Λέσβος.ΥΥΚΑ. Όχι στη δημιουργία Περιφερειακού Ιατρείου στο Ίππειος !!!!!!

Με μια πρωτοφανή απάντηση ,κατά την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, έδωσε  η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποκλείοντας τη δημιουργία νέου Περιφερειακού Ιατρείου στο Ίππειος καθώς  «..δεν είναι στις προτεραιότητες η ανέγερση νέου Π.Ι. στο Ίππειος καθώς οι ανάγκες της περιοχής καλύπτονται από τις υπάρχουσες υποδομές».

Επί της ουσίας ,το Υπουργείο Υγείας καταργεί τις προσπάθειες πολλών ετών  και ακυρώνει τη βούληση της τότε Διοίκησης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης που είχε προτάξει τα αιτήματα για την

 

κατασκευή νέου κτιρίου για την στέγαση του Περιφερειακού Ιατρείου στο’Ιππειος, δεδομένου ότι  στεγάζεται σε παλιό κτίριο, ακατάλληλο για την υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων.

Παρότι ο τ. Δήμος Ευεργέτουλα είχε παραχωρήσει οικόπεδο για τον σκοπό αυτό στο Υπουργείου Υγείας και εν συνεχεία επήλθε, στις 2 Ιουλίου του 2010, επιχειρησιακή συμφωνία μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Οικονομίας για την ανέγερση και τον εξοπλισμό του περιφερειακού Ιατρείου Ιππείου που ανήκει στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου με ενδεικτικό ποσό 300.000€, εντούτοις το αρμόδιο Υπουργείο δεν προχώρησε σε καμία περαιτέρω ενέργεια.

Παρόλο που αναγνωρίζουμε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας , ωστόσο γεννούνται τεράστια ερωτηματικά γιατί δεν έγινε καμία προσπάθεια ένταξης του εν λόγω έργου σε κάποιο ευρωπαικό πρόγραμμα, τη στιγμή που δεκάδες συμπολίτες καθημερινά ταλαιπωρούνται  στους ανεπαρκεις χώρους αναμονής του Π.Ι. Ιππείου.

Μπορεί λοιπόν για το Υπουργείο Υγείας να μην αποτελεί προτεραιότητα η παροχή ποιoτικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα χωριά της Λεσβιακής υπαίθρου, για μας όμως αποτελεί υποχρέωση να υπερασπιστούμε μετα παρρησίας κάθε δίκαιο αίτημα των συμπολιτών μας.

Για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ιππείου κ. Προκόπης Σινάνης πραγματοποίησε συνάντηση με τον εκτελών χρέη Διοικητή του Βοστανείου κ. Χρήστο Θεοδώρου όπου συμφωνήθηκε να μεταβεί άμεσα μηχανικός της τεχνικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου για την εκπόνηση μελέτης επισκευής των υπάρχουσων εγκαταστάσεων. Επίσης αποφασίστηκε να συγκληθεί το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Ιππείου ώστε να συζητηθούν όλες οι παράμετροι του θέματος και να ληφθεί σχετική απόφαση.

Καθιστούμε σαφές και προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων, ενάντια σε κάθε προσπάθεια περεταίρω υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων των χωριών μας και  καλούμε όλους τους φορείς του τόπου μας  να σταθούν αρωγοί και αλληλέγγυοι , δίνοντάς µας δύναµη στο δίκαιο αγώνα που διεξάγουμε.

ιατρικός σύλλογος πειραιά 25-11-11

Το Ίππειος Λέσβου είναι το μεγαλύτερο χωριό του Δήμου Ευεργέτουλα Λέσβου με 900 κατοίκους. Η παλαιότερη χρονολογία για την ύπαρξή του μαρτυρείται το 1567. Είναι χτισμένο σε μια από τις ευφορότερες πεδιάδες του νησιού γεμάτη από περιβόλια με ελιές, με κηπευτικά, και κάθε λογής οπωροφόρα. Παλαιότερα καλλιεργούνταν σιτηρά, βαμβάκι, καπνά και μάλιστα φημιζόταν για την άριστη παραγωγή σύκωντα οποία και εξήγαγε. Η ποιότητα του εδάφους σε συνδυασμό με τον πλούσιο και σε μικρό βάθος υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής δίνουν ώθηση στην καλλιέργεια των προϊόντων αυτών και αποτελούν βασική απασχόληση των κατοίκων. Άλλωστε λίγο πριν την είσοδο του χωριού, στην περιοχή “Ύδατα” όπου πήγαζαν άφθονα νερά από την αρχαιότητα, βρίσκεται σήμερα το κυριότερο αντλιοστάσιο ύδρευσης του Δήμου Μυτιλήνης.

Λέγεται ότι το όνομα του χωριού προέρχεται από τη λέξη υπτίως (από το ύπτιος) δηλαδή αυτό που είναι πεδινό ή από τη λέξη Υπηοίος. Η προφορική παράδοση δε, το αποδίδει στα άλογα (ίππους) που εκτρεφόταν παλαιότερα στον κάμπο του χωριού.

Το χωριό διασχίζεται από κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο ο οποίος διέρχεται από την κεντρική αγορά, με παραδοσιακά καφενεδάκια και το πάρκο του χωριού. Πάνω από τον κεντρικό δρόμο, γνωστό ως άνω χωριό, τα σπίτια είναι νεότερα καθώς εκεί εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Από το άνω χωριό μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα προς τον κάμπο του Ιππείου. Κάτω από το δρόμο είναι κτισμένο το παλαιό χωριό με τα περισσότερα κλασικά σπίτια. Στο κέντρο του, δεσπόζει η εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στον Άγιο Προκόπιο η οποία χρονολογείται από το 1741. Στο Ίππειος βρίσκεται το γυμνάσιο-λύκειο του δήμου, και το αγροτικό ιατρείο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *