Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης

ΜΑΡΚΟΥΠρος α) τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο, β) τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ι.

Στουρνάρα

Έντονη ανησυχία σε όλους του κατοίκους της Θεσσαλονίκης και των γύρω δήμων έχουν προκαλέσει τα όσα καταγγέλλουν για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης γιατροί και εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να λειτουργούν αυτά κάτω από το όριο ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν στις 20 Μαΐου η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης ΕΔΟΘ – Ν/Τ ΑΔΕΔΥ Θεσσαλονίκης, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν:

1) Στο «Ιπποκράτειο» γίνεται μόνο το 1/3 των χειρουργείων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων (υπηρετούν 12 αντί για 26). Επίσης, λείπουν ράμματα και για τις επεμβάσεις σε παιδιά το νοσοκομείο δανείζεται λαπαροσκοπικά υλικά από το “Παπαγεωργίου”.

2) Στο «Παπαγεωργίου» υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε ποσοστό 30% ενώ υπάρχουν μόνο δύο ακτινολόγοι που καλούνται να καλύψουν 30 εφημερίες το μήνα.

3) Στο “Παναγία”, έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και μήνες το μοναδικό μηχάνημα λιθοτριψίας σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ενώ οι αναπνευστήρες στη Στεφανιαία Μονάδα βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

4) Η ΜΕΘ του «Αγίου Δημητρίου» παρουσιάζει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού σε ποσοστό 20% (16 αντί για 20 νοσηλευτές)

 

5) Παρά την ύπαρξη πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης για την αποπληρωμή των οφειλομένων εφημεριών από τον Οκτώβριο του 2012 [άρ. 16 ν. 4151/2013, ΦΕΚ Α’ 103/29-04-13], οι εφημερίες αυτές δεν έχουν καταβληθεί λόγω καθυστερήσεων στην ενταλματοποίηση με αποτέλεσμα να «κλείσει» η Ενιαία Αρχή Πληρωμών και να κινδυνεύουν οι γιατροί να μείνουν απλήρωτοι για άλλον ένα μήνα.

6) Λόγω των εκτεταμένων κινητοποιήσεων γιατρών και ειδικευόμενων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ακυρώνονται προγραμματισμένες εξετάσεις, ιατρικές πράξεις και χειρουργεία με αποτέλεσμα την τεράστια ταλαιπωρία των ασθενών. Ήδη, τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ΕΝΙΘ, ακυρώθηκαν 20 χειρουργεία και 150 εξετάσεις στον “Άγιο Δημήτριο”, καθώς επίσης και 40 χειρουργεία και 300 εξετάσεις στο “Γ.Παπανικολάου”.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε:

1) Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την αντιμετώπιση των ως άνω προβλημάτων;

2) Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την αποπληρωμή των εφημεριών και την Ενιαία Αρχή Πληρωμών;

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *