Θέσεις του ΙΣΘ για την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ

Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου 2011

Αριθ. Πρωτ. 5530/Γ.

Προς τον

ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ &

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κο ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ

Κε Υπουργέ,

Σας αποστέλλουμε τις θέσεις του Ι.Σ. Θεσ/νίκης αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ τις οποίες ζητούμε να λάβετε υπόψη σας καθώς φαίνεται ότι ο σχεδιασμός του νέου φορέα ξεκινά με τεράστιες εσωτερικές αντιφάσεις.

Η κυριότερη εκ των οποίων είναι η φιλόδοξη κάλυψη των αναγκών για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σχεδόν του συνόλου του πληθυσμού της χώρας με μειωμένους πόρους.

Θα θέλαμε ιδιαίτερα να προσεχθεί η θέση μας της παραγράφου 8 την οποία σας καλούμε να υιοθετήσετε αυτούσια.

Σας υπενθυμίζουμε ότι έχουμε ζητήσει συνάντηση μαζί σας για να συζητήσουμε με λεπτομέρεια τις προτάσεις μας.

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΘ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΠΥ

Προαπαιτούμενα διαλόγου

 

 1. Από την εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου θα πρέπει να προκύπτει η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος με κάθε θεμιτό τρόπο.
 2. Η άσκηση της ιατρικής θα πρέπει να εξακολουθήσει να υπακούει στην πιστή τήρηση των κανόνων της ιατρικής δεοντολογίας.
 3. Το επίπεδο παροχών υγείας που απολαμβάνουν οι ενταγμένοι σε διαφορετικά ταμεία σήμερα έλληνες πολίτες, θα πρέπει να διατηρηθεί ή να βελτιωθεί.
 4. Η άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ιατρούς.
 5. Η αποκλειστική εκπροσώπηση των ιατρών από τον ΠΙΣ και τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους και μόνο.

 

Στόχοι του διαλόγου

 

 1. Στο νέο οργανισμό παροχής πρωτοβάθμιας υγείας θα πρέπει να συμμετέχουν στο ΔΣ οπωσδήποτε εκπρόσωποι του ΠΙΣ ή και των τοπικών συλλόγων.
 2. Οι ιατρικές αμοιβές θα πρέπει να καθορίζονται από σύμβαση που θα υπογράφεται μεταξύ του νέου οργανισμού και του ΠΙΣ.
 3. Οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες θα πρέπει να υπόκεινται σε αντικειμενικό σύστημα ποιοτικού ελέγχου, μη γραφειοκρατικού με την καθοριστική συμμετοχή των ιατρικών συλλόγων.
 4. Η σύμβαση των ιατρών με το φορέα θα πρέπει να είναι εφικτή για όποιον το επιθυμεί κι έχει δικαίωμα νόμιμης άσκησης της ιατρικής.
 5. Οι αμοιβές των ιατρών θα πρέπει να είναι κατά πράξη και περίπτωση. Ενώ οι ειδικές εξετάσεις θα πρέπει να τιμολογούνται ξεχωριστά, όπως και οι τιμές των εργαστηριακών.
 6. Εάν το υπουργείο επιλέξει να υπάρχει βασική αντιμισθία τύπου ΟΑΕΕ η αντιμισθία αυτή θα πρέπει να κυμαίνεται στα επίπεδα του εκάστοτε μισθού του δ/του του ΕΣΥ και πέραν αυτής να καλύπτονται και οι ασφαλιστικές εισφορές του συμβεβλημένου ιατρού. Από την αντιμισθία θα πρέπει να εξαιρούνται οι εδικές εξετάσεις.
 7. Οι ασθενείς θα πρέπει να εξετάζονται κατόπιν ραντεβού και θα πρέπει να υπάρχει κατώτατο όριο ασθενών που θα επιλέγουν τον γιατρό.
 8. Κάθε γιατρός που θα συμβληθεί με το σύστημα θα πρέπει να έχει δικαίωμα εφόσον το επιλέξει, να λαμβάνει επιπλέον αμοιβή από τον ασθενή την οποία θα προκαθορίζει και θα δηλώνει στον φορέα παροχής υγείας.
 9. Η συνταγογράφηση μη-συμβεβλημένων ιατρών θα πρέπει να είναι ελεύθερη, εφόσον ακολουθεί τους σχετικούς κανόνες που ενδεχομένως ο φορέας θα θέσει. Επίσης, παραπεμπτικά και κάθε είδους γνωματεύσεις-βεβαιώσεις που θα βρίσκονται εντός των παροχών του φορέα, θα πρέπει να γίνονται δεκτά και από μη-συμβεβλημένους ιατρούς. Δηλαδή, θα πρέπει ο φορέας να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα κατοχυρώνουν την εφαρμογή της ισοτιμίας της υπογραφής των ιατρών και θα επιτρέπουν την ελεύθερη επιλογή ιατρού ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των ασθενών.
 10. Οι αμοιβές θα πρέπει να καταβάλλονται σε μηνιαία βάση ή σε άλλο τακτό χρονικό διάστημα που θα συμφωνηθεί, και η καθυστέρηση εξόφλησης θα συνεπάγεται την καταβολή τόκων.
 11. Οι συμβάσεις των γιατρών του ΙΚΑ θα πρέπει διατηρηθούν με τους ισχύοντες όρους.
 12. Για τις υποδομές του φορέα που θα παραχωρηθούν ενδεχομένως στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να έχουν δυνατότητα διαχείρισης ή και κτήσης τους κατά προτεραιότητα, οι υγειονομικοί.
 13. Κατάργηση των απογευματινών επί πληρωμή ιατρείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Dr. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ

ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π. ΝΙΤΣΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *