ΠΙΣ. Η σημερινή συνέντευξη τύπου 7-9-11

Αθήνα 7.9.2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε δραματική υποβάθμιση του επιπέδου περίθαλψης των πολιτών αλλά και σε τραυματική καθίζηση της επιστημονικής και επαγγελματικής υπόστασης των γιατρών προχωρά η Κυβέρνηση, εν αναμονή της διαρκώς εξαγγελόμενης και συνεχώς αναβαλόμενης  έναρξης λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, (ΕΟΠΥΥ), τόνισε η ηγεσία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου.
Με τον ΕΟΠΥΥ η Κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλλει σαρωτικούς περιορισμούς στις δαπάνες της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, με στόχο να υπηρετήσει απροκάλυπτα τις μνημονιακές επιταγές.
Ο Υπουργός Υγείας σε δημόσιες δηλώσεις του εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη Συνάντησή του με τους επιθεωρητές της Τρόικας, καθώς όπως υποστηρίζει ο ίδιος, εκπληρώνεται στο σύνολο των στόχων του Υπουργείου που έπαψε να αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» της δημόσιας δαπάνης. Βέβαια δεν μας εξήγησε ο κος Υπουργός τι γίνεται με οφειλόμενα στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς από τον ΟΠΑΔ, εις τους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα δεκαπέντε και πλέον μηνών, καθώς και με τις οφειλές στους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Επισημαίνεται η εμμονή της Τρόικας στην περαιτέρω περιορισμό των παροχών περίθαλψης και στη μείωση του αριθμού των γιατρών που προβλέπεται να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ.
«Η επιμονή της Τρόικας για μείωση του αριθμού των γιατρών αναμένεται να οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση της ποιότητας της παρεχόμενης περίθαλψης στους ασφαλισμένους και στον επαγγελματικό αφανισμό χιλιάδων γιατρών» τόνισε το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.

0 Π.Ι.Σ από την αρχή χαρακτήρισε τις σχετικές εξαγγελίες ως πρόχειρες και ανεπαρκείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι λίγες μέρες πριν την εξξαγγελθείσα έναρξή του, δεν υπάρχει κατατεθειμένο κανονιστικό πλαίσιο το οποίο επιμόνως ζήτησε ο Πρόεδρος κ.Εμμανουήλ Καλοκαιρινός ως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΠΙΣ, εις τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχαν με τον Υπουργό Υγείας και Κοιν.Αλληλεγγύης κ.Α. Λοβέρδο, τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοιν.Προστασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη.
Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις δαπάνες των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων υπολογίζεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, εκ των οποίων τα 550 εκατομμύρια Οα αφορούν ιατρικές επισκέψεις και τα 450 εκατομμύρια ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις, ποσό απολύτως ανεπαρκές συνοπολογιζόμενης της αδυναμίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών, που εντείνεται λόγω της μεγάλης ανεργίας.
Ο Π.Ι.Σ. εκδήλωσε από την αρχή την κάθετη αντίθεσή του, στις αιφνίδιες αποφάσεις του Υπουργού για την αφαίρεση της δυνατότητας συνταγογράφησης των γιατρών που υπηρετούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και μελλοντικά στον ΕΟΠΠΥ με το αιτιολογικό της υπερσυνταγογράφησης, καθώς και για την νομοθετική υπόδειξη στους γιατρούς του ΙΚΑ να προμηθευτούν οι ίδιοι επί αποδείξει, τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των ιατρείων τους και τη γραφική ύλη.
ΟΙ ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΥ
Με αδέξιους νομοθετικούς τακτικισμούς το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να «δελεάσει» τους γιατρούς που θα επιλεγούν να ενταχθούν με εξευτελιστικές αμοιβές στον ΕΟΠΥΥ, δίνοντάς τους την δυνατότητα άσκησης ιδιωτικής ιατρικής μέσα στο νοσοκομείο με το Σχέδιο Νόμου- σκούπα, που δόθηκε αιφνιδιαστικά πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα.
Επίσης ρυθμίζεται το ζήτημα της χορήγησης των αδειών άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος με αρμόδια αρχή τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και του τίτλου ειδικότητας από τους Ιατρικούς Συλλόγους. Ο Π.Ι.Σ. από πολλών ετών ζητούσε και ζητάει την ριζική αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με ολοκληρωμένες προτάσεις και όχι εμβαλωματικές λύσεις.

Το νομοσχέδιο σκούπα – περιλαμβάνει ρύθμιση παραμονής των γιατρών στο Ε.Σ.Υ. κατά ένα έτος δηλαδή στο 68° για τους συντονιστάς διευθυντάς κλινικών ή εργαστηρίων , με δεδομένο «το πάγωμα» των προσλήψεων. Ο Ιατρικός Κόσμος δεν αποδεχεται να μετατραπούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι σε όχημα για την επικράτηση των μεγάλων εξωιατρικών επιχειρηματικών συμφερόντων σε όλους τους τομείς της Υγείας.
Με βάση τα παραπάνω ο Π.Ι.Σ. καλεί τους γιατρούς να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να εμποδίσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης και να συμμετάσχουν μαζικά στην 48ωρη Πανιατρική Απεργία στις 8 & 9 Σεπτεμβρίου, στις κινητοποιήσεις στα πλαίσια έναρξης της Δ.Ε.Θ., καθώς και στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, υπερασπιζόμενοι τα εργασιακά τους δικαιώματα καθόσον αντιλαμβάνονται οτι η εργασιακή υποβάθμιση των αυτοαπασχολούμενων ιατρών, οδηγεί ολοταχώς και στην δική τους επιστημονική και επαγγελματική υποβάθμιση.
Ο Π.Ι.Σ παρακολουθεί με σοβαρότητα τις εξελίξεις. 0α υπερασπιστεί σθεναρά τα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων γιατρών, την επιστημονική και εργασιακή τους αξιοπρέπεια, αγωνιζόμενος ταυτόχρονα για ποιοτικές και αναβαθμισμένες Υπηρεσίες Υγείας για τους Πολίτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *