ΙΣΘ «Παράνομα τα ιατρεία από μη γιατρούς»

Άρχισαν τα όργανα για το νέο υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο. Δεν πρόλαβε να αναλάβει τα καθήκοντά του στο δύσκολο αυτό υπουργείο, καθώς έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοιχτά μέτωπα, και ήδη έλαβε την πρώτη επιστολή διαμαρτυρίας από τη Θεσσαλονίκη.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Αποστολέας είναι ο Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος, αφού τον συγχαίρει για την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του, του ζητεί να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της υπουργικής απόφασης του Μαρτίου του 2012, με την οποία παραχωρείται το δικαίωμα ίδρυσης ιατρείων, πολυιατρείων, οδοντιατρείων και πολυοδοντιατρείων σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο.
«Δυστυχώς οι συνθήκες μάς αναγκάζουν από αυτήν την πρώτη επικοινωνία μας να θέσουμε υπόψη σας ως εξαιρετικά επείγον το θέμα του δικαιώματος λειτουργίας ιατρείων από μη ιατρούς. Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση (Υ3β/Γ.Π./οικ. 24948 της 13/3/2012), πέραν κάθε λογικής ευρωπαϊκής πρακτικής και κατά τρόπο παράνομο, καταργεί τη δυνατότητα εφαρμογής του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, καθώς παραχωρεί το δικαίωμα ίδρυσης ιατρείων, πολυιατρείων, οδοντιατρείων και πολυοδοντιατρείων σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο», επισημαίνει στην επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).
Επίσης προσθέτει ότι «η ρύθμιση αυτή δεν αποτελεί απαίτηση του μνημονίου, καθώς αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έχει αμαρτωλή ιστορία, στην οποία πρωταγωνίστησαν οι προκάτοχοί σας, που διέρρηξαν τις παραδοσιακές σχέσεις των αστικών κομμάτων με τον επιστημονικό κόσμο της χώρας για άδηλους σκοπούς. Επιπλέον δεν εξυπηρετεί με κανέναν τρόπο την πολυπόθητη για τη χώρα μας ανάπτυξη. Ειρήσθω εν παρόδω η μόνη αναπτυξιακή πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας με τη νομοθέτηση των Μονάδων Ημερησίας Νοσηλείας, όταν υπεγράφη η εν λόγω υπουργική απόφαση, παρεπέμφθη στις καλένδες του ΚΕΣΥ».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΘ Αθανάσιο Εξαδάκτυλο με την υπουργική απόφαση της 13ης Μαρτίου 2012 πλέον μπορεί οποιοσδήποτε να ανοίγει ιατρείο και να απασχολεί γιατρούς, χωρίς ο ίδιος να υπόκειται σε κανόνες ιατρικής δεοντολογίας. Αυτό έχει ως συνέπεια κάποιοι ιδιώτες που δεν έχουν σχέση με την ιατρική να πουλάνε «μεσιτεία» σε γιατρούς.
«Κανείς δεν μας λέει ποιος θα έχει την ευθύνη, αν συμβεί κάτι στον ασθενή. Ο επιχειρηματίας που θα ανοίγει το ιατρικό κέντρο ή οι γιατροί με τους οποίους θα συνεργάζεται;», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.
Κινητή οδοντιατρική μονάδα
Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί η κινητή μονάδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ), η οποία θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες αγωγής στοματικής υγείας σε πολίτες που στερούνται πρόσβασης σε οδοντιάτρους. Το όχημα που φιλοξενεί τη μονάδα αποκτήθηκε χάρη σε δωρεά του Σοροπτιμιστικού Ομίλου «Μακεδονία» και θα εξοπλιστεί με εργαλεία και υλικά, προσφορά των μελών ΟΣΘ.
Η μονάδα θα κινείται σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης ύστερα από συνεννόηση με τους δήμους και σε συνεργασία με συλλόγους, ενώ οι υπηρεσίες των εθελοντών οδοντιάτρων θα προσφέρονται σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως τρόφιμοι γηροκομείων και ορφανοτροφείων, μέλη ΚΑΠΗ και μαθητές απομακρυσμένων σχολείων. Παράλληλα ο ΟΣΘ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε ο οδοντιατρικός έλεγχος να υλοποιηθεί, όπου υπάρχει ανάγκη.
http://www.makthes.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *