Ρήγμα στους φαρμακοποιούς

Διχασμένοι παραμένουν οι φαρμακοποιοί της Αττικής για το αν θα πρέπει να συνεχίσουν ή όχι τις κινητοποιήσεις τους.

Η γενική συνέλευση του Συλλόγου τους (ΦΣΑ) έγινε χθες σε έντονο κλίμα και -μέχρι τα μεσάνυχτα- δεν είχε κατορθώσει να καταλήξει σε απόφαση. Το προεδρείο είχε προτείνει να συνεχιστεί έως το τέλος του μήνα το «εμπάργκο» προς τους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το οποίο έχει ξεκινήσει από τις 23 Μαΐου.

Η πρόταση δίχασε τους φαρμακοποιούς. Αρκετοί ήταν εκείνοι που ζητούσαν να σταματήσει η κινητοποίηση, ενώ σε κάποια στιγμή έντασης ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος έκανε γνωστό ότι θα υποβάλει την παραίτησή του. Ο κ. Λουράντος εμφανίστηκε ενοχλημένος από τη στάση ορισμένων συλλόγων, οι οποίοι έσπευσαν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις χωρίς να έχουν εξοφληθεί πλήρως.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι δεν υπήρξε εμφανής πλειοψηφία μετά τις τοποθετήσεις της διοίκησης και των συμμετεχόντων φαρμακοποιών και το προεδρείο του συλλόγου προχώρησε σε ονομαστική ψηφοφορία.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) έχει ζητήσει την αναστολή των κινητοποιήσεων απ’ όλους τους συλλόγους, καθώς υπήρξε πρόοδος στη διαδικασία αποπληρωμής των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς.

Την περασμένη Δευτέρα η διοίκηση του Οργανισμού κατέθεσε 122,1 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς των φαρμακευτικών συλλόγων. Το ποσό αναλογεί στο 50% των οφειλών Απριλίου και η πράξη του ΕΟΠΥΥ θεωρήθηκε από τον ΠΦΣ ως κίνηση καλής θέλησης. Οι λογαριασμοί, όμως, του μεγαλύτερου συλλόγου της χώρας (της Αττικής) πιστώθηκαν με πολύ μικρότερο ποσό, με αποτέλεσμα να υπάρξει η γνωστή έκρηξη του προέδρου του ΦΣΑ.

Στη διακοπή των κινητοποιήσεων έχουν ήδη προχωρήσει οι σύλλογοι του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων. Στην ουσία, οι φαρμακοποιοί έχουν αναστείλει τις κινητοποιήσεις τους έως τη Δευτέρα, οπότε λήγει ο χρόνος μέσα στον οποίο η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είναι υποχρεωμένη να εξοφλήσει το σύνολο των οφειλών για τον Απρίλιο.

Με ανοιχτή επιστολή του προς τα μέλη του συλλόγου, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θεόδωρος Αμπατζόγλου έχει ενημερώσει ότι -σε περίπτωση μη εξόφλησης- θα υπάρξει συνέχιση των κινητοποιήσεων. Οι φαρμακοποιοί περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση την εξόφληση των χρεών του 2011, τα οποία ανέρχονται σε 270 εκατομμύρια ευρώ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

http://www.ethnos.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *