ΠΦΣ. ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ ΒΡΕΦΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ

Προσωρινή απόφαση του ΣτΕ για διάθεση του βρεφικού γάλακτος μόνο από φαρμακεία

http://www.ert.gr/kiononia/item/16528-StE-Mono-apo-farmakeia-to-brefiko-gala

 

Μόνο από τα φαρμακεία θα διατίθενται προσωρινά οι βρεφικές τροφές (για παιδιά μέχρι 6 μηνών), σύμφωνα με απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας (ΣτΕ), που αποδέχτηκε το σχετικό αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Οι φαρμακοποιοί είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί και να ανασταλεί η, από 30 Δεκεμβρίου 2011, υπουργική απόφαση που άναψε το «πράσινο φως» για να διατίθενται τα παρασκευάσματα διατροφής για βρέφη μέχρι 6 μηνών και εκτός φαρμακείων, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο πάρεδρος Ι. Παπαγιάννης), με την υπ’ αριθμ. 307/2012 απόφασή τους ανέστειλαν την επίμαχη υπουργική απόφαση λόγω αυξημένων κινδύνων βλάβης της υγείας των ανήλικων αυτών.

«Η διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη πρώτης βρεφικής ηλικίας (έως 6 μηνών) εκτός φαρμακείων μπορεί να συνδέεται με αυξημένους κινδύνους δυσεπανόρθωτης ή και ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας της εν λόγω ιδιαίτερα ευαίσθητης και ευπαθούς ομάδας του πληθυσμού, ιδίως σε περιπτώσεις που η διάθεση των ως άνω παρασκευασμάτων εκτός φαρμακείων, χωρίς καθοδήγηση και εποπτεία ειδικού επιστήμονος υγείας, όπως ο φαρμακοποιός, συνδυασθεί με ακατάλληλη πρακτική σίτισης ή πλημμελή συντήρηση των εν λόγω τροφίμων, δηλαδή με καταστάσεις ικανές να προκαλέσουν αύξηση της νοσηρότητας ή και θνησιμότητας των βρεφών», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Η επίμαχη απόφαση αναστολής του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που δεν επιτρέπει τη διάθεση των βρεφικών τροφών εκτός από τα φαρμακεία, ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της βασικής (κύριας) αίτησης ακύρωσης, που έχει καταθέσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Οι βρεφικές τροφές προτείνονται και συνταγογραφούνται από παιδίατρο ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες του κάθε βρέφους και κατόπιν πλήρους βιοχημικής εικόνας του παιδιού (νεογνού).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *