Νέα από Αρκαδία. Το σκληρό πρόσωπο των εχόντων

Όσο η κρίση χτυπά τη μεσαία τάξη με θύματα ακόμη και συμπολίτες μας που βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση λόγω της ανεργίας, όσο η ελπίδα κάποιων άλλων βυθίζεται στους κάδους απορριμμάτων για ένα πιάτο φαΐ, όσο στα συσσίτια μαζί με τους αλλοδαπούς προστίθενται ηλικιωμένοι  Έλληνες, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μοιάζει έτοιμο να προσφέρει βοήθεια.

Δίκτυα ανταλλαγής τροφίμων, διαφόρων υπηρεσιών, προσφοράς φαρμάκων, ρούχων αναπτύσσονται παντού βγάζοντάς μας από την αδιαφορία της πλασματικής ευδαιμονίας και την πόζα του καλοζωισμένου. Το πρόβλημα του άλλου γίνεται όλο και πιο συχνά δικό μας, σε πολλά σπίτια, σχολεία, δήμους.

Μόνο σε κάποια πολυκαταστήματα της πόλης μας οι διοικήσεις τους  επιλέγουν διαφορετική οδό, αντιδρούν βίαια στην ομόφωνη  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Σαββάκη  και προσφεύγουν στα δικαστήρια για την ακύρωσή της.  Ποια απόφαση; Αυτήν που επιβάλλει  κοινωνική εισφορά σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, εταιρείες, τράπεζες, πολυκαταστήματα κ.α. που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε ιδιόκτητα ή μισθωμένα ακίνητα, εντός της εδαφικής περιφέρειας του δήμου Τρίπολης, είτε ως κεντρικά καταστήματα, είτε ως υποκαταστήματα, εφόσον τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα της προηγούμενης διαχειριστικής χρήσης, υπερβαίνουν τα 20.000.000 ευρώ. Πρόκειται για ασήμαντο ποσό, μπρος στα κέρδη που αποκομίζουν στην πόλη μας και που εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημά τους, είναι ωστόσο ικανό για να στηρίξει  τη λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου και άλλες δράσεις κοινωνικής πολιτικής. Τι να πει κανείς. Έτσι έχουν μάθει, στυγνοί και απάνθρωποι επιχειρηματικά, δεν νοιώθουν τον πόνο του άλλου, και παραπέμπουν στο κοινωνικό κράτος, που όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και που  η απουσία του έκανε ρετάλι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.  Η κραυγή αγωνίας και το «πεινάω» πάμπολλων συνανθρώπων μας που συνωστίζονται έξω από τα καταστήματά τους δεν τους συγκινεί πλέον.

Η κρίση που διερχόμαστε μάς έδειξε την πολιτισμένη πλευρά των περισσότερων μελών της κοινωνίας μας, την αισιοδοξία της συνεισφοράς. Αλλά και το σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο κάποιων εχόντων και κατεχόντων.

 

 

 

 

Έδρα με ονοματεπώνυμο

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δίνεται σε έδρα Πανεπιστημίου το όνομα πνευματικής προσωπικότητας. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ανακοίνωσαν μία νέα συνεργασία που καθιερώνεται ανάμεσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου τιμώντας τις δύο πατρίδες του Μιχάλη Κακογιάννη, ο οποίος με τη ζωή και το έργο του τίμησε και τις δύο χώρες, παγκοσμίως.
Από την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014 στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, που εδρεύει στην Κόρινθο, δημιουργείται με απόφαση -η οποία ελήφθη κατά τη διάρκεια της πρυτανικής θητείας του σημερινού υφυπουργού Παιδείας καθηγητή Θόδωρου Παπαθεοδώρου-, Επώνυμη έδρα «Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου – Μιχάλης Κακογιάννης».

Αντιδρούν

Η παράταξη Παυλή, με αφορμή το δελτίο τύπου του Δήμου Τρίπολης ανακοινώνει  ότι: 1) Η παράταση για ρυθμίσεις χρεών προς το Δήμο σε 60 δόσεις έγινε με σύμφωνη γνώμη της παράταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 21/01/2013 και η απόφαση ελήφθη μετά από αίτηση του Δημοτικού Συμβούλου κου  Τσιαμούλου Ν. Επίσης η μείωση των  ενοικίων στα ιδιόκτητα καταστήματα του Δήμου έγινε με πρωτοβουλία του κ. Παυλή που υπερψήφισε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ακόμα  η μείωση των τελών ύδρευσης για τους δημότες του Δήμου καθώς και η μείωση τελών ύδρευσης στην 124 Π.Β.Ε. -11ο Σύνταγμα- Παναρκαδικό Νοσοκομείο στηρίχθηκαν και υπερψηφίστηκαν από την παράταξη Παυλή, γεγονός που απέφερε  συνολικό όφελος για τους δημότες περίπου 500.000,00€ Τέλος η ζημιά των δημοτών από λαθεμένες ενέργειες – επιλογές  του Δήμου είναι μεγάλη καθώς  από την διαχείριση των απορριμμάτων και από την μετεγκατάσταση του Δήμου στο νέο κτίριο με το υψηλό ενοίκιο υπερβαίνει μέχρι σήμερα το 1.500,000,00€ μέσα σε ένα χρόνο.
Προστασία περιβάλλοντος

Η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί μέσα από το πρόγραμμα Εργαστήρι Πολιτικής, το οποίο υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο  Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον Δήμο Τρίπολης, ανέδειξε την προστασία του περιβάλλοντος ως ένα από τα πιο σημαντικά θέματα του δήμου.

Για το λόγο αυτό καλεί τους φορείς της πόλης σε συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 18:30 στην αίθουσα συσκέψεων του Δημαρχείου με σκοπό την  παρουσίαση του σχεδίου δράσης που έχει αναπτύξει η ομάδα εργασίας σε προηγούμενες συναντήσεις και τη συζήτηση της υλοποίησης αυτού με τη συμμετοχή των φορέων.

Κάστρο Κορώνης

Αυτοψία στο Κάστρο της Κορώνης, θα πραγματοποιήσει σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τζαβάρας, μαζί με κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου, προκειμένου να εξετάσουν από κοντά τα προβλήματα που προέκυψαν  το περασμένο Σάββατο, λόγω της κακοκαιρίας και της σφοδρής θαλασσοταραχής, από την κατάρρευση  ενός τμήματος  στους πρόποδες του προμαχώνα στο κάστρο της Κορώνης, στο “Ταμπακαριό”. Την κατάρρευση αναλειμματικού τοίχου στο Κάστρο, επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της η 26ης Εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων και εκτιμά πως οφείλεται στη θαλασσοταραχή και στη σφοδρή βροχόπτωση. Την ανάγκη “άμεσων ενεργειών και συνολικών και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων προστασίας για το κάστρο της Κορώνης”, επισημαίνει σε ερώτηση την οποία κατέθεσε και ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος.

Παρουσίαση βιβλίου

Την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 στις 19.30, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αρκαδίας, το  Βιβλιοπωλείο  «Ώρα» και οι Εκδόσεις Καμπύλη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γενικού Γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ Νίκου Σκορίνη «Δυτικοανατολικά της Γης».

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι : Γιώργος Βλάσης, Φιλόλογος, Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αρκαδίας (ΟΕΒΑ), Κώστας Σκηνιώτης, εκδότης –λογοτέχνης Η εκδήλωση θα γίνει στον  Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης.

Κλείσιμο λακκουβών

Στους δρόμους έχουν βγει κάποια συνεργεία του δήμου και κλείνουν τις λακκούβες που έχουν δημιουργηθεί από τις βροχές και τα κρύα του χειμώνα. Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου αντιδήμαρχου κ. Κάρλου έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί όλες οι καταστροφές και   συνεργείο του Δήμου καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια  για να επουλώσει   την κατάσταση .

Χαμογελάτε

-Κύριε Μπάμπη μου, ζητώ το χέρι της κόρης σας.
-Γιατί, δεν κατάλαβα, εσύ δεν έχεις χέρι;
-Έχω, κύριε Μπάμπη μου, αλλά έχω “βαρεθεί” πια με το δικό μου χέρι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *