Αρκαδικά Νέα. Θρησκευτικός φανατισμός

 

Σε πολλά μέρη του κόσμου ο θρησκευτικός φανατισμός καταστρέφει τις προσπάθειες των ανθρώπων να ζήσουν ειρηνικά μεταξύ τους. Ο 21ος αιώνας μυρίζει μπαρούτι και λιβάνι. Πρόκειται, άραγε, για μια θεαματική επιστροφή στον 16ο αιώνα, την εποχή των θρησκευτικών πολέμων στην Ευρώπη; Ορισμένοι το επιβεβαιώνουν δίνοντας απτά παραδείγματα χωρών όπου θρησκευτικές κοινότητες σφάζονται μεταξύ τους και ομάδες πολιτών καταδικάζονται με βάση κάποιους θρησκευτικούς νόμους. Σε πολλά κράτη της Ασίας, κυρίως, οι συγκρούσεις μεταξύ φανατικών μουσουλμάνων και χριστιανών είναι καθημερινό φαινόμενο.  Όμως και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου η λογική επικρατεί της πίστης και όπου υπάρχουν νόμοι που εξασφαλίζουν την ανεξιθρησκία, τα προβλήματα που δημιουργούνται στις πολυεθνικές και πολυπολιτισμικές κοινότητες, γίνονται όλο και πιο έντονα.

Στα καθ ημάς, πιστοί – και φανατικοί – θεματοφύλακες της “Ευρωπαϊκής Χριστιανοσύνης” εμφανίζονται κατά καιρούς – εκτός των γνωστών κομματικών “εθνικοφρόνων” –  αρκετοί Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, αλλά και ομοϊδεάτες τους θεολόγοι και “χριστιανίζοντες” αναλυτές, οι οποίοι ρίχνουν νερό στο μύλο του θρησκευτικού φανατισμού, ενισχύοντας με τις δηλώσεις τους τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, αλλά και την λεκτική βία, η οποία ανθεί σε “θρησκευτικές” ιστοσελίδες. Βέβαια δεν είναι καινούργιο το φαινόμενο. «Λίγη παγκόσμια ιστορία να έχει κανένας αναδιφήσει, θα διαπιστώσει πως οι αγριότερες ωμότητες, τα θηριωδέστερα και τερατώδη βασανιστήρια, οι αιματηρότερες σφαγές έγιναν από φανατικούς θρησκόληπτους κάθε δόγματος και κάθε αιρέσεως θρησκευτικής. Κάποιοι στη χώρα μας  απορούν με τον τρομοκράτη μεταπτυχιακό έλληνα θεολόγο Θεοφίλου, όταν υπάρχουν πίσω μας νύχτες Αγίου Βαρθολομαίου, ιερές εξετάσεις, Σαβοναρόλα, Ζβίγγλιος, Καλβίνος αλλά και το χάος αίματος που χωρίζει σιίτες και σουνίτες, ταλιμπάν, σιχ αλλά και χριστιανούς στις αρένες φανατικών ειδωλολατρών χριστιανομάχων, ξεχνάνε τη βυζαντινή εικονομαχία και εικονολατρία, με εκατέρωθεν δολοφονίες αυτοκρατόρων, προδοσίες και φανατικούς αιμοσταγείς καλόγερους;»;. (Κ. Γεωργουσόπουλος)

Αραγε ο ιστορικός του μέλλοντος θα μπορέσει να απαντήσει πότε άρχισε αυτός ο νέος πόλεμος των θρησκειών και για ποια αιτία; Και ποιος υπήρξε ο ρόλος  κάποιων ακραίων λαϊκών αλλά και  κληρικών που φαίνεται να έχουν χάσει πλέον το μέτρο;

Πάντως, σχετικά με το θέμα του φανατισμού, εδώ και καιρό έχει δώσει τη δική του απάντηση ένας σεβάσμιος και σοφός ιεράρχης της Ορθοδοξίας, ο Αλβανίας Αναστάσιος: «Γενικά πιστεύω ότι ο φανατισμός αποτελεί επικίνδυνη αλλοίωση του θρησκευτικού συναισθήματος με οδυνηρές επιπτώσεις. Η υγιής θρησκευτική συνείδηση καλείται να αντισταθεί, ώστε να μείνει το θρησκευτικό βίωμα στον ιερό ρόλο του, την ειρήνευση, την καταλλαγή, τη συγγνώμη, την αυθόρμητη αλληλεγγύη.”

 

 

 

Ένταση για δημαρχείο

Νάρκη στα θεμέλια της έως τώρα θεωρούμενης  νόμιμης μεταφοράς και εγκατάστασης ου δημαρχείου στην οδό Λαγοπάτη βάζουν τα έγγραφα που ανέγνωσε στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο κ. Παυλής και τα οποία φαίνονται πως ακυρώνουν αυτή τη μίσθωση.  Σύμφωνα με τον κ. Παυλή η επιτροπή του άρθρου 152  απέρριψε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που θεωρούσε νόμιμη την μίσθωση αυτή, γι αυτό και  όπως είπε: «είμαστε στον αέρα, είμαστε χωρίς κτίριο αυτή τη στιγμή», αναγνωρίζοντας, ωστόσο,  το δικαίωμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να καταθέσει ένσταση. Επίσης,  μίλησε για πιθανές δικαστικές και οικονομικές περιπέτειες του Δήμου, από φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα θεωρήσουν εαυτούς θιγόμενους.

Ο δήμαρχος

Απαντώντας χθες με συνέντευξή του ο δήμαρχος Σμυρνιώτης ανέφερε τα στάδια που ακολούθησε η δημοτική αρχή προκειμένου να προβεί στην ενοικίαση του νέου δημαρχείου, ενώ σχετικά με την απόφαση που ακυρώνεται από την επιτροπή του άρθρου 152, είπε πως αναφέρεται   σε ενστάσεις ενδιαφερόμενων πολιτών, που αν χρειαστεί ο δήμος  θα ενεργήσει ο κατάλληλα.

Να κατονομαστούν

Τα ονόματα με τα 32 πολιτικά πρόσωπα των οποίων τις υποθέσεις ερευνά αυτή τη στιγμή το ΣΔΟΕ, και για τα οποία υπάρχουν  σοβαρές ενδείξεις παράνομου πλουτισμού, ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα, με ερώτησή του   προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Φυλακές

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Καταλληλότητας για την εξεύρεση γηπέδου με σκοπό την ανέγερση του νέου Γενικού Καταστήματος Κράτησης Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012 στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη. Στη σύσκεψη, συμμετείχαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πελοποννήσου κ.κ. Σπυρίδων Φλώρος και Παναγιώτα Λαπαθιώτη, ο πρόεδρος της επιτροπής και προϊστάμενος Χωροταξίας και Υποδομών της «Θέμις Κατασκευαστικής» κ. Κώστας Ανεστάκος  ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, ο Αντιδήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Κατσαφάνας και εκπρόσωποι της κατασκευαστικής εταιρείας του Υπουργείου Δικαιοσύνης , το οποίο θα κάνει και την τελική επιλογή του χώρου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το αρμόδιο Υπουργείο και εξετάστηκαν οι τοποθεσίες που έχουν προταθεί. Ακολούθως τα μέλη της επιτροπής ξεκίνησαν τους επιτόπιους ελέγχους των προτεινόμενων γηπέδων, οι οποίοι  θα διαρκέσουν όσο απαιτηθεί μέχρι την εξέταση όλων των προτάσεων. Μετά το πέρας των εργασιών της επιτροπής τα πορίσματά της θα διαβιβαστούν στο Υπουργείο προκειμένου να προβεί στις δικές του αρμόδιες ενέργειες.

«Ηλιόσφαιρα»

Υποτίθεται πως οι ΑΠΕ αποτελούν από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές ελπίδες για τη χώρα… Αν, όμως, επιβεβαιωθεί το κλείσιμο ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ στην Ευρώπη, της εταιρείας «Ηλιόσφαιρα» στην Τρίπολη, τότε καταλαβαίνει και ο πλέον αδαής ότι η άγρια λιτότητα έχει στήσει στο «εκτελεστικό απόσπασμα» ακόμα και την πάλαι ποτέ υγιή επιχειρηματικότητα. Η διοίκηση του εργοστασίου, το οποίο εκτείνεται σε 16.000 τετραγωνικά μέτρα, έχει δώσει άδεια άνευ αποδοχών τους τελευταίους έξι μήνες περίπου στους 150 εργαζομένους, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν από τις αρχές του 2012.
Ύστατο «σωσίβιο», ύστερα από την ολοκλήρωση και της χρηματοδότησης από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, θεωρείται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία ενδεχομένως να επιτρέψει στην «Ηλιόσφαιρα», ιδιοκτησίας του Ελληνοαμερικανού Τζον Ρήγα, να λάβει κάποιο δάνειο επιβίωσης.
Μέχρι να συμβεί αυτό η διοίκηση ζητά από τους εργαζομένους να κάνουν υπομονή, εκείνοι όμως σπεύδουν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους πριν ενταχθεί η βιομηχανία στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Πηγή: Επίκαιρα

ΚΞαθαρισμός ακτών

Εθελοντικό καθαρισμό τμήματος της ακτής που περιλαμβάνεται στην Περιοχή Απόλυτης Προστασίας Υγροτόπου Μουστού την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 10:30 π.μ. συνδιοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού με το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και την Ελληνική ‘Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – HELMEPA.  Ο καθαρισμός θα γίνει στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2012 (Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου) και του Μήνα Εθελοντικής Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον (15 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου 2012). Σημείο εκκίνησης: θέση Πόρτες (Παλιό Λιμανάκι) – σημείο τερματισμού: εκβολή του Βαυαρικού Καναλιού στον Υγρότοπο του Μουστού].

Χαμογελάτε

Διάλογος ζευγαριού σε περίοδο οικονομικής κρίσης…
-Αγάπη μου, έχω εραστή!
-Εργάζεται;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *