Νέα από Αρκαδία. Ξαναδιαβάζοντας την πόλη μας

ARKADIA18-150x1501Η βόλτα  στην Τρίπολη είναι η νέα διασκέδαση. Το έζησαν όσοι παρέμειναν τις μέρες αυτές στην πόλη, ντόπιοι και ξένοι. Χωρίς πολλά έξοδα, χωρίς μεγάλες προετοιμασίες και καθορισμένη διαδρομή. Παρέα με τετράποδους φίλους, καβάλα στα ποδήλατα, ρολάροντας με πατίνια και σκέιτ, οι Τριπολίτες  του 2013 ξαναχαρτογραφούν περιοχές  του  κέντρου της πόλης, που μέχρι προ τινος δεν τους έδιναν σημασία.

Η βόλτα είναι μια νέα τελετουργία εξοικείωσης με τη νέα πραγματικότητα μιας υπό ανάπλαση πόλης.. Η διακοπές του Δεκαπενταύγουστου το επιβεβαίωσαν. Η κοινωνικοποίηση σε περίοδο κρίσης. Και η αφύπνιση για να απαιτήσουμε έναν καλύτερο και λειτουργικότερο δημόσιο χώρο. Λόγια που θα μπορούσαν να είναι ένα εν θερμώ γραμμένο μανιφέστο. Όμως είναι σκόρπιες φράσεις ανθρώπων που βγαίνουν για περίπατο και χάζι στην ευρύτερη ζώνη του Κέντρου της Αρκαδικής πρωτεύουσας.

Κάποτε η Αυγουστιάτικη Τρίπολη περιοριζόταν στην πλατεία Αρεως και στις μονότονα επαναλαμβανόμενες  βόλτες της. Σήμερα  ο χώρος μεγάλωσε και απλώθηκε από την Κεντρική πλατεία ως της Αρεως δια μέσου των πεζοδρομημένων κεντρικών οδών της. Τα πάρκα γνωρίζουν όλο και περισσότερους επισκέπτες. Ιδίως τα καφέ τους, που ασφυκτιούν από την κοσμοπλημύρα, λόγω και των μειωμένων τιμών των προϊόντων τους.  Φανταστείτε τι  έχει να γίνει όταν ολοκληρωθεί και αυτών η ανάπλαση.

Η οικονομική κρίση έκανε τους περισσότερους να ανακαλύψουν το περπάτημα. Η περιήγηση στην πόλη, φανερώνει κάτι  το οικείο, βγάζει στην επιφάνεια ένα νέο ήρεμο πρόσωπο. Η εξαφάνιση του αυτοκινήτου από το κέντρο έδωσε νέα όψη και πνοή στην πόλη. Και ας μουρμουρίζουν κάποιοι επαγγελματίες για μείωση της δουλειάς τους. Δεν φταίει η πεζοδρόμηση, η οικονομική κρίση  φταίει που έχει γονατίσει τους πάντες.

Με αυτά και με κείνα  διαπιστώνουμε όλοι, με τα μάτια μας πια, πως μια πόλη σαν την Τρίπολη έχει υπέροχες ομορφιές που ως  τώρα έμεναν αναξιοποίητες.   Καιρός  μετά την πεζοδρόμηση να κάνουμε κάτι για την έτι περαιτέρω ανάδειξή τους. Η βόλτα έχει αξία γιατί είναι αυτοψία και καταγραφή. Κατακτάμε ξανά την πόλη μας. Και τη θέλουμε καλύτερη…

 

 

Παγκύπριο Γυμνάσιο…

Η Αρκαδία υποδέχεται για δεύτερη χρονιά τους μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου, προσφέροντας την ευκαιρία να βιώσουν την Αρκαδική φιλοξενία στην γη από όπου  κρατάν οι ρίζες τους.

Η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία καθιέρωσε το «Αρκαδικό μαθητικό αριστείο»,  ως ετήσιο θεσμό, με έπαθλο πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αρκαδία μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου, στο
πλαίσιο της εντάξεως της Σχολής στο Διεθνές Δίκτυο “ΑΡΚΑΔΙΑ” και της ανακήρυξής της σε συμβολική έδρα της Εταιρείας.  Οι περσινές εκδηλώσεις συνέπεσαν με τον πανηγυρικό εορτασμό της 200ης επετείου από της ιδρύσεως του Παγκυπρίου Γυμνασίου και οι εννέα πρώτοι αριστείς, υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου, φιλοξενήθηκαν, περιηγήθηκαν και γνώρισαν την Αρκαδία.

…Και Αρκαδικό Ιδεώδες

Οι φετινές εκδηλώσεις διοργανὠθηκαν στο πνεύμα των καιρών της ύφεσης, εστιάζοντας στην συμβολή του Αρκαδικού Ιδεώδους στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Οι εργασίες των μαθητών επικεντρώθηκαν στην μελέτη του Αρκαδικού Πνεύματος και στην διαμόρφωση του Αρκαδικού Ιδεώδους, ώστε να προβληματισθούν και να αναδείξουν τρόπους που μπορούν οι αρχές και οι αξίες που το συγκροτούν να δώσουν λύση στα σημερινά προβλήματα.

Οι εννέα αριστείς που διακρίθηκαν θα επισκεφθούν την Αρκαδία μεταξύ 28 Αυγούστου και 1ης Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις, ξεναγήσεις και περιπάτους στα αξιοθέατα της Αρκαδίας και στην Ολυμπία, όπως Τρίπολη, Τεγέα, Μονή Λουκούς, Παράλιο Αστρος, Σπήλαια Κάψια, Λιμποβίσι, Ελάτη, Στεμνίτσα, Δημητάνα, Βυτίνα, Λεβίδι, Καρύταινα, Αρχαία Γόρτυνα, Ανδρίτσαινα, Ναό Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες, Αρχαία Μαντινεία, Αρχαία Ολυμπία και το Μουσείο Ακροπόλεως στην Αθήνα.
Μετά από χρόνια…

Θέλησαν να τον τιμήσουν και να βρεθούν για λίγες στιγμές μαζί του οι συμμαθητές και απόφοιτοι της σχολικής χρονιάς 1964-65 του γυμνασίου Αστρους. Πρόκειται  για τον νέο Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Γιάννη Σακελλαρίου, που σε λίγες μέρες αναλαμβάνει το καίριο αυτό επιστημονικό πόστο, μετά από κυβερνητική επιλογή. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν πολλοί εκ των συμμαθητών της εποχής εκείνης και παρόντος του τότε φιλολόγου κ. Βλαχάκη συζήτησαν πολλά και θυμήθηκαν ακόμα περισσότερα. Στον κ. Σακελλαρίου η στήλη εύχεται κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που καλείται να διεκπεραιώσει.

Αμέλεια στη πυροπροστασία

Τέσσερις πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, οι Σταύρος Τσαγγούρης, Αγίου Ανδρέα,  Αλέξανδρος Δουφεξής, Μελιγούς, Κορακοβουνίου Αθανάσιος Λυτρίβης και των Κουτρούφων Δημήτρης Βλάχος με κοινή τους νανακοίνωση καταφέρονται κατά του Φορέα Διαχείρισης του Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα Μουστού, γιατί με αφορμή την  φωτιά που ξέσπασε πριν λίγες μέρες στον υδροβιότοπο του Μουστού ο εν λόγω Φορέας δεν μερίμνησε, παρά τις υποδείξεις τους, για τη βελτίωση του δρόμου από Μουστό προς Βαυαρικό για λόγους πυροπροστασίας. Τουναντίον η πρότασή τους αντιμετωπίστηκε με απαξίωση και  δεν εγκρίθηκαν  εργασίες βελτίωσης του δρόμου από το Δήμο. Γι αυτό και επανέρχονται ζητώντας την ρεαλιστική αντιμετώπιση των παραπάνω.

Τον έκαναν πάρκινγκ

Κάποτε ήταν δρόμος και η στάθμευση αυτοκινήτων δεξιά και αριστερά  του δεν απαγορευόταν. Σήμερα η Τάσου Σεχιώτη από το δικαστήριο και κάτω, μέχρι τα φανάρια, έχει πεζοδρομηθεί, συνεπώς ουδεμία  κίνηση οχημάτων πόσω μάλλον στάθμευση,  επιτρέπεται. Παρόλα αυτά,  τούτο  δεν εμποδίζει κάποιους θρασείς, ελέγχου μη υπάρχοντος, να πηγαίνουν κόντρα από την Παπαρηγοπούλου και να παρκάρουν αναιδέστατα στο χώρο αυτό.  Τι άλλο θα δούμε, τελικά.

Αποδοχή δωρεάς

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τρίπολης συνεδρίασε και αποφάσισε την αποδοχή δωρεάς ποσού 15.338,65 € από το Ίδρυμα Αφοι Π. Μπάκαλα για την υλοποίηση έργων στην Τ.Κ. Στενού.

Η απόφαση θα διαβιβαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε με απόφασή του θα προβεί στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους για την εγγραφή της σχετικής πίστωσης στο σκέλος των εσόδων και των εξόδων αυτού.

Εγγυητική επιστολή

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία αποτελεί τον προσωρινό ανάδοχο του  έργου «ολοκληρωμένη διαχείριση των  απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», προχώρησε χθες  στην κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 1.200.000 ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Χαμογελάτε

Αποστάγματα…  σοφίας

Τη γλώσσα μας την λέμε «μητρική», μάλλον γιατί ο πατέρας μιλάει σπάνια.
Μερικές φορές κοιτάζω κάποιους ανθρώπους και αναρωτιέμαι: είναι δυνατόν αυτός να είναι το σπερματοζωάριο που νίκησε;
Αναπολώ την εποχή που χρώσταγα μόνο μαθήματα.
Απ όλα τα είδη του πλανήτη μόνον οι άνθρωποι και οι κάλτσες δυσκολεύονται να βρουν ταίρι.
Αυτό που συμβαίνει  στα γενέθλια να σβήνεις τα κεράκια και όταν πεθάνεις να στα ανάβουν,  δεν το καταλαβαίνω.
Το shopping πλέον εχει καταντήσει βλέπing.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *