Νέα από Αρκαδία. Ανοιχτά σχολεία

ARKADIA18-150x1501Για μια ακόμη χρονιά το φαινόμενο των καταλήψεων των σχολείων από μαθητές έκανε την εμφάνισή του. Ελπίζουμε τούτη τη φορά να εκφυλιστεί τάχιστα, πριν καν υπάρξουν οι γνωστοί ετήσιοι βανδαλισμοί που συνοδεύουν αυτές τις καταλήψεις, συνήθως από εξωσχολικά άτομα.

Από την άλλη η απόφαση των καθηγητών για επαναλαμβανόμενες απεργίες δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και απορίες. «Εν τοις αγαθοίσι δε το παν ένεστι σοφίας», αναφέρει στις Ικέτιδες ο Ευριπίδης. Στους καλούς ανθρώπους υπάρχει κάθε σοφία – αλλά απέμειναν, άραγε, καλοί καγαθοί σε τούτο τον τόπο; Ή μήπως τυφλωμένοι οι μεν από πολιτικές σκοπιμότητες, στερημένοι οι δε από ιδανικά και αγαθές ιδέες έχουμε όλοι πέσει σαν κόρακες στο σώμα της Ελλάδας; Παπαγαλίζοντας τα ίδια συνθήματα καταποντίζοντας και καταποντιζόμενοι τελικά σε ένα πέλαγος επιπολαιότητας και αναξιοπιστίας;

Και το χειρότερο: όλα αυτά ενώπιον των παιδιών μας. Υπάρχει, άραγε, χειρότερο πράγμα από μια κοινωνία που μισεί τα παιδιά της; Από μια κοινωνία που υποθηκεύει το μέλλον της; Και αν δεν είναι οι δάσκαλοι άξιοι να στηρίξουν, στις δύσκολες ώρες, τις φορτωμένες με την αγωνία αβέβαιων σπουδών και ενός σκοτεινού μέλλοντος ψυχές των παιδιών μας, τότε δεν αξίζει ούτε να προσβλέπουμε στην κοινωνία αυτή.

Η σημερινή συγκυρία είναι πολύ κρίσιμη και αυτές οι κινητοποιήσεις καλόν είναι να αποφεύγονται. Το σχολείο αυτήν την εποχή θα έπρεπε να είναι χώρος κοινωνικής αλληλεγγύης. Να συνεργάζονται γονείς, καθηγητές, φορείς, μαθητές για την καλύτερη, με όλες τις προφανείς δυσκολίες, λειτουργία του. Κι όχι να μετρούν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις την επιρροή και μαζικότητά τους. Ναι, το σημερινό δημόσιο σχολείο δεν είναι ελκυστικό και εύκολα μπορεί κανείς να το στοχοποιήσει. Όμως με αυτόν τον τρόπο συναινούν στη χαριστική βολή.

Τα σχολεία πρέπει να παραμένουν ανοιχτά. Είναι επιτακτική ανάγκη, πρόκειται για αντίσταση στη χρεοκοπημένη πολιτική κομμάτων και κυβερνώντων. Είναι ο μόνος ισχυρός μηχανισμός άμυνας απέναντι σε όσους αγωνίζονται να κρύψουν την έχθρα τους για μια κοινωνία που τους γυρνάει όλο και περισσότερο την πλάτη.

Μεμφόμεθα το κράτος που δεν στηρίζει τους εκπαιδευτές των παιδιών μας, αλλά και απορούμε όταν η απεργία χρησιμοποιείται εκβιαστικά ..Η απεργία είναι όπλο και όχι μέσο τρομοκρατίας.

Και πολιτιστική πρωτεύουσα;

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της επαναστάσεως το 1821, ο δήμος Τρίπολης διεκδικεί η πόλη να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Ο δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης, ενημερώνοντας προχθές το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, σημείωσε πως έχει γίνει προεργασία και πως ο δήμος έχει έρθει σε επαφή και συνεργάζεται με έμπειρα σημαντικά στελέχη όπως η πολεοδόμος καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης, που συμμετείχε στην ομάδα διεκδίκησης το 1983 για την Αθήνα με τη Μελίνα Μερκούρη και μερικά χρόνια αργότερα στην υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα μίλησε για τα σημαντικά οφέλη που θα έχει η πόλη και ευρύτερα η περιοχή. Η υποψηφιότητα έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας, δεδομένου πως μεγάλες πόλεις της χώρας έχουν φύγει από το πλάνο και δεν επαναλαμβάνεται η υποψηφιότητά τους.

Ο δήμος έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για την οργάνωση ομάδας έργου και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί η συγκρότηση των επιτροπών που θα ετοιμάσουν την πρόταση διεκδίκησης, την οποία θα υποβάλει ως τον Οκτώβριο του 2015.

Μεταφορά σκουπιδιών

Stop στη συνέχιση της διαδικασίας μεταφοράς απορριμμάτων από την Πελοπόννησο στον ΧΥΤΑ Φυλής εκφράζει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής(ΕΔΣΝΑ)

«Δεχτήκαμε τη διαπεριφερειακή μεταφορά των απορριμμάτων με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης για να μην υπάρξουν σοβαρά προβλήματα με τη δημόσια υγεία. Όμως είχαμε ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει για παραπάνω από έξι μήνες. Ούτε η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ μας το επιτρέπει και ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπεί ο ΧΥΤΑ Φυλής σε εθνικό ΧΥΤΑ που θα δέχεται τα απορρίμματα όλης της χώρας», τόνισε σχετικά κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ ο πρόεδρος του Γ. Σγουρός. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΔΣΝΑ δέχεται κατ’ εφαρμογή της ΚΥΑ που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών και ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, 90 τόνους απορριμμάτων ημερησίως από τους Δήμους Τριπόλεως και Ερμιονίδας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα με τη δημόσια υγεία στις εκεί περιοχές.

Οι σχετικές συμβάσεις υπεγράφησαν στα μέσα του Απριλίου του 2013 και εκπνέουν στα μέσα του επομένου μηνός. Πηγή: aftodioikisi.gr

Διαμαρτυρία ΕΛΜΕ

Η ΕΛΜΕ Αρκαδίας διαμαρτύρεται για το ωράριο των σχολείων που είναι υπό κατάληψη και ανάγκασε καθηγητές και μαθητές να κάνουν μάθημα πότε πρωί και πότε απόγευμα. Γι αυτό και με Δελτίο Τύπου καταγγέλλει την ενέργεια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Αρκαδίας να αλλάξει το ωράριο των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη και με διαταγή της το έκανε κινητό, καλώντας τα παιδιά να προσέλθουν στο σχολείο άλλοτε πρωί, άλλοτε απόγευμα και άλλοτε μισό – μισό.

Με αυτή την ενέργεια, κατά την ΕΛΜΕ: «Ανατρέπεται ο προγραμματισμός των οικογενειών μαθητών και καθηγητών. Πολλά παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο αυτή την ώρα είτε γιατί είναι από μακρινά μέρη και δεν υπάρχει κατάλληλη συγκοινωνία, είτε έχουν άλλες απογευματινές υποχρεώσεις όπως αθλήματα, μουσική, ξένες γλώσσες. Φέρνει σε αντιπαράθεση μαθητές με μαθητές.

Το ωράριο των εκπαιδευτικών έρχεται σε σύγκρουση με ωράριο που έχουν σε άλλο σχολείο. Πολλοί έχουν μικρά παιδιά, άρρωστους γονείς και τα προβλήματα που προκύπτουν από την απόφαση της ΔΔΕ δεν αντιμετωπίζονται. Λόγω των πιο πάνω, δεν γίνεται μάθημα στο αλλαγμένο πρόγραμμα.

Ζητούμενο για μας παραμένει η λειτουργία των σχολείων»

Εξόρμηση ΣΑΟΟ

Η πρώτη φθινοπωρινή εξόρμηση του συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 29/09/2013 στο θαυμάσιο δάσος της Σκυρίτιδας. Το δάσος αυτού, δημιούργημα του σπουδαίου Αρκάδα δασολόγου, Τάσου Στεφάνου, φυτεύτηκε με εθελοντική εργασία των κατοίκων της περιοχής στις αρχές του περασμένου αιώνα, αποτελείται από μεικτές συστάδες δρυών, μαύρης πεύκης και καστανιάς! Σε αυτό ακριβώς το υπέροχο τοπίο θα πραγματοποιηθεί μια εύκολη πορεία τεσσάρων περίπου ωρών, από τις Κολλίνες μέχρι τη Βλαχοκερασιά! Στην εξόρμηση που διοργανώνει ο ΣΑΟΟ θα συμμετάσχουν ο Ορειβατικός Σύλλογος της Αθήνας και ο Πεζοπορικός Σύλλογος Αθήνας με πολυπληθής αποστολές. Η αναχώρηση του λεωφορείου θα γίνει από την κεντρική πλατεία Αγ. Βασιλείου της Τρίπολης στις 08.30 π.μ. της Κυριακής!

Διαπαιδαγώγηση παιδιών

Το Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας ξεκινά σεμινάρια με θέματα σχετικά με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των εφήβων, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους, την ενίσχυση της ικανότητας λήψης σωστών αποφάσεων, αλλά και θέματα σχετικά με τις ανάγκες και τη συναισθηματική ενδυνάμωση των ίδιων των γονέων που βιώνουν το πρόβλημα της ανεργίας. Οι συμμετέχοντες γονείς θα έχουν την ευκαιρία σε ένα ομαδικό πλαίσιο να λάβουν ψυχολογική στήριξη, να διαχειριστούν το άγχος που γεννά η απώλεια της εργασίας, να μάθουν να κατανοούν τόσο τα δικά τους συναισθήματα όσο και των παιδιών τους και να προωθούν την ουσιαστική επικοινωνία μέσα στην οικογένεια.

Συνολικά θα γίνουν 13 εβδομαδιαίες συναντήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης (Αποστολοπούλου 2, Τρίπολη). Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 10.00 – 12.00 το πρωί .

Χαμογελάτε

Αν χρειαστείς τη βοήθεια κάποιου, ζήτα την από αυτόν που είναι απασχολημένος.

Γιατί αυτός που δεν κάνει τίποτα, θα σου πει ότι δεν έχει χρόνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *