Γιάννης Μπασκόζος. Οι εξελίξεις στον ΕΟΠΥΥ καί τό ιατρικό συνδικαλιστικό κίνημα

μπασκόζος γιάννηςΔεν είχαμε ανάγκη τη χτεσινή (1/9) διαφημιστική-προπαγανδιστική καταχώρηση-συνέντευξη του υπερμνημονιακού υπουργού καταστροφής της υγείας για να επιβεβαιωθούν οι αναλύσεις μας και οι φόβοι μας για το μέλλον της άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος και των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σαν καθοδηγητής και εκλαϊκευτής της μνημονιακής γραμμής κατεδάφισης κάθε δημόσιας δομής υγείας και πλήρους επικράτησης μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στην ΠΦΥ και το φάρμακο, το γνωστό δημοσιογραφικό συγκρότημα οργάνωσε συνέντευξη του κ Γεωργιάδη, στην οποία με αυτά που απαντά ο υπουργός αλλά και με αυτά που «ερμηνεύει» και προβάλλει ο συντάκτης προετοιμάζει το έδαφος για αυτά που η μνημονιακή «συντεχνία» έχει ετοιμάσει και ο υπουργός μέχρι χτες έσκιζε τα ιμάτια του πως δεν πρόκειται να γίνουν.
Παράλληλα με τη διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων προχωρούν και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Ο παραπλανητικός τίτλος «6.000 γιατροί του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ» δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν. Αυτό που ετοιμάζουν είναι κλείσιμο των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ, διαθεσιμότητα 6.000 γιατρών για να καλυφθεί η μνημονιακή δέσμευση των 12.500 για κινητικότητα και βεβαίως παράδοση των δομών της ΠΦΥ σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα με επιβάρυνση των ασθενών που ήδη ταλαιπωρούνται και πληρώνουν από την τσέπη τους. Το «δόλωμα» των συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς θα αποτελέσει το προπαγανδιστικό προπέτασμα καπνού για να παραλύσει η αντίδραση του ιατρικού σώματος και να ξεγελαστούν οι πολίτες πως τάχα θα έχουν τη δυνατότητα άνεσης και επιλογής γιατρού στο ιατρείο του. Οι διαθεσιμότητες-απολύσεις, η καταστροφή κάθε δημόσιας δωρεάν δομής, η επαγγελματική εξόντωση της μεγάλης πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων γιατρών και η βίαιη υπαλληλοποίηση με απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις υγείας από τις οποίες θα επιλέξει να «αγοράζει» υπηρεσίες ο νέος ΕΟΠΥΥ, θα οδηγήσει σε ένα εφιαλτικό περιβάλλον όπου οι λειτουργοί της υγείας θα υποβαθμίζονται επαγγελματικά και επιστημονικά και οι ασθενείς θα βάζουν όλο και πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη την ώρα που θα έχουν ανάγκη.
Στη μνημονιακή παρέα που προετοιμάζει μεθοδικά την καταστροφή δεν είναι μόνο η κυβέρνηση, ο υπουργός και η τρόικα. Ένα πλέγμα εγχώριων και ξένων συμβούλων και υπαλλήλων μεγάλων συμφερόντων αλλά δυστυχώς και μια σειρά συνδικαλιστών που θέλουν να ηγεμονεύουν στο χώρο και αντί να αποκαλύπτουν την ουσία των μνημονιακών πολιτικών βάζουν πλάτη με τον τρόπο τους είτε κάνοντας φιλικές δημόσιες σχέσεις με το υπουργείο, είτε υπονομεύοντας την αξιοπιστία και το κύρος των δημόσιων κοινωνικοασφαλιστικών δομών υγείας και των λειτουργών τους, είτε δίνοντας και ιδέες στους μνημονιακούς για μέτρα που θα διευκολύνουν το πέρασμα της μνημονιακής πολιτικής.
Στο θέμα της συνταγογράφησης το αντιιατρικό μένος και η φαιά προπαγάνδα έρχονται να στρώσουν το έδαφος για επικράτηση συγκεκριμένων πολυεθνικών γενοσήμων που προωθεί η τρόικα και να υπονομεύσει την ορθή θεραπευτική πρακτική και την ιατρική ευθύνη.
Ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει κάποιος για το θέμα αναγραφής δραστικής η εμπορικής ονομασίας στα φάρμακα από τους γιατρούς, προκαλεί οργή η θρασύτατη δήλωση του υπερμνημονιακού υπαλλήλου υπουργού καταστροφής της υγείας πως όποιος γράφει εμπορική ονομασία “τα παίρνει”. Λες και κατάργησε τις εμπορικές ονομασίες και τα δεκάδες σκευάσματα για κάθε φάρμακο και δεν υπάρχει ανάγκη ο γιατρός να παίρνει την ευθύνη σύστασης συγκεκριμένης αγωγής στον ασθενή του, έχοντας την ευθύνη για την αποτελεσματικότητα και τις όποιες παρενέργειες . Η απαγόρευση αναγραφής στο βιβλιάριο του ασθενούς του συγκεκριμένου σκευάσματος θα οδηγήσει στην τραγελαφική και επικίνδυνη κατάσταση να μη γνωρίζει κανείς ποιο ακριβώς φάρμακο λαμβάνει ό ασθενής και ποιος το σύστησε. Το θέμα λοιπόν στις σημερινές συνθήκες είναι ποιός θα έχει την ευθύνη για την ορθή θεραπευτική αγωγή και γιατί η τρόικα δίνει τα ρέστα της για την υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας. Δεν ξέρω αν “τα παίρνουν” κάποιοι από τις συγκεκριμένες πολυεθνικές γενοσήμων και επιμένουν στη συγκεκριμένη πολιτική συνταγογράφησης. Εξυπηρετούν υποτακτικά όμως τα συμφέροντα ξένων πολυεθνικών που προωθεί η τρόικα, επιβαρύνουν δυσβάστακτα την τσέπη των ασθενών, υπονομεύουν την ορθή θεραπευτική πρακτική και θα οδηγήσουν σε εξαφάνιση την παραγωγική βάση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας με ότι αυτό συνεπάγεται.
Είναι φανερό πως η λύση στα προβλήματα του συστήματος υγείας στη χώρα μας βρίσκεται στον αντίποδα των μνημονιακών πολιτικών. Η αναβάθμιση και επαρκής στελέχωση των σταθερών δομών του ΕΟΠΥΥ, με πλήρη λειτουργία, εξοπλισμό και στελέχωση των εργαστηρίων, με διασφάλιση εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για τους υγειονομικούς, με αναπροσανατολισμό της λειτουργίας των πολυιατρείων στην κατεύθυνση του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας και της ολοκληρωμένης λειτουργίας ΚΥ αστικού τύπου, απαιτούν νέες προσλήψεις και όχι διαθεσιμότητα και απολύσεις. Η υπεροχή του δημόσιου συστήματος θα αποδειχτεί περίτρανα όταν θα υπάρξει η πολιτική βούληση για ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα ΠΦΥ με αναβαθμισμένες δομές, σταθερές εργασιακές σχέσεις και 24ωρη λειτουργία. Το μέλλον των γιατρών και ειδικά των νέων ,είτε θα είναι σε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβών που θα τους επιτρέπει να ασκούν το λειτούργημα τους με επαγγελματική και επιστημονική αξιοπρέπεια, είτε θα είναι η μετατροπή τους σε φτηνό ανασφαλές εργατικό δυναμικό στην υπηρεσία μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Η αξιοπρεπής επιβίωση των αυτοαπασχολούμενων απαιτεί ανατροπή της μνημονιακής πλήρους απελευθέρωσης (δηλαδή αντιποίησης) του επαγγέλματος και της καταστροφικής υπερφορολόγησης.
Στο θέμα της συνταγογράφησης η πλήρης εφαρμογή ενός φιλικού και λειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με ουσιαστικό έλεγχο, εφαρμογή επιστημονικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων πρέπει να συνδυαστεί με την αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΕΟΦ, την ανάπτυξη δημόσιας φαρμακοβιομηχανίας και στήριξη της χρήσης ποιοτικών ελεγμένων γενοσήμων εκεί που είναι δυνατόν με αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, νέο σύστημα τιμολόγησης και μηχανισμούς πάταξης της διαφθοράς και της συναλλαγής και όχι την μεταφορά από τον ένα κλάδο επιστημόνων υγείας στον άλλο. Η συνδυασμένη αναγραφή δραστικής και εμπορικής ονομασίας από τους γιατρούς αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την ορθή και ασφαλή θεραπεία των ασθενών και η συνεργασία γιατρών και φαρμακοποιών ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που τους καταστρέφουν αποτελεί αντίδοτο στις συντεχνιακές αντιπαραθέσεις που διευκολύνουν το πέρασμα των μνημονιακών πολιτικών και τελικά την επιβάρυνση των ασθενών.
Τίποτα βεβαίως δεν μπορεί να γίνει αν δεν απαλλαγούμε από το μνημονιακό βραχνά και τους υπηρέτες του. Τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών επί ποινή αυτοακύρωσης οφείλουν να σταματήσουν να σπέρνουν εφησυχασμό και ψεύτικες ελπίδες. Σε γενικές συνελεύσεις, συνεδριάσεις ΔΣ, μαζικές συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις μαζί με όλους τους εργαζόμενους οφείλουμε να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε. Ο μόνος αγώνας που είναι από χέρι χαμένος είναι αυτός που δεν δόθηκε.
Με συναδελφικούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς
2 ΣΕΠΤ 2013
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ
Α ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.