Η εταιρεία Novo Nordisk ανακαλεί σκευάσματα ινσουλίνης

ereunites large_3Η φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk, που ειδικεύεται στη θεραπεία του διαβήτη, ανακαλεί από την αγορά προϊόντα ινσουλίνης καθώς διαπιστώθηκε ότι περιείχαν λανθασμένες δόσεις του φαρμάκου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Τα προϊόντα που ανακαλούνται είναι το ενέσιμο εναιώρημα τύπου πένας NovoMix FlexPen και τα φυσίγγια ινσουλίνης Penfill. Οι ασθενείς που τα χρησιμοποιούν καλούνται να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους.

Ο Οργανισμός διευκρινίζει ότι στα προϊόντα αυτά το επίπεδο της ινσουλίνης μπορεί να διαφέρει από 50-150% σε σχέση με το αναγραφόμενο επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορεί να πάθουν υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία εάν τα χρησιμοποιήσουν.

Σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία, η ανάκληση αφορά μόνο το 0,14% των προϊόντων της.

Η Novo Nordisk ελέγχει το 49% της παγκόσμιας αγοράς ινσουλίνης και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τα σκευάσματά της. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σήμερα υπολογίζεται ότι πάσχουν από διαβήτη 350 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ανακαλούνται από 13 ευρωπαϊκές χώρες συγκεκριμένες παρτίδες ινσουλίνης για άτομα με διαβήτη. Όπως διευκρινίζεται από την εταιρεία, «στην Ελλάδα και στην Κύπρο οι παρτίδες αυτές δεν κυκλοφόρησαν και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους ασθενείς».
Οι ινσουλίνες που αποσύρονται είναι της εταιρείας Novo Nordisk και κυκλοφορούν με την εμπορική ονομασία «NovoMix 30 FlexPen» στις κάτωθι ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία και Σλοβακία. Στην Ιρλανδία και στη Βρετανία, ανακαλούνται τρεις παρτίδες του προϊόντος «NovoMix30 Penfill».
«Καμία από τις συγκεκριμένες παρτίδες δεν έχει διατεθεί στην Ελληνική και την Κυπριακή αγορά από τη Novo Nordisk Ελλάς ΕΠΕ. Η πιθανότητα εισαγωγής τμήματος των παρτίδων αυτών στην Ελληνική και Κυπριακή αγορά από τρίτη εταιρεία δεν είναι πιθανή (λόγω της χαμηλής τιμής του προϊόντος σε Ελλάδα και Κύπρο), σε κάθε περίπτωση όμως αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί από τον εισαγωγέα, οι αντίστοιχοι Εθνικοί Οργανισμοί Φαρμάκων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταρεία.
Το προϊόν NovoMix 30 είναι προϊόν που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη και ο λόγος για τον οποίο αποσύρεται, είναι διότι ο έλεγχος ποιότητας που διεξήχθη από τη Novo Nordisk έδειξε ότι ένα μικρό ποσοστό (0,14%) των προϊόντων σε αυτές τις παρτίδες δεν είναι εντός των προδιαγραφών όσον αφορά την περιεκτικότητα της ινσουλίνης γεγονός το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλότερες ή χαμηλότερες τιμές γλυκόζης αίματος από ότι θα αναμενόταν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.