; Υπάρχει σχέδιο για τις παραγωγικές δομές της χώρας; Πώς θα προχωρήσουν στις αποκρατικοποιήσεις;», είπε, ενώ αναφερόμενος στον ΟΠΑΠ σχολίασε πως, «όταν πουλάς σε τιμή διπλάσια ή τριπλάσια από τα καθαρά ετήσια κέρδη μιας εταιρείας, δεν πουλάς, αλλά χαρίζεις».
Έκλεισε το μέτωπο με τον Καραμανλή
Ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε να πάρει το παιχνίδι επάνω του και να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία, προβάλλοντας την ντομπροσύνη, την εντιμότητα και την αποφασιστικότητά του. Έτσι αρκετές φορές μίλησε σε πρώτο ενικό για το πώς σκοπεύει να κυβερνήσει, ενώ στην απάντηση που έδωσε για το ρόλο που επιφυλάσσει στον Κώστα Καραμανλή, όταν η ΝΔ επανέλθει στην εξουσία, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι ενόψει πιθανόν ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων έχει επέλθει ανακωχή. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ημέρες νωρίτερα ο Κώστας Καραμανλής έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, ενώ φρόντισε να μην επισκιάσει με την παρουσία του την αρχηγική εμφάνιση του προέδρου της ΝΔ στο «Βελλίδειο». «Η γνώμη και η εμπειρία ενός τέως πρωθυπουργού τόσων ετών και αρχηγού τόσων ετών δεν μπορεί παρά να είναι πολύτιμη», σχολίασε ο κ. Σαμαράς, ενώ για τις σχέσεις τους είπε ότι είναι «πολύ καλές» και απόρησε για τη σχετική ερώτηση που δέχτηκε. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι είναι θέμα του τέως πρωθυπουργού το πότε θα επιλέξει να μιλήσει για όσα έγιναν επί των ημερών του. Ξεκαθάρισε ότι τα στελέχη που επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους την ελληνική κοινωνία, όπως οι κύριοι Βουλγαράκης και Ρουσόπουλος, δεν έχουν θέση στην παράταξη.
Θα κυβερνήσει με εξωκοινοβουλευτικούς
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το κυβερνητικό σχήμα που προετοιμάζει και τα πρόσωπα που θα αξιοποιήσει, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του θα στελεχωθεί από εξωκοινοβουλευτικούς και επανέλαβε την πρότασή του να είναι ασυμβίβαστη η βουλευτική ιδιότητα με το υπουργικό αξίωμα. Τάχθηκε υπέρ ενός μικρού κυβερνητικού σχήματος με δώδεκα υπουργεία, ενώ δεσμεύτηκε για την ανασύσταση των υπουργείων Ναυτιλίας, Τουρισμού και Μακεδονίας-Θράκης.
Στα μαλακά οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές
Δεν θέλησε επίσης να ανοίξει μέτωπο με τους «γαλάζιους» συνδικαλιστές που καταφεύγουν σε ακραίες μορφές κινητοποιήσεων, αν και κράτησε αποστάσεις από εμπρηστικές δηλώσεις, όπως αυτές του προέδρου της ΣΑΤΑ για τους βουλευτές που θα ψηφίσουν το νόμο Ραγκούση. «Την έννοια τού δεν πληρώνω και τις λευκές απεργίες δεν τις αποδεχόμαστε. Όσο για τον κ. Λυμπερόπουλο, από την πρώτη στιγμή βγήκε ανακοίνωση της ΝΔ, κάνοντας ξεκάθαρο ότι τέτοιες δηλώσεις είναι καταδικαστέες», είπε και επανέλαβε τη διαφωνία της ΝΔ για τον τρόπο με τον οποίο ο Γ. Ραγκούσης προσπαθεί να ανοίξει το επάγγελμα των ταξιτζήδων αλλά και τα άλλα κλειστά επαγγέλματα. Επίσης προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις αναφορικά με τη θετική μέσω της αδράνειας στάση της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ στις καταλήψεις των πανεπιστημίων και τις αντιδράσεις της «γαλάζιας» φοιτητικής παράταξης στην υπερψήφιση από τη ΝΔ του νόμου της Άννας Διαμαντοπούλου.
Για εθνικά θέματα
Απαντώντας σε ερώτηση της «Μακεδονίας» για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έκανε λόγο για «ακραίο εθνικισμό της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, που τον απομονώνει διεθνώς, ενώ τάχθηκε υπέρ της λύσης erga omnes, απέρριψε το όνομα «Μακεδονία του Βαρδάρη», διότι «υποκρύπτει αλυτρωτικές τάσεις», καθώς προκαλεί αντίθεση με τη Μακεδονία του Πιρίν ή τη Μακεδονία του Αιγαίου. Μάλιστα τόνισε πως, αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θέλει σοβαρή συζήτηση, ας προτείνει μία ονομασία που θα τη συμπεριλάβει στο σύνταγμά της και μετά συζητάμε. Για τα ελληνοτουρκικά και την ΑΟΖ δήλωσε ότι ο ίδιος θα προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση και στη συνέχεια στην οριοθέτησή της, ενώ επέκρινε την Τουρκία για ντελίριο προκλήσεων με αφορμή τις έρευνες της Κύπρου στη δική της ΑΟΖ για υδρογονάνθρακες. Μάλιστα συνέδεσε τις προκλήσεις αυτές με την επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη Λευκωσία. «Η Τουρκία άλλαξε πολλά τα τελευταία χρόνια στο εσωτερικό της, αλλά όχι όσο έπρεπε σε σχέση με την Ελλάδα», τόνισε.

Δημαγωγία μαζί με έλλειψη ενδιαφέροντος
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι γελασμένος, αν νομίζει ότι με τη γενικόλογη επίκληση μιας νεφελώδους «διαφορετικής φιλοσοφίας» θα πείσει όσους περνούν πράγματι δύσκολα, τόνισε χθες το απόγευμα ο Ηλίας Μόσιαλος, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. «Ο κ. Αντώνης Σαμαράς παριστάνει ότι ξεχνά τις τεράστιες ευθύνες της παράταξής του και του ίδιου προσωπικά ως υπουργού των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας για τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο η φιλοσοφία του κ. Σαμαρά είναι γνωστή στον ελληνικό λαό, είναι η ίδια φιλοσοφία που οδήγησε στην ανεξέλεγκτη αύξηση του χρέους και του ελλείμματος, είναι η φιλοσοφία της δημαγωγίας και της έλλειψης ενδιαφέροντος για την τύχη της χώρας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν διστάζει πουθενά και ζητά εκλογές, ενώ παράλληλα ομολογεί ότι ούτε με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει άμεση λύση στα προβλήματα της χώρας.

Η πολυκατοικία
Στο Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό του Γιώργου Καρατζαφέρη άκουσαν με απογοήτευση τον Αντώνη Σαμαρά να απορρίπτει από τη Θεσσαλονίκη τη συνεργασία των δυνάμεων της πολυκατοικίας της Δεξιάς και να επιμένει στη λύση της αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη κι αν χρειαστούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις γι’ αυτό. «Αν ο κ. Σαμαράς πρόκειται να κυβερνήσει, όπως μίλησε σήμερα (χθες), τότε η Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον. Πολυλογία και αοριστολογίες κενές περιεχομένου. Ευτυχώς που ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.
Σε υψηλούς τόνους η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη επισήμανε πως η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ ήταν εκτός χρόνου και τόπου. «Ο ακραίος και αναίσχυντος λαϊκισμός του συμπληρώνει και πολλαπλασιάζει την απερίγραπτη ανικανότητα της κυβέρνησης, μηδενίζοντας τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας και οδηγώντας την Ελλάδα στην καταστροφή», τονίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΔΗΣΥ.

Η Αριστερά
Σύμφωνα με το ΚΚΕ ο Αντώνης Σαμαράς με την ισχυρή και καθαρή εντολή που ζήτησε χθες ουσιαστικά καλεί το λαό να αποδεχτεί τη συνέχιση του βασανισμού και την εκτέλεση των δικαιωμάτων του από διαφορετικό εκτελεστή. Όπως υποστηρίζει ο Περισσός, οι θέσεις που παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας φανερώνουν τα αξεπέραστα αδιέξοδα των αστικών κομμάτων.
Στο ίδιο κλίμα από το ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς αποτελούν το φερετζέ της συνέχισης της ίδιας κατά βάση πολιτικής με αυτήν της σημερινής κυβέρνησης. Οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης πως η πολιτική της συνιστά απόχρωση της ήδη εφαρμοζόμενης πολιτικής του μνημονίου.
«Το καλύτερο που έχει να κάνει ο κ. Σαμαράς είναι να δώσει εξηγήσεις για τη στάση των ευρωπαϊκών συγγενικών κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία έχουν τη βασική ευθύνη για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής οικονομίας με την πολιτική που επιβάλλει το τρίγωνο Μέρκελ, Σαρκοζί και Μπαρόζο», υποστηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά.

Όλη η ΝΔ στο «Ι. Βελλίδης»

* Όλες οι φυλές της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο «Ι. Βελλίδης». Από τους παλιούς καραμανλικούς ως τους νεοσαμαρικούς. Εκεί και όσοι κρατικοί αξιωματούχοι, περιφερειάρχες, επικεφαλής οργανισμών, κ.ά. απομύζησαν το κράτος κατά τη διάρκεια της πρόσφατης νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης. Ήταν μία συγκέντρωση κυρίως μεσαίων στελεχών, στην οποία οι περισσότεροι ήταν σε κλίμα (επαν)ερχόμαστε.

* Το κλίμα αυτό εντάθηκε λίγο πριν από την άφιξη του Αντώνη Σαμαρά, όταν κυκλοφόρησαν οι πληροφορίες περί εσπευσμένης επιστροφής του Γιώργου Παπανδρέου από το Λονδίνο. Οι περισσότεροι το εξέλαβαν ως σημάδι πρόωρων εκλογών, άλλοι πάλι προέβλεπαν νέα απόπειρα συγκυβέρνησης.

* Πέρυσι ο Κώστας Καραμανλής είχε επισκιάσει επικοινωνιακά τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς είχε αποσπάσει το θερμότερο χειροκρότημα έως και εκδηλώσεις λατρείας. Φέτος ο τέως πρωθυπουργός (στο πρόσωπο του οποίου τα σημάδια της παρατεταμένης θερινής πολιτικής εφεδρείας ήταν ιδιαιτέρως εμφανή) έγινε και πάλι δεκτός με ενθουσιασμό, ωστόσο το ίδιο ενθουσιώδης υπήρξε και η υποδοχή του κ. Σαμαρά. Ο Καραμανλής προσήλθε περίπου δέκα λεπτά νωρίτερα από το νυν αρχηγό της ΝΔ και πριν να καθίσει στη θέση του χαιρέτησε όλους όσοι ήταν στην πρώτη σειρά, συμπεριλαμβανομένων και των πρώην υπουργών του (Μεϊμαράκης, Γιαννάκου, Χατζηδάκης κ.ά.). Οι τελευταίοι πέρασαν πάντως απαρατήρητοι. Στην πρώτη σειρά και ο μητροπολίτης Άνθιμος, τον οποίο υποδέχθηκε στα σκαλιά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.

* Ήταν μακροσκελής και φέτος η ομιλία Σαμαρά (κράτησε περίπου 1.15΄). Το κλίμα ήταν μάλλον υποτονικό, με το περισσότερο χειροκρότημα να συνοδεύει την αναφορά του προέδρου στον ιδρυτή του κόμματος. Οι νεολαίοι της ΟΝΝΕΔ ήταν ιδιαιτέρως εκδηλωτικοί και φέτος, αλλά με τα συνθήματά τους να είναι περισσότερο «αυτόνομα» και λιγότερο προεδρικά σε σύγκριση με πέρυσι. Η διαφωνία μεταξύ νεολαίας και κόμματος με αφορμή την ψήφιση του νόμου για τα ΑΕΙ φαίνεται πως έχει ρίξει βαριά τη σκιά της.

* Δύο σημεία της ομιλίας Σαμαρά σχολιάστηκαν ιδιαιτέρως στα πηγαδάκια που ακολούθησαν. Το πρώτο αφορούσε τις αναφορές του στα εθνικά θέματα, τις οποίες μερίδα μετριοπαθών στελεχών βρήκε κάπως «τραβηγμένες» με υπερβολική δόση εθνικοπατριωτισμού. Ιδιαιτέρως σχολιάστηκε επίσης η αναφορά του κ. Σαμαρά ότι «με τα υπάρχοντα βιβλία εκπαιδεύουμε μαθητευόμενους διεθνιστές». Οι πιο παρατηρητικοί πρόσεξαν την αμήχανη αντίδραση της Μαριέττας Γιαννάκου, επί των ημερών της οποίας γράφηκαν τα περισσότερα συγγράμματα.

* Πολλοί χθες στο «Βελλίδειο» αναρωτήθηκαν «πού είναι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης». Η απουσία του πρώην υπουργού της ΝΔ ήταν άκρως δικαιολογημένη. Δυστυχώς έχασε ένα από τα πλέον αγαπημένα του πρόσωπα, τον πατέρα του. Τα θερμά μας συλλυπητήρια

«Προς διαζύγιο ΝΔ και Π. Ψωμιάδης». Οργισμένος ο εν αργία περιφερειάρχης από το διπλό άδειασμα Σαμαρά στη ΔΕΘ και την αδιαφορία των οπαδών της ΝΔ προς το πρόσωπό του(Του Νίκου Ηλιάδη, σελ. 11)
Δυσάρεστες εκπλήξεις για τον εν αργία περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας επιφύλασσε η τριήμερη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη.
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αγνόησε επιδεικτικά τον Παναγιώτη Ψωμιάδη κατά την περιοδεία του στη ΔΕΘ, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποφασίσει να αποστασιοποιηθεί πλήρως από εκείνον, τις πολιτικές και τις πρακτικές του. Παράλληλα απέφυγε να του παράσχει πολιτική κάλυψη, όταν ρωτήθηκε σχετικά στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Στη Συγγρού αλλά και στη Μητροπολίτου Ιωσήφ αναμένουν πλέον την αντίδραση του κ. Ψωμιάδη, αν και, όπως έλεγε χθες κορυφαίο κομματικό στέλεχος, «δεν νομίζω ότι έχει και πολλά περιθώρια».

Τον αγνόησε
Την πρώτη δυσάρεστη έκπληξη δοκίμασε ο εν αργία περιφερειάρχης το πρωί του Σαββάτου. Μαζί με τον αδελφό του Διονύση ανέμεναν τον κ. Σαμαρά στο περίπτερο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη ΔΕΘ, στην οποία περιόδευσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Είχαν προετοιμάσει μάλιστα και εκδήλωση υποδοχής… ψωμιαδικού χαρακτήρα με συγκρότημα χάλκινων, χορευτές με μακεδονικές φορεσιές κ.ά. Είχαν ετοιμάσει και κάμποσα δώρα για τον πρόεδρο της ΝΔ. Μεταξύ αυτών τα βιβλία «Ο νέος ηγέτης» των Ντανιέλ Γκόλεμαν, Richard Boyatzis και Annie McKee, «Ιστορία της Θεσσαλονίκης» του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου, «Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων» του Μαρκ Μαζάουερ, μία προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη βάση της οποίας είχε χαραχθεί «Παναγιώτης Ψωμιάδης, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας», καλάθια με τοπικά προϊόντα κ.ά.
Ο κ. Σαμαράς ωστόσο άφησε στα κρύα του λουτρού τους αδελφούς Ψωμιάδη, αφού μετά ένα σύντομο πέρασμα από το περίπτερο της Δυτικής Μακεδονίας, όπου συνομίλησε με τον επίσης «γαλάζιο» περιφερειάρχη Γιώργο Δακή, έφυγε βιαστικά από τη ΔΕΘ, για να αποφύγει τα σόου του άλλοτε συνδιεκδικητή της ηγεσίας της ΝΔ. Η φυγή του κ. Σαμαρά προκάλεσε αμηχανία στους αδελφούς Ψωμιάδη, την οποία διαδέχτηκε η οργή.

Η δεύτερη κρυάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες τις ώρες που ακολούθησαν ώς τη βραδινή ομιλία του κ. Σαμαρά στο «Ι. Βελλίδης» έγιναν αρκετές συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να αντιδράσει ο εν αργία περιφερειάρχης στην «προσβλητική» και «απαξιωτική» συμπεριφορά, όπως τη χαρακτήριζαν, του προέδρου της ΝΔ. Στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση να μην παραστεί ο κ. Ψωμιάδης στην ομιλία του κ. Σαμαρά, ενώ αντιθέτως υπήρξαν και εισηγήσεις να δώσει κανονικά το «παρών» στην πρώτη σειρά των επισήμων και να επιδιώξει χειραψία και φυσικά φωτογραφικό ενσταντανέ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Ψωμιάδης αποφάσισε τελικώς κάτι ενδιάμεσο. Μετέβη στο «Ι. Βελλίδης», αλλά απέφυγε να καθίσει στη θέση που είχε κρατηθεί με το όνομά του (Π. Ψωμιάδης και όχι περιφερειάρχης) στην πρώτη σειρά. Κάθισε αρκετές σειρές πιο πίσω, χωρίς φυσικά χειραψίες ούτε με τον κ. Σαμαρά αλλά ούτε και με κανένα από τα κορυφαία κομματικά στελέχη. Το χειρότερο όλων όμως για τον κ. Ψωμιάδη είναι ότι πέρασε παντελώς απαρατήρητος από τους οπαδούς και τους φίλους της ΝΔ. Ήταν η πρώτη φορά που δεν απέσπασε ούτε ένα, έστω χλιαρό χειροκρότημα, που δεν του έσφιξαν το χέρι, ενώ αγνοήθηκε ακόμη και από τους δημοσιογράφους και τον τηλεοπτικό φακό. Ανάλογο ψυχρό κλίμα αντιμετώπισε και κατά την παρουσία του στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Εκεί δοκίμασε και τρίτη κρυάδα, όταν σε σχετική ερώτηση που έγινε για τον ίδιο και τον κ. Παπαγεωργόπουλο ο κ. Σαμαράς αρκέστηκε να πει ότι «του επιβλήθηκε ένα δυσανάλογα βαρύ διοικητικό μέτρο (σ.σ. εννοώντας την ποινή της αργίας). Σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Άλλωστε αυτή η υπόθεση ήταν γνωστή στους ψηφοφόρους, οι οποίοι όμως τον εμπιστεύτηκαν». Αντίθετα ο πρόεδρος της ΝΔ εκφράστηκε με θερμά λόγια για τον κ. Παπαγεωργόπουλο, λέγοντας πως «είναι ένα έντιμο στέλεχος, που έχει προσφέρει πάρα πολλά στη Θεσσαλονίκη».
«Καιρός να γυρίσουμε σελίδα»
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα Ψωμιάδη -και δευτερευόντως και του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου- είχε συζητηθεί στο επιτελείο του κ. Σαμαρά στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού της επίσκεψης του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ. Τότε αποφασίστηκε να αποφευχθεί κάθε συνάντηση μαζί τους αλλά και οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως στήριξη του κόμματος προς τους δύο, άλλοτε πανίσχυρους παράγοντες της Θεσσαλονίκης. Τα μηνύματα αυτά είχαν φτάσει στον κ. Ψωμιάδη, ο οποίος, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να «μαλακώσει» τη Συγγρού, εξέδωσε δύο ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα με ιδιαιτέρως κολακευτικούς χαρακτηρισμούς για τον κ. Σαμαρά. Αντιθέτως ο κ. Παπαγεωργόπουλος επιδίωξε και είχε μία σύντομη συνομιλία με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, ενώ παρέστη κανονικά και στην ομιλία του κ. Σαμαρά.
Σε αντίθεση με τον κ. Ψωμιάδη ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν στο πλευρό του προέδρου της ΝΔ καθ’ όλη τη διάρκεια της τριήμερης παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη.
Στον ανακριτή σήμερα ο Π. Ψωμιάδης
Την πόρτα του 3ου ειδικού ανακριτή Κώστα Αλεξίου θα διαβεί σήμερα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, προκειμένου να απολογηθεί για την υπόθεση με τα σχολικά δρομολόγια τριών ετών, κατά τη διάρκεια της νομαρχιακής θητείας του, για τα οποία το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης διαπίστωσε σημαντικές υπερβάσεις κόστους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εν αργία περιφερειάρχης θα ζητήσει προθεσμία ολίγων ημερών, για να μελετήσει τα στοιχεία του φακέλου της δικογραφίας.
Ο κ. Ψωμιάδης είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος. Το ίδιο και ο πρώην αντινομάρχης Γιώργος Τσαμασλής (παρουσιάζεται και αυτός σήμερα στον ανακριτή). Για ηθική αυτουργία κατηγορούνται ένας εκπρόσωπος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και ένας εκπρόσωπος εταιρείας τουριστικών λεωφορείων.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε τρεις σχολικές περιόδους από το 2004 έως το 2007 παρατηρήθηκαν μεγάλες οικονομικές υπερβάσεις στις συμβάσεις σχολικών δρομολογίων που υπογράφηκαν τόσο με ιδιωτικό τουριστικό γραφείο όσο και με το ΚΤΕΛ. Οι υπερβάσεις σε σχέση με την προβλεπόμενη πίστωση άγγιξαν περίπου τα 11,5 εκατ. ευρώ. Επίσης χρηματοδοτήθηκαν δρομολόγια μεταφοράς, παρότι οι μαθητές κατοικούσαν σε αστική περιοχή και θα μπορούσαν να μετακινούνται με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.
Η Συγγρού είναι απόλυτα ενημερωμένη για τις επικείμενες δικαστικές περιπέτειες των αδελφών Ψωμιάδη και του τέως δημάρχου και έχει αποφασίσει να τηρήσει αποστάσεις ασφαλείας. «Είναι καιρός να γυρίσουμε σελίδα», ανέφερε στη «Θ» συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ και πρόσθεσε: «Ας ξεκαθαρίσουν οι υποθέσεις στη δικαιοσύνη και μετά βλέπουμε».

Θέματα εσωτερικών σελίδων (Μέρος Β΄)

«’’Πράσινο’’ ρουσφέτι σε ‘‘γαλάζιο’’ επιχειρηματία». Μετέτραψαν το κυλικείο του «Ιπποκρατείου» σε sport café και ζητούν και μείωση ενοικίου – Σωρεία παραβιάσεων, με τη διοίκηση του νοσοκομείου να κάνει τα στραβά μάτια και την ηγεσία του υπουργείου να αδρανεί (Του Νίκου Ηλιάδη, σελ. 12)
Πλάτες σε επιχειρηματία, ο οποίος παραβιάζει τους όρους ενοικίασης του κυλικείου στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, κάνει η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Το θέμα είναι εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία όμως παρά τις αλλεπάλληλες επισκέψεις στελεχών της στο «Ιπποκράτειο» αποφεύγει να ασχοληθεί με το όλο θέμα. Η υπόθεση έχει και πολιτική διάσταση, καθώς η μία από τις δύο εταιρείες της κοινοπραξίας στην οποία ανατέθηκε κατόπιν διαγωνισμού η λειτουργία του κυλικείου ανήκει σε στενό συγγενικό πρόσωπο. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι με το αίτημά του συμφωνεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Σιωπά το υπουργείο, (συγ)καλύπτει ο διοικητής
Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστη πηγή του νοσοκομείου ο ανάδοχος οφείλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αφού έχει δώσει μόνον ελάχιστα από τα δεκατέσσερα ενοίκια που όφειλε να καταβάλει. Παράλληλα η διοίκηση του νοσοκομείου απέφυγε να τηρήσει και τον όρο της σύμβασης που προβλέπει ετήσια αναπροσαρμογή του ενοικίου, ίση με τον πληθωρισμό. Ο διοικητής του «Ιπποκρατείου» Γιώργος Χριστιανόπουλος δήλωσε πως «έχουν καταβληθεί αρκετά ενοίκια», αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία. Παραδέχεται πάντως ότι «τον τελευταίο καιρό δεν έχουν πληρωθεί τα ενοίκια».
Η υπόθεση έχει φτάσει και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αρχικά μέσω ανώνυμης καταγγελίας και εν συνεχεία και διά αρμοδίων στελεχών του τομέα Υγείας στη Θεσσαλονίκη. Όπως επισημάνθηκε προς το υπουργείο, «οι παραβιάσεις των όρων ανάθεσης της εκμετάλλευσης της επιχείρησης συνιστούν σαφή παρανομία, καθώς τροποποιήθηκαν αυθαιρέτως βασικοί όροι του διαγωνισμού, όπως για παράδειγμα η παραχωρηθείσα έκταση και το είδος της επιχείρησης, και τώρα επιχειρείται να αλλάξει και το ύψος του μισθώματος». Παρ’ όλα αυτά ουδείς από το υπουργείο ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία διαλεύκανσης της υπόθεσης, με το ένα πολιτικό στέλεχος να δείχνει άλλο ως αρμόδιο.
Όλα τα ανωτέρω ετέθησαν υπόψη του διοικητή του «Ιπποκρατείου» Γιώργου Χριστιανόπουλου. Όπως εξήγησε στη «Θ», «πράγματι έγιναν προσθήκες και κατασκευές οι οποίες απαγορεύονται από τη σύμβαση». Ο διοικητής παραδέχτηκε επίσης ότι «δεν συστάθηκε η προβλεπόμενη από τη σύμβαση τριμελής επιτροπή του νοσοκομείου, η οποία θα ήλεγχε την πιστή εφαρμογή της σύμβασης». Δικαιολογώντας τη θέση του υπέρ της αποδοχής του αιτήματος του αναδόχου για μείωση του μισθώματος κατά 15.000 ευρώ ο κ. Χριστιανόπουλος είπε πως «οι εποχές είναι δύσκολες και πρέπει να βοηθήσουμε τον επιχειρηματία να τα βγάλει πέρα».
Επιπλέον σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μέλος του προηγούμενου δ.σ. του νοσοκομείου, που έλαβε και τις σχετικές αποφάσεις περί αναθέσεως, είναι σήμερα στέλεχος των επιχειρήσεων του αναδόχου.

«Θεσσαλονίκη: στο 21,8% η ανεργία επίσημα… ». Τις 93.000 έφτασαν οι άνεργοι στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το δεύτερο τρίμηνο του 2011 – Στα επίπεδα του 2003 έπεσε το ποσοστό της απασχόλησης στην πόλη
(Θεόφιλου Σιχλετίδη, σελ. 13)
Μία πόλη ανέργων, μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, με πληθυσμό που φτάνει τις 93.000 εντόπισε στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν με τον πιο απόλυτο και δραματικό τρόπο το κραχ απασχόλησης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε μία πόλη που κάποτε φιλοδοξούσε να γίνει η πρωτεύουσα των Βαλκανίων και σήμερα είναι πρωτεύουσα της ανεργίας.
Στο τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2011 η ανεργία στην πόλη της Θεσσαλονίκης έφτασε μία ανάσα από το να σπάσει το φράγμα του 22%, κλείνοντας τον Ιούνιο στο 21,8%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ σε όλες τις αστικές περιοχές της χώρας. Ακόμη και σε επίπεδο περιφερειών το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης παίρνει το ασημένιο μετάλλιο στο αγώνισμα της ανεργίας, με το χρυσό στη Δυτική Μακεδονία, όπου το ποσοστό διαμορφώνεται στο 23,1%. Με τη διαφορά όμως πως μόνον στην πόλη της Θεσσαλονίκης ζουν 93.000 άνεργοι, ενώ σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία δεν ξεπερνούν τις 29.000.

«Εργασιακή εφεδρεία / Σε αγωνία χιλιάδες εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη». Μπορεί οι δημοσιονομικές εξελίξεις να απαιτούν την άμεση ενεργοποίηση και εφαρμογή της διάταξης για την εργασιακή εφεδρεία ή τουλάχιστον αυτό να υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, όμως πολύ δύσκολα οι εμπλεκόμενοι, αρχικά 151, πιθανόν 120 και τελικά περίπου 500 φορείς, θα κινηθούν με ταχύτητα όσον αφορά την εκτίμηση του πλεονάζοντος προσωπικού τους και την υποβολή προτάσεων που θα περιλαμβάνουν τουλάχιστον το 10% των εργαζομένων, οι οποίοι θα δουν την έξοδο από την εργασία.
(Των Θεόφιλου Σιχλετίδη, Μαρούλας Πλήκα, Χριστίνας Ταχιάου, σελ. 14)
Στη Θεσσαλονίκη εδώ και μία εβδομάδα σε όσους φορείς και επιχειρήσεις «ακουμπά» η υπόθεση της εργασιακής εφεδρείας επικρατεί χάος, οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αγανακτισμένοι, οι διοικήσεις αμήχανες και σχεδόν από παντού ακούγεται ένα «γιατί». Γιατί βρισκόμαστε στη λίστα των 151; Και σχεδόν όλοι ελπίζουν ότι τελικά θα εξαιρεθούν.
Η έδρα του ΟΣΕ και των θυγατρικών του μπορεί να βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά στη Βόρεια Ελλάδα ζουν και εργάζονται περίπου 1.500 σιδηροδρομικοί, στη συντριπτική πλειονότητά τους στη Θεσσαλονίκη. Κανείς δεν ξέρει πώς θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία, αλλά και πώς η διοίκηση του Οργανισμού θα μπορέσει να στείλει τη σχετική πρόταση μέχρι την άλλη Δευτέρα. Το ότι 150 θεσσαλονικείς σιδηροδρομικοί θα ενταχθούν στο καθεστώς της εφεδρείας δεν προκύπτει από πουθενά. Μπορεί να είναι λιγότεροι -και η εφεδρεία να «χτυπήσει» σε νομούς όπου ο ΟΣΕ δεν έχει πλέον δραστηριότητα, όπως η Φλώρινα- μπορεί όμως να είναι και διπλάσιοι, αν ο Οργανισμός παραδώσει σε ιδιώτες το μηχανεργοστάσιο της Μενεμένης, όπου απασχολούνται 300 άτομα.
Στην ΕΛΒΟ, το τελευταίο μεγάλο εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, από την περασμένη Δευτέρα ακούγονται πολεμικές ιαχές και οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Η ΕΛΒΟ έπειτα από επάλληλες μειώσεις προσωπικού σήμερα αριθμεί 440 εργαζόμενους, πολλών ειδικοτήτων. Για να διαμορφωθεί το πλάνο του 10% (44 άτομα), υπάρχουν και εργαζόμενοι που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και εργαζόμενοι χαμηλών τυπικών προσόντων. Πάντως όλοι πιστεύουν ότι το 10% είναι μόνον η αρχή και πως στη συνέχεια, με την αξιολόγηση από εξωτερικό σύμβουλο, θα πέσει μεγάλη σφαγή στις θέσεις εργασίας.
Στην «Εγνατία Οδό Α.Ε.» οι εργαζόμενοι φτάνουν τους 243 από τους 260 το 2010. Οι 223 έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου και περίπου 15 ανήκουν στην κατηγορία «κοντά στη σύνταξη ή χαμηλών τυπικών προσόντων». Από την Πέμπτη στα γραφεία της εταιρείας επικρατεί μεγάλη αναστάτωση και τα στελέχη της «Εγνατίας Οδού» λένε πως δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια θέμα πλεονάζοντος προσωπικού. Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία έχει αναλάβει πληθώρα έργων, ακόμη και σε νησιά, και μάλιστα πρόσφατα το ΑΣΕΠ ενέκρινε τις προσλήψεις 30 εργαζομένων με συμβάσεις έργου. Επίσης πρόσφατα η εταιρεία προκήρυξε διαγωνισμό για την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για μεγάλα έργα. Φόβοι για μεγάλη μείωση του προσωπικού, που ίσως και να φτάσει το 50%, έχει προκαλέσει η αναμενόμενη έλευση του εξωτερικού συμβούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Υποδομών δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για την ένταξη της «Εγνατίας Οδού» στη λίστα των 151. Η «Αττικό Μετρό» απασχολεί στη Θεσσαλονίκη έναν μικρό αριθμό υψηλόβαθμων στελεχών της -οι εργαζόμενοι στην κοινοπραξία και στις τεχνικές εταιρείες τούς αποκαλούν «τα μεγάλα αφεντικά»- και είναι μάλλον απίθανο κάποιοι να οδηγηθούν στην εφεδρεία.

Helexpo και ΔΕΘ
Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας καλείται επίσης να «συνεισφέρει» στην εργασιακή εφεδρεία, θυσιάζοντας το 10% του ανθρώπινου δυναμικού του, δηλαδή συνολικά εννέα εργαζόμενους από τις δύο εταιρείες, την Helexpo A.E. και τη ΔΕΘ Α.Ε. Το νέο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο προσωπικό, ωστόσο στελέχη της Helexpo A.E., που απασχολεί 57 εργαζόμενους αορίστου χρόνου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, εκτιμούν ότι θα βρεθούν έξι άτομα που είτε θα τεθούν οικειοθελώς στην εργασιακή εφεδρεία είτε θα συνταξιοδοτηθούν. Το ίδιο ισχύει και για τη ΔΕΘ Α.Ε., που απασχολεί 32 άτομα και βάσει των εντολών της κυβέρνησης πρέπει να περάσουν στην εργασιακή εφεδρεία τρία ή τέσσερα άτομα. Ωστόσο η εταιρεία δεν έχει πλεονάζον προσωπικό, αφού οι οργανικές θέσεις της είναι 120 και περίπου οι μισές είναι κενές.
Η έδρα του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος-Κρέατος βρίσκεται στην Αθήνα, όμως στη Θεσσαλονίκη ζουν οι 82 από τους 88 εργαζόμενους. Θέμα πλεονάζοντος προσωπικού δεν φαίνεται να υπάρχει, καθώς κάθε χρόνο ο Οργανισμός προσλαμβάνει περίπου 70 έκτακτους, για να μπορεί να διενεργεί τους απαραίτητους ελέγχους. Μόνον δύο είναι κοντά στη σύνταξη, αρκετοί έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα, αλλά καλύπτουν απολύτως πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως οι οδηγοί που μεταφέρουν το επιστημονικό προσωπικό στα μαντριά και στις στάνες. Στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι είναι 21, ενώ οι θέσεις σύμφωνα με το οργανόγραμμα είναι 40, οπότε δύσκολα σηκώνει συζήτηση το θέμα με το πλεονάζον προσωπικό. Δύο εργαζόμενοι είναι κοντά στη συνταξιοδότηση.

ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι εργαζόμενοι στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης δεν συμφωνούν ότι δουλεύουν σε ΔΕΚΟ, αν και ήδη έχουν υποστεί όλες τις μειώσεις μισθών που έγιναν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τώρα τόσο η ΕΡΤ3 όσο και το γραφείο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στη λίστα των οργανισμών που οφείλουν να θέσουν το 10% του ανθρώπινου δυναμικού τους σε εργασιακή εφεδρεία. Οι δημοσιογράφοι των δύο μέσων ενημέρωσης αντιδρούν στο μέτρο και προχωρούν αύριο σε στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι.
Στη λεωφόρο Στρατού, όπου εδρεύει η ΕΡΤ3, επικρατεί μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία, αφού βάσει των κυβερνητικών αποφάσεων άμεσα πρέπει να μπουν στο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά ήθη και έθιμα καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας 42 εργαζόμενοί της. Με το που έγινε αυτό γνωστό, έξι εργαζόμενοι (δύο δημοσιογράφοι και τέσσερις διοικητικοί και τεχνικοί) που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ζήτησαν να βγουν στη σύνταξη. Αυτά μέχρι την περασμένη Παρασκευή, καθώς διοικητικά στελέχη της ΕΡΤ θεωρούν βέβαιο ή και ευελπιστούν ότι τις προσεχείς ημέρες θα αυξηθούν σημαντικά οι σχετικές αιτήσεις για συνταξιοδότηση, ώστε να χυθεί όσο το δυνατόν λιγότερο αίμα. Ωστόσο, όπως σημειώνουν, είναι αδύνατο να καλυφθεί το 10% της εργασιακής εφεδρείας με τέτοιου τύπου αποχωρήσεις σε τόσο μικρό διάστημα και κάποιοι πρέπει να θυσιαστούν είτε οικειοθελώς είτε υποχρεωτικώς βάσει των κριτηρίων που έχει θέσει η κυβέρνηση. Η ΕΡΤ3 απασχολεί συνολικά 422 άτομα με σύμβαση αορίστου χρόνου, εκ των οποίων οι 170 είναι δημοσιογράφοι, τόσο για τη λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού όσο και των τριών ραδιοφώνων. Πλεονάζον προσωπικό όχι μόνον δεν υπάρχει, αλλά, εάν λάβουμε υπόψη τις εξαγγελίες του Ηλία Μόσιαλου για αναβάθμισή της ως δεύτερου πυλώνα της ΕΡΤ, θα έπρεπε να γίνουν προσλήψεις. Εξάλλου πριν από λίγους μήνες η ΕΡΤ3 προσέλαβε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου περίπου 55 εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων, για να καλύψει πάγιες ανάγκες της και ανάγκες των φετινών εκπομπών της.
Στην υποδιεύθυνση του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάζονται 55 άτομα με συμβάσεις αορίστου χρόνου, εκ των οποίων περίπου οι 35 είναι δημοσιογράφοι, πρέπει να φύγουν άμεσα πέντε έως έξι άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός αυτός ενδέχεται να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από αποχωρήσεις για συνταξιοδότηση, αφού υπάρχουν κάποιοι εργαζόμενοι με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Συγχαρητήρια… στην εφεδρεία!
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης έχει λιγότερους από 90 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Η έννοια του πλεονάζοντος προσωπικού, όπως υποστηρίζει η διοίκησή του, δεν ισχύει για τα κέντρα έρευνας, όπου όσο περισσότεροι ερευνητές υπάρχουν τόσο περισσότερο ερευνητικό έργο παράγεται. Η διοίκηση του Κέντρου προσανατολίζεται στο να απαντήσει στο υπουργείο Οικονομικών στέλνοντας μία επιστολή της Άννας Διαμαντοπούλου (9 Σεπτεμβρίου 2011) προς τον πρόεδρο του ΕΚΕΤΑ Θανάση Κωνσταντόπουλο: «Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια πληροφορηθήκαμε πρόσφατα για την αναφορά του ΕΚΕΤΑ στον κατάλογο των πρώτων 20 Ευρωπαϊκών Οργανισμών Έρευνας με την πλέον επιτυχημένη συμμετοχή στην προσέλκυση χρηματοδότησης από τα Προγράμματα του FP7 για τα έτη 2007-2010», αναφέρει χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας. Στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας οι εργαζόμενοι είναι τρεις και ο 0,3 που θα βγει στην εφεδρεία έχει γίνει ανέκδοτο. Στη Θεσσαλονίκη το δυναμικό του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών φτάνει τους 37 εργαζόμενους.

Τα προνοιακά
Και στα τρία προνοιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται στην αρχική λίστα των 151, διοικήσεις και εργαζόμενοι έπεσαν από τα σύννεφα, όταν έμαθαν τα νέα… Η Σχολή Τυφλών, με πολλά και γνωστά προβλήματα, έχει 50 εργαζόμενους, που εξυπηρετούν 24 τροφίμους και 50 μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές. Η Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος έχει 34 εργαζόμενους -μόνον οι δώδεκα όμως έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου- που φροντίζουν 50 ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα. Στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής Καλαμαριάς εργάζονται 23 άτομα, τα 21 με σύμβαση αορίστου χρόνου. Το σύνολο του προσωπικού, που εξυπηρετεί 80 παιδιά με νοητικές στερήσεις, είναι απλήρωτο εδώ και επτά μήνες… εξαιτίας της μεγάλης σποραδικότητας με την οποία καταβάλλονται κάποιες ενισχύσεις από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε ένα υποθετικό σενάριο όπου θα έβγαιναν στην εφεδρεία οι δύο οδηγοί δεν θα ήταν δυνατή η μεταφορά των παιδιών στο Κέντρο, που έχει χαρακτήρα φιλανθρωπικού ιδρύματος παρά την… αναβάθμισή του από το υπουργείο Οικονομικών σε ΔΕΚΟ.

Ο πολιτισμός της εφεδρείας
Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υπάρχουν 98 εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Πέρυσι ήταν 116 και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Σωτήρης Χατζάκης έχει δηλώσει πως δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σύμφωνα με το οργανόγραμμα. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και η διοίκηση του ΚΘΒΕ ποντάρει στην εκκρεμότητα που υπάρχει σχετικά με την εξαίρεση των κρατικών σκηνών από το νόμο για τις ΔΕΚΟ. Στο Μέγαρο Μουσικής οι εργαζόμενοι είναι 40 και κανένας δεν είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Κανείς επίσης δεν πιστεύει πως ανήκει στο δημόσιο τομέα… Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης οι εργαζόμενοι είναι 25, όλοι εξειδικευμένοι και μάλλον αναγκαίοι για τη λειτουργία του μουσείου. Η Όπερα Θεσσαλονίκης έχει διαλυθεί, αλλά τα νέα, το πιθανότερο, δεν έχουν φτάσει ακόμη στο υπουργείο Οικονομικών. Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου οι 30 εργαζόμενοι ασχολούνται πυρετωδώς με την προετοιμασία του φετινού Φεστιβάλ και όχι με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. Το Μουσείο Φωτογραφίας έχει οκτώ εργαζόμενους και το θέμα το εξετάζει η νομική υπηρεσία του μουσείου. Το ΝΟΗΣΙΣ με 26 και το Τελλόγλειο με δέκα εργαζόμενους βρίσκονται υπό την προστασία του πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου, που δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με την κυβέρνηση. Στο Ολυμπιακό Μουσείο οι πέντε εργαζόμενοι πιστεύουν πως βρέθηκαν στη λίστα των 151 εξαιτίας κάποιου λάθους.

«Ένεση 42 εκατ. στην αγορά της Θεσσαλονίκης». Βαθιά οικονομική ανάσα στην αγορά της Θεσσαλονίκης προσφέρει ο κεντρικός δήμος, ο οποίος υλοποιεί ήδη σχέδιο σταδιακής εξόφλησης των προμηθευτών του
(Του Νίκου Ηλιάδη, σελ. 52)
Μετά την αναλυτική αποτύπωση των οικονομικών υποχρεώσεων του δήμου προς τρίτους, η οποία ολοκληρώθηκε στους πρώτους μήνες του 2011, εκπονήθηκε σχέδιο με στόχο την πλήρη αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων που υπήρχαν ώς το τέλος του 2010 σε βάθος χρόνου περίπου μιας διετίας. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Χασδάι Καπόν, «εάν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικά απρόβλεπτο, έως το τέλος του 2012, το πολύ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 ο δήμος θα έχει εξοφλήσει όλα τα παλιά χρέη του».

42 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τον ίδιο από τον οικονομικό έλεγχο προέκυψε ότι μόνον τα χρέη προς προμηθευτές τα οποία παρέλαβε η νέα διοίκηση ανέρχονταν σε περίπου 42 εκατ. ευρώ και αφορούν περί τα 2.600 άτομα, μικροεπιχειρηματίες στην πλειονότητά τους. «Πολλά εξ αυτών, για να πληρωθούν, πρέπει να προηγηθεί δικαστική απόφαση, καθώς οι δαπάνες κρίθηκαν ως μη σύννομες και συνεπώς είναι αδύνατο να εξοφληθούν», αναφέρει ο κ. Καπόν. Το ποσό αυτό υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ.
Ο αντιδήμαρχος εξηγεί ότι «με ορισμένους προμηθευτές έγινε συμφωνία για τη σταδιακή εξόφλησή τους, καθώς αφενός τα οικονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν καταβολή όλων των χρημάτων μια κι έξω και αφετέρου γλιτώνουμε τόκους υπερημερίας και δικαστικά έξοδα». Προσθέτει πως, «για να μην υπάρξουν σκιές και παρερμηνείες, οι συμφωνίες αυτές περνούν από το δημοτικό συμβούλιο».
Η τακτική της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου να αφήνει φέσια σχεδόν σε κάθε λογής προμηθευτή προκάλεσε ασφυξία στην αγορά της Θεσσαλονίκης. «Σε δυσκολότερη θέση, σε απόγνωση θα έλεγα, βρέθηκαν κυρίως μικρές κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες εκτέλεσαν έργα ακόμη και από το 2008, χωρίς να πληρωθούν», επισημαίνει ο κ. Καπόν. Αντί να εξοφλούνται εργολάβοι και προμηθευτές, τα χρήματα διοχετεύονταν σε καταναλωτικές δαπάνες και σε μικρορουσφέτια, όπως η ενίσχυση ανύπαρκτων συλλόγων, ιερών ναών και «ημετέρων».

Χρέη από το 1999!
Ορισμένα από τα χρέη τα οποία… λησμονούσε να εξοφλήσει η διοίκηση του κ. Παπαγεωργόπουλου φτάνουν ως και το 1999, πρώτο έτος της δωδεκαετούς δημαρχιακής θητείας του. Ειδικότερα από τη χρονιά εκείνη και εντεύθεν ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν κατέβαλε τις οφειλές του προς την Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας Α.Ε., με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος να ανέλθει στα 256.000 ευρώ. Η καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων αφορούσε την προβολή μουσικών και κινηματογραφικών παραγωγών από τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και από τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο των «Δημητρίων». Εξαιτίας αυτού του ανεξόφλητου χρέους περίπου προ διμήνου ο τέως δήμαρχος, καθώς και άλλα στελέχη της παράταξής του κλήθηκαν σε απολογία από τον αρμόδιο ανακριτή.
Φέσια στα «Δημήτρια»
Χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ άφησε η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου σε πολλούς επαγγελματίες οι οποίοι εμπλέκονται στη διοργάνωση των «Δημητρίων». Από ξενοδόχους και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης μέχρι τουριστικούς πράκτορες και ηχολήπτες. Το συνολικό ποσό, το οποίο αφορά χρέη έως και από το 2008, ανέρχεται περίπου στο 1,1 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών 386.000 είναι οφειλές προς τα ξενοδοχεία της πόλης, οι ιδιοκτήτες των οποίων ήταν από τους πρώτους που προσέφυγαν στη νέα διοίκηση, για να πάρουν τα χρήματά τους.
Οφειλές έχει ο δήμος και προς άλλους πολιτιστικούς φορείς, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου (87.000 ευρώ), το ΚΘΒΕ (62.000), σε διάφορα ΔΗΠΕΘΕ κ.ο.κ.

ΕΥΑΘ, ΑΠΘ
Σημαντικά χρέη άφησε η προηγούμενη διοίκηση και σε άλλους φορείς και κοινωφελείς οργανισμούς. Ενδεικτικά αναφέρεται το ποσό των περίπου 150.000 ευρώ που οφείλεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ ανεξόφλητοι από το 2009 ήταν οι λογαριασμοί της ΕΥΑΘ Α.Ε., με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος προς την εταιρεία να υπερβαίνει τα 850.000 ευρώ. Επίσης χρέη ύψους 300.000 ευρώ υπάρχουν και προς τη Helexpo και αφορούν τα ενοίκια από τη συμμετοχή του δήμου στις γενικές εκθέσεις του Σεπτεμβρίου για τουλάχιστον μία τετραετία. Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως ο κ. Παπαγεωργόπουλος επέκρινε δριμύτατα τη διοίκηση του κ. Μπουτάρη για την απόφασή της να μη συμμετάσχει στη φετινή ΔΕΘ, αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί στο γεγονός ότι ο δήμος δεν είχε φροντίσει να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του προς τον εθνικό εκθεσιακό φορέα. Χρέη υπάρχουν ακόμη και προς την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, τα οποία αγγίζουν τα 160.000 ευρώ.

Το νέο δημαρχείο
Σημαντικές οφειλές, οι οποίες υπερβαίνουν τα 2,5 εκατ. ευρώ, αφορούν το νέο δημαρχιακό μέγαρο. Περίπου 1,8 εκατ. οφείλονται στον ανάδοχο, ενώ άλλες 750.000 έχουν να λαμβάνουν διάφοροι προμηθευτές επίπλων και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Σε δυσχερέστερη θέση είναι η εταιρεία η οποία ανέλαβε την πανάκριβη επίπλωση του γραφείου του κ. Παπαγεωργόπουλου. Η δαπάνη, ύψους περίπου 163.000 ευρώ, κρίθηκε από τον αρμόδιο επίτροπο ως μη σύννομη, καθώς έγινε με απευθείας ανάθεση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταβληθεί. Πλέον ο προμηθευτής είναι υποχρεωμένος να προσφύγει στη δικαιοσύνη, για να πάρει τα χρήματά του.
Οφειλές οι οποίες υπερβαίνουν τα 3 εκατ. ευρώ αφορούν μικροεργολάβους, οι οποίοι εκτέλεσαν τα έργα, αλλά, όταν πήγαιναν να πληρωθούν, τους παρέπεμπαν συνεχώς από μήνα σε μήνα. «Κάποιες από αυτές τις εταιρείες έχουν οδηγηθεί στο χείλος της χρεοκοπίας», παραδέχεται ο κ. Καπόν, λέγοντας πως «σχεδόν καθημερινά κάποιος από αυτούς περνά από το γραφείο μου και εκλιπαρεί ακόμη και για κάποιο μικροποσό». Η εξόφληση αυτών των χρεών αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο.

Συσσίτια
Ακόμη και η κοινωνική πολιτική του δήμου γινόταν με δανεικά. Συγκεκριμένα η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου άφησε ανεξόφλητο μέρος των δαπανών για τα συσσίτια των απόρων (περίπου 50.000 ευρώ), καθώς και τις διατακτικές που μοίραζε κάθε Χριστούγεννα ο τέως δήμαρχος σε αναξιοπαθούντες σε ειδική τελετή στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Τα συσσωρευμένα χρέη από τις ανεξόφλητες διατακτικές από το 2008 έως και το 2010 ανέρχονται σε περίπου 370.000 ευρώ και επιβάρυναν οικονομικά γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης.
«Δεν πληρώνουν» οι φαρμακοβιομηχανίες
Είναι γνωστό ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά το θέμα είναι πού. Με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις οι φαρμακοβιομηχανίες χρωστούν τουλάχιστον 340 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία για τη φαρμακευτική δαπάνη από το 2006 μέχρι το 2010 ( Του Κωστή Κεκελιάδη, σελ. 53)
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, πρόκειται για ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ τα 225 εκατ. ευρώ που προσδοκά να εξοικονομήσει το υπουργείο Υγείας μέχρι το 2015 από την «αναδιάρθρωση» των νοσοκομείων και τις μειώσεις των κρεβατιών του ΕΣΥ.
«Βραβείο της ΔΕΘ στη ‘‘Μακεδονία’’». Υπήρξε ένα από τα πλέον καλαίσθητα περίπτερα της 76ης ΔΕΘ (media σελ. 63)

Μικρά- μικρά (media σελ. 63)
Πρώτη ερώτηση στην ΕΡΤ3 έδωσε ο Γιάννης Μιχελάκης στη συνέντευξη Τύπου του Αντώνη Σαμαρά σε ευθεία αντίθεση με τον Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος σε 100 ερωτήσεις δεν χαλάλισε μία για το δημόσιο (και όχι κρατικό) κανάλι της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο μάλιστα αναβαθμίστηκε τουλάχιστον κατά τα δικά του λεγόμενα.
Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης από τις πληροφορίες που θέλουν τη διακοπή της τρίωρης μετάδοσης της κυριακάτικης θείας λειτουργίας από την κρατική τηλεόραση. «Η ΕΡΤ3 ξέρει ότι η μετάδοση αυτή γίνεται για το λαό, την πίστη, την πατρίδα», είπε με νόημα χθες κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του από τον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας. Ο λαλίστατος μητροπολίτης, που έκανε πάλι χθες μία ανάλυση της επικαιρότητας (Σκοπιανό, οικονομία, χτίσιμο εκκλησιών), έχει ήδη αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς το πρόσωπό του. Πριν από λίγους μήνες είχαν ζητήσει τη διακοπή της μετάδοσης του κηρύγματος του κ. Άνθιμου από τη διοίκηση της ΕΤ3, αλλά το θέμα δεν είχε προχωρήσει τότε.
* Στο πλαίσιο της πολιτικής των συγχωνεύσεων η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τον 9,58FM και τα Βραχέα και οι εργαζόμενοι εκεί νιώθουν τη μεγαλύτερη ανασφάλεια και ανησυχία με όσα ακούγονται για την εργασιακή εφεδρεία, ενώ όλοι οι δημοσιογράφοι αναρωτιούνται από ποιον και με ποια κριτήρια τυπικά ή ουσιαστικά θα αξιολογηθεί η δουλειά τους τόσο στην παρούσα φάση όσο και στην επόμενη.

* Επειδή κάποιοι θεωρούν την εφεδρεία ευκαιρία, αξίζει να σημειώσουμε ότι η υποδιεύθυνση του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Θεσσαλονίκη δεν λειτουργεί ως ένα κλασικό ανταποκριτικό γραφείο. Εκτός από την ειδησεογραφική κάλυψη όλης της Βόρειας Ελλάδας, των Βαλκανίων και των Επτανήσων από τη Θεσσαλονίκη γίνεται το σέρβις για την ανανέωση της ροής ειδήσεων σε ιστοσελίδες πελατών του πρακτορείου, ενώ λειτουργούν τμήματα διόρθωσης κειμένων και μεταφράσεων για τις συνολικές ανάγκες του πρακτορείου. Επίσης τα τελευταία δύο χρόνια το γραφείο του ΑΠΕ-ΜΠΕ της Θεσσαλονίκης δεν περιορίζεται στην κάλυψη της τρέχουσας ειδησεογραφίας, αλλά παράγει πρωτογενώς θέματα, τα οποία ουκ ολίγες φορές αναπαράγονται από τα τηλεοπτικά κανάλια, χωρίς δυστυχώς να αναφέρουν την ειδησεογραφική πηγή.

* Ο ανεξάρτητος
Μείζων περίπτωση αρπαχτικού της δημοσιογραφίας στη Θεσσαλονίκη με τουλάχιστον πέντε δουλειές (τρεις αορίστου χρόνου, εκ των οποίων η μία στο δημόσιο και δύο μπλοκάκια), στην εποχή που συζητιέται ο ένας εργαζόμενος ανά οικογένεια, αντί να κρυφτεί, διαλαλεί την διαπλεκόμενη ύπαρξή του.
Στη συνέντευξη Τύπου του Αντώνη Σαμαρά διαμαρτυρήθηκε, γιατί πλήρωσε την… ανεξαρτησία της φωνής του, αναμένοντας να περάσουν πολλές ερωτήσεις, πριν να θέσει ο ίδιος την -ελάχιστη και ανάλογη του δημοσιογραφικού μεγέθους του- δική του. Το ρητό για αυτούς που, ενώ μας χρωστούν, μας ζητάνε και το βόδι χαρακτηρίζει το θράσος του εν λόγω δημοσιογράφου. Η αδυναμία μας να αντικαταστήσουμε το επαναλαμβανόμενο “δημοσιογράφος” με τη λέξη “συνάδελφος” είναι εσκεμμένη και απολύτως συνειδητή.

Τελευταία σελίδα
(Του Μιχάλη Αλεξανδρίδη)
Ο Σαμαράς μιας άλλης εποχής

Ο Σαλονικιός

Πολλοί χθες στο «Βελλίδειο» αναρωτήθηκαν «πού είναι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης».Η απουσία του πρώην υπουργού της ΝΔ ήταν άκρως δικαιολογημένη. Δυστυχώς έχασε ένα από τα πλέον αγαπημένα του πρόσωπα, τον πατέρα του. Τα θερμά μας συλλυπητήρια.

*Άσχημη μέρα για Ψωμιάδηδες η περασμένη Πέμπτη. Ο Μάκης συνελήφθη έπειτα από αναζήτηση σχεδόν δύο μηνών και δήλωσε θύμα πολιτικής δίωξης. Ο Παναγιώτης έλαβε νέα κλήση για απολογία από τον ανακριτή για τη γνωστή υπόθεση της απευθείας ανάθεσης του έργου μεταφοράς των μαθητών έναντι γενναίου τιμήματος. Για να καταλάβετε το μέγεθος της γενναιοδωρίας του Παναγιώτη, θα σας πω ότι μόλις προ ημερών ο δήμος Θέρμης ανέθεσε το ίδιο έργο στη μισή τιμή απ’ ό,τι έδινε η νομαρχία. Για τα άλλα μισά δεν χρειάζεται, νομίζω, να σας εξηγήσω…
*Πάντως ουδέν κακόν άμιγές καλού. Το λέω αυτό, γιατί μαθαίνω πως όλη η ιστορία στάθηκε η αφορμή, για να αναθερμάνουν τη σχέση τους ο Πναγιώτης Ψωμιάδης και Γιώργος Τσαμασλής που έλαβαν την κλήση του ανακριτή. Μαθαίνω ότι συναντήθηκαν προ ημερών για να δουν πώς μπορούν να καθαρίσουν την μπουγάδα. Θα έλεγε κανείς πως είναι δύο πρόσωπα που επιβεβαιώνουν με τον πλέον πειστικό τρόπο το περίπου προ ενάμισι έτους ρηθέν του Θεόδωρου Πάγκαλου, το οποίο είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων (καταλαβαίνετε, υποθέτω, δεν χρειάζεται να το υπενθυμίσω)
*Η σχέση τους κλονίστηκε το περασμένο φθινόπωρο, όταν σε μία στιγμιαία κρίση αφελούς ειλικρίνειας ο Τσαμασλής παραδέχτηκε on camera ότι κάμποσα από τα έργα της νομαρχίας ήταν μαϊμού. Έκτοτε βεβαίως κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Ο Ψωμιάδης ετέθη σε αργία για την υπόθεση την οποία (τι σύμπτωση!) χειριζόταν και πλάι ο Τσαμασλής, ενώ ο τελευταίος διαβλέποντας το αυτοδιοικητικό τέλος του Ψωμιάδη αναζητεί συμμάχους, για να γίνει εκείνος χαλίφης στη θέση του.
*Αν και με το δικαστικό κυκλώνα που απειλεί να σαρώσει τους τρεις βασικούς πυλώνες του αμαρτωλού συστήματος (Παναγιώτη, Διον΄θση, Τσαμασλή) το πιθανότερο είναι ο Σαμαράς να αναζητήσει μία τέταρτη ‘Καθαρή» διάδοχη λύση. Για τον πρόεδρο της ΝΔ το «σύστημα Ψωμιάδη» φαίνεται να έχει τελειώσει, απόδειξη όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ (βλέπε σελ. 11)
*Προ καιρού είχε βεβαίως τελειώσει το «σύστημα Παπαγεωργόπουλου», αν και ο τελευταίος επιχείρησε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να αποκτήσει δίαυλο επικοινωνίας  με το Σαμαρά, αλλά εις μάτην. Όπως μάλιστα πληροφορούμαι, οργισμένοι με τον τέως είναι και οι τέως αντιδήμαρχοι, συγκατηγορούμενοι του στην υπόθεση της Παγίας
*Αιτία όσα ισχυρίστηκε στην πρόσφατο απολογία του ο Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος προκειμένου να τη  βγάλει καθαρή, τα φόρτωσε όλα στους αντιδημάρχους , λέγοντας ότι σε αυτούς είχε εκχωρήσει τις αρμοδιότητές του σχετικά με τη διαχείριση της Παγίας. Ας πρόσεχαν.
*Συνεχιζόταν ως και τα μεσάνυχτα χθες το παρασκήνιο μεταξύ δημάρχων και δημοτικών συμβούλων ενόψει της σημερινής εκλογικής διοίκησης στη νεοσύστατη Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Έως και πριν καμιά δεκαριά μέρες το παιχνίδι ανάμεσα στο «γαλάζιο Λ. Κυρίζογλου και τον «πράσινο» Σίμο Δανιηλίδη, που διεκδικούν την προεδρία, φάνταζε ντέρμπι, ωστόσο, όπως πληροφορούμαι, τις τελευταίες ημέρες ο Κυρίζογλου τρώει αρκετόν παπά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *