Απάντηση του Ι.Σ.Α. στην επιστολή του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και παραπεμπτικογραφίας

Αθήνα, 6/6/2012

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

 

Σε απάντηση της επιστολής σας με Αρ.Πρωτ. 26118/6-6-2012 επισημαίνουμε ότι η πρότασή μας στις 18-5-2012 για την έκδοση απαραίτητης εγκυκλίου σχετικής με τα ατομικά συνταγολόγια θα συμβάλλει στην επίλυση της δυσλειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και παραπεμπτικογραφίας.

 

Αυτό που περιγράφετε στην επιστολή σας ως «παροδικές δυσλειτουργίες του συστήματος» αποτελεί την καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων γιατρών συμβεβλημένων και πιστοποιημένων-μη συμβεβλημένων στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος. Δυστυχώς, το φαινόμενο δυσχέρειας στο σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών συνταγών (e-συνταγογράφηση) αλλά και πολύ περισσότερο στο σύστημα έκδοσης παραπεμπτικών (e-diagnosis), αποτελεί πια άτυπο καθεστώς στην καθημερινή ιατρική πράξη, ιδιαίτερα ώρες αιχμής λειτουργίας των ιατρείων. Οι γιατροί έφτασαν πια στο σημείο να χρειάζονται περισσότερο χρόνο μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για την έκδοση ενός παραπεμπτικό ή μιας συνταγής από αυτή καθ’ αυτή την ιατρική εξέταση του ασθενή. Σκεφθείτε πως αυτή η δυσχέρεια του ιατρικού κόσμου γίνεται ακόμη εντονότερη όταν λόγω της καθυστέρησης στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΗΔΙΚΑ, υπάρχει τεράστια συμφόρηση στα προγραμματισμένα ραντεβού των γιατρών.

 

Ως Ι.Σ.Α., θεωρούμε ότι ο έλεγχος των συνταγών είναι εφικτός ακόμη και στη περίπτωση που αυτές δεν είναι ηλεκτρονικές, μέσω της σάρωσης (scanning) των χειρόγραφων συνταγών και παραπεμπτικών και αποστολής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Καλό θα ήταν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας συνταγογράφησης και παραπεμπτικογραφίας σε όλες τις περιπτώσεις αδυναμίας ηλεκτρονικής υποστήριξης (π.χ. λόγω ηλεκτρονικών επιθέσεων, υπερφόρτωσης κτλ) είτε αυτή είναι παροδική είτε όχι, ώστε να παρέχονται αποτελεσματικά και έγκαιρα οι υπηρεσίες των λειτουργών υγείας προς  τους ασφαλισμένους.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                                     ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *