Αφορολόγητο το επίδομα βιβλιοθήκης για τους γιατρούς! Τι έχουν αποφανθεί τα δικαστήρια

Δε θα επιβαρυνθούν φορολογικά -όπως όλα δείχνουν -οι νοσοκομειακοί γιατροί από την είσπραξη του επιδόματος βιβλιοθήκης που είχε πέσει στο… στόχαστρο της προηγούμενης κυβέρνησης προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά της. Διαβάστε τι έχουν αποφανθεί σχετικά τα ελληνικά δικαστήρια.

Έντονη ανησυχία επικρατούσε το τελευταίο διάστημα στους κόλπους των νοσοκομειακών γιατρών σχετικά με το αν θα φορολογηθεί ή όχι το επίδομα βιβλιοθήκης. Άλλωστε ο κλάδος έχει υποστεί τέτοιο κούρεμα μισθού που πλέον και το τελευταίο ευρώ έχει σημασία.

Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας υπέβαλε σχετικό ερώτημα στο δικηγόρο Παρ΄Αρείω Πάγω κ. Μ. Μιχαήλ με αφορμή πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που αφορά στη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης των δικαστικών.

Τι απαντά οι δικηγόρος και τι σχετικές δικαστικές αποφάσεις υπάρχουν;

Όπως προκύπτει από την απάντηση του κ.Μιχαήλ προς τον κ.Βαρνάβα : «σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 1944/2012 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρέπει να παραμένει αφορολόγητη κάθε παροχή που καταβάλλεται σε μισθωτό και που ανεξάρτητα από την ονομασία της (επίδομα, αποζημίωση, κλπ.) προορίζεται να καλύψει δαπάνες του για την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, σημειώνοντας ότι μια τέτοια παροχή δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού, ήτοι εισόδημα και δεν φορολογείται, έστω και αν με αυτήν ωφελείται έμμεσα ο μισθωτός, έκρινε ότι είναι αφορολόγητη η πάγια μηνιαία αποζημίωση που χορηγείται στους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και συμμετοχή σε συνέδρια αλλά και το ειδικό ερευνητικό επίδομα για τη πραγματοποίηση μεταδιδακτορικής έρευνας και τη ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων».

Παράλληλα στην απάντησή του ο δικηγόρος υπενθυμίζει ότι : «σε πρόσφατη υπόθεση Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., την οποία χειρίστηκα, ως Πληρεξούσιος Δικηγόρος, ενώπιον του Συμβουλίου της

Επικρατείας, εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 557/2012 Απόφαση (Β’ Τμήμα), η οποία απέρριψε Αίτηση Αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου, νομίμως εκπροσωπούμενου από το Προϊστάμενο της ΔΟΥ Γλυφάδας, ως απαράδεκτη και αβάσιμη, με συνέπεια να δικαιωθεί αμετάκλητα ο εν λόγω Ιατρός, σχετικά με τη μη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης το οποίο του είχε χορηγηθεί κατά την επίμαχη οικονομική χρήση και ο οποίος, μάλιστα, είχε δικαιωθεί τόσο στο Πρωτοβάθμιο όσο και στο Δευτεροβάθμιο Διοικητικό Δικαστήριο».

Μάλιστα ο δικηγόρος κ.Μιχαήλ καταλήγει: «έχει παγιωθεί, πλέον, και νομολογιακά η παραδοχή και μάλιστα και στους τρεις βαθμούς δικαιοδοσίας, ότι το επίδομα βιβλιοθήκης των Ιατρών Ε.Σ.Υ. δεν υπόκειται σε φορολόγηση και συνεπώς οι Ιατροί θα πρέπει, όταν συντάσσουν την ετήσια Δήλωση

Φορολογίας Εισοδήματος, να αποφεύγουν να εντάσσουν το επίδομα βιβλιοθήκης, το οποίο τους χορηγήθηκε κατά τη συγκεκριμένη οικονομική χρήση, στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες».

Πηγή: iatropedia

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *