ΙΣΑ. Η ερμηνεία της νέας εγκυκλίου για τη δραστική ουσία σύμφωνα με την άποψη του ΙΣΑ κατοχυρώνει τη χορήγηση του φαρμάκου ως ιατρική ευθύνη που απαιτεί ιατρική συνταγή

ΙΣΑsmallΑθήνα 22/8/2013

Μετά από την πίεση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων φορέων σχετικά με τη διαδικασία συνταγογράφησης και την άρση του δικαιώματος συνταγογράφησης στους γιατρούς που σημειώνουν την εμπορική ονομασία, εξέδωσε το ΥΥΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ σήμερα τροποποιητική εγκύκλιο (ΑΠ27361/22-8-2013) ως ορθή επανάληψη.

Αναφορικά με την ερμηνεία της σχετικής εγκυκλίου, προκρίνουμε  στους γιατρούς μέλη μας επ ωφελεία της Δημόσιας Υγείας, τα ακόλουθα:

1) Ο γιατρός οφείλει να συνεχίσει να συνταγογραφεί όπως το πράττει, όταν το θεωρεί απαραίτητο, σημειώνοντας στη συνταγή το σκεύασμα που ο ίδιος θεωρεί ως το καταλληλότερο για τη θεραπεία του ασθενή του στο πεδίο της ηλεκτρονικής συνταγής που αναφέρεται ως σχόλιο.

2) Κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή.

3) Όποιος γιατρός συντσγογραφήσει εκ των υστέρων φάρμακα που έχουν αγοραστεί από τον ασθενή στα πλαίσια της αυτοίασης ή καθ υπόδειξη του φαρμακοποιού, χωρίς να έχει εξετάσει πρώτα τον εν λόγω ασθενή, θα πρέπει να γνωρίζει ότι συμμετέχει σε μια παράνομη διαδικασία, διαπράττοντας πειθαρχικό αδίκημα.

4) Η μετάθεση της επιλογής του θεραπευτικού σχήματος από το θεράποντα γιατρό στο φαρμακοποιό που εκτελεί τη συνταγή, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και είναι ποινικά διώξιμη.

Καλούμε τους γιατρούς μέλη μας όπως μας ενημερώσουν για όλες τις περιπτώσεις που φαρμακοποιοί ή βοηθοί φαρμακείου χορηγούν συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, ώστε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα απέναντι στην παράνομη αυτή πράξη που εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.

Θυμίζουμε για ακόμη μία φορά ότι ο φαρμακοποιός δεν είναι ο θεράπων γιατρός και δε μπορεί να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα του χορηγούμενου σκευάσματος, δε μπορεί να αξιολογήσει τις κλινικές ανεπιθύμητες ενέργειες του χορηγούμενου σκευάσματος, δε μπορεί να παρακολουθήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες του χορηγούμενου σκευάσματος. Η θεραπεία του ασθενή αποτελεί ιατρική ευθύνη του θεράποντα γιατρού και αυτό είναι ένα Αξίωμα που πρέπει να είναι σεβαστό και μην καταστρατηγείται από κανέναν

Για το ΔΣ του ΙΣΑ

Ο Πρόεδρος                           Ο Γεν Γραμματέας

Γ.Πατούλης                                       Στ.Τσούκαλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *