Τρίπολη Γ. Σμηρνιώτης. Δήμαρχος. «Λύστε μας τα χέρια. Κινδυνεύει η δημόσια υγεία των πολιτών της Τρίπολης».

smirniothsgiannisΣοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες ο Δήμος Τρίπολης καθώς εξαιτίας των σκουπιδιών που έχουν μαζευτεί στους δρόμους της περιοχής με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία των πολιτών. Ο δήμαρχος Τρίπολης, κ. Γιάννης Σμυρνιώτης είναι αγανακτισμένος με την κατάσταση που επικρατεί και δηλώνει: «Λύστε μας τα χέρια. Κινδυνεύει η δημόσια υγεία των πολιτών της Τρίπολης».

Προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και να ασκηθούν πιέσεις, αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για αυτό το θέμα, με τη συμμετοχή μάλιστα και απορριμματοφόρων.

Ο δήμαρχος της πόλης, κ. Γιάννης Σμυρνιώτης αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ανέφερε: «Όπως γνωρίζετε οι αρμοδιότητες του Δήμου Τρίπολης όπως και όλων των Δήμων της χώρας εξαντλούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων.Η αρμοδιότητα της διαχείρισης ανήκε και ανήκει στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων αλλά ειδικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ανατεθεί από το Δεκέμβριο του 2010 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ( αρχικά Κρατική και μετά την 1-7-2011 Αιρετή. Σχετικές: α) η με αριθμ. 39953/19886/7-12-2010 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου και β) η με αριθμ. 3372/378/13-01-12 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδος και Ιονίου).

Ο Δήμος Τρίπολης παρά το γεγονός ότι όπως ανέφερα δεν έχει καμία ευθύνη για τη διαχείριση πέραν της αποκομιδής, επί ένα χρόνο μετά τη με δικαστική απόφαση παύσης λειτουργίας της χωματερής στο «Πλάτωμα»-λειτουργώντας πέρα και πάνω από τις αρμοδιότητές του και προκειμένου να διαφυλάξει την υγεία των Δημοτών- μετέφερε χιλιάδες τόνους απορριμμάτων με υπέρμετρο κόστος. Αυτή η διαδικασία δεν πάει άλλο. Πέρα από το κόστος και εφόσον απαγορεύεται η μεταφορά σύμμεικτων απορριμμάτων εκτός των ορίων των Περιφερειών, αυτή η διαδικασία έχει και ουσιαστικά προβλήματα νομιμότητας. Απόδειξη δε ότι είναι ατελέσφορη αποτελεί και το γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου που ανέλαβε πριν 10 περίπου ημέρες τη μεταφορά «άντεξε» μόνο για μια εβδομάδα.

Πρέπει λοιπόν να ζητήσουμε άμεσα:

– Υπόδειξη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα συναρμόδια Υπουργεία νόμιμου χώρου και τρόπου διάθεσης των απορριμμάτων (νόμιμη μεταφορά κ.λ.π.), με προτεραιότητα εκείνων που έχουν συσσωρευτεί εδώ και πλέον των τριών εβδομάδων στους δρόμους της Τρίπολης.
– Υπόδειξη λήψης μέτρων προστασίας της υγείας των πολιτών από τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αδυναμία αποκομιδής συσσωρευμένων για μεγάλο χρονικό διάστημα απορριμμάτων.
– Επίσπευση των διαδικασιών τόσο της νόμιμης προσωρινής διαχείρισης όσο και της οριστικής λύσης».

Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα και οι συμμετέχοντες προσκεκλημένοι οι οποίοι τόνισαν το οξύ πρόβλημα των απορριμμάτων και τις επιπτώσεις στην πόλη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Τρίπολης.

«Η εικόνα αυτή αποτελεί μεγάλο πλήγμα ιδίως για το Δήμο της Τρίπολης και τη Δημοτική Αρχή που ενώ καταβάλλει τόσες προσπάθειες το τελικό αποτέλεσμα αμαυρώνει και στιγματίζει κάθε προσπάθεια και ενέργεια».

Επίσης αναφέρθηκε ότι οι πολίτες δεν μπορούν να καταλάβουν ποιος τελικά ευθύνεται γι’ αυτή την κατάσταση αφού «όλες αυτές οι ενέργειες και αποφάσεις είναι περίπλοκες και συγκεχυμένες και επιρρίπτουν την τελική ευθύνη στο Δήμο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και ενέργειες προς πάσα κατεύθυνση τόσο για την σωστή ενημέρωση των πολιτών όσο και για την ουσιαστική και πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Να απαιτήσουμε από την πολιτεία «να μας λύσει τα χέρια για να λύσουμε το θέμα των σκουπιδιών».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος κάλεσε τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής να εγκρίνουν την πραγματοποίηση μιας σειράς δράσεων που θα περιλαμβάνουν τόσο ενημέρωση των πολιτών όσο και διεκδίκηση άμεσων και αποτελεσματικών αποφάσεων από την πολιτεία.

Ύστερα από τα ανωτέρω, τη διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών και τις προτάσεις από τους συμμετέχοντες η εκτελεστική επιτροπή».

Η εκτελεστική επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα:

Την άμεση κινητοποίηση του Δήμου Τρίπολης που περιλαμβάνει μια σειρά ενεργειών όπως:

1. Αναστολή λειτουργίας Υπηρεσιών του Δήμου την Παρασκευή 8/3/2013.
2. Ενημέρωση των Εισαγγελικών και Δικαστικών αρχών της Πόλης.
3. Διάβημα διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
4. Κοινοποίηση της απόφασης : α) Στα Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης β) Σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Τοπικά και Αθηναϊκά) γ) Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου δ) Σε κάθε άλλο αρμόδιο φορέα.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *