Στην 49η θέση της παγκόσμιας κλίμακας ευημερίας η Ελλάδα

Oι ΗΠΑ δεν ενσαρκώνουν πια το «παγκόσμιο όνειρο», μια και έχουν γλιστρήσει, χαμηλά, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια από τη 10η στην 12η θέση, στον κατάλογο των «καλοζωισμένων» χωρών. Τρία σκανδιναβικά κράτη, η Νορβηγία, η Δανία και η Σουηδία κατέχουν τις τρεις πρώτες θέσεις ευημερούντων χωρών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο ερευνών κοινωνικής πολιτικής «Legatum», που ιδρύθηκε το 2006 από τον Νεοζηλανδό δισεκατομμυριούχο Christopher Chandler.

Έχοντας πληγεί από το την ευρω-κρίση χρέους, 24 από τις 33 ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν μείωση των οικονομικών τους αποδόσεων από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ινστιτούτο. Στην κλίμακα ευημερίας, η Ελλάδα έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση, κατρακυλώντας 10 θέσεις από το 2009 και ισορροπώντας στην 49η θέση. Η Ισπανία παραμένει στην 23η θέση.

Η έκθεση του ινστιτούτου Legatum, όπως επισημαίνει και το Bloomberg, δείχνει πως, παρά την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, από την εποχή της μεγάλης ύφεσης του 1929, η παγκόσμια ευημερία σημείωσε αύξηση σε πολλές περιοχές τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κι αυτό παρά την αίσθηση μειωμένης ασφάλειας που έχει ενταθεί λόγω της ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή και των φόβων που προκαλεί η αύξηση της εγκληματικότητας στη Λατινική Αμερική.

Η Νορβηγία και η Δανία διατηρούν την πρωτοκαθεδρία που είχαν και στον περσυνό κατάλογο, με τη Σουηδία να υπερτερεί ελάχιστα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, που διεκδικούν την τρίτη θέση. Ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Ελβετία και η Ιρλανδία συμπληρώνουν τις πρώτες δέκα χώρες στον κατάλογο ευημερίας.

Η έκθεση του ινστιτούτου αναφέρει ότι η Ελβετία διατηρεί την καλύτερη οικονομία και διαθέτει το καλύτερο σύστημα διακυβέρνησης. Η Δανία είναι η πλέον απολαυστική χώρα για διαβίωση, στη Νέα Ζηλανδία υπάρχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ η υγεία είναι καλύτερη στο Λουξεμβούργο και η Ισλανδία η ασφαλέστερη χώρα. Οι Καναδοί απολαμβάνουν τις καλύτερες προσωπικές ελευθερίες και οι Νορβηγοί διαθέτουν το μεγαλύτερο ασφαλιστικό κεφάλαιο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει στη 13η θέση, μία πάνω από τη Γερμανία. Και οι δύο αυτές χώρες θα έχουν ξεπεράσει, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου, τις ΗΠΑ, το 2014. Στην Ασία, οι πρώτες τρεις ευημερούσες οικονομίες είναι του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης και της Ταϊβάν. Η Ελβετία, η Νορβηγία και η Σιγκαπούρη περιλαμβάνονται σε ειδικό κατάλογο λόγω των ικανοποιητικών τους αποτελεσμάτων στην οικονομική ανάπτυξη.

Κώστας Μπετινάκης

http://www.zougla.gr/kosmos/article/stin-49i-8esi-tis-klimakas-evimerias-i-elada

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *