Νέα απο Αρκαδία. Η παράνομη υλοτομία

 

Πολλοί από εκείνους που υποδέχθηκαν την πρωτοχρονιά τον Αγιο Βασίλη δίπλα στο αναμμένο τζάκι, εξακολουθούν και σήμερα, με τα πρωτοφανή κρύα, να αναζητούν τη θαλπωρή στο ίδιο σημείο.  Όχι βέβαια  από ρομαντική διάθεση, αλλά επειδή το τζάκι έχει εν πολλοίς αντικαταστήσει το καλοριφέρ. Η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εσόδων των πολιτών έχουν κυριολεκτικά «αναζωπυρώσει» τη στροφή σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης. Και τα καυσόξυλα έχουν γίνει περιζήτητα αλλάζοντας τα έως τώρα ισχύοντα και θέτοντας σε πολλές περιπτώσεις κινδύνους για την αειφορία των ελληνικών δασών. Η έλλειψη φύλαξης των δασών τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες, αλλά και τις απογευματινές ώρες απ’ τους δασοφύλακες των δασαρχείων, σε συνδυασμό με την έλλειψη ικανού αριθμού φυλάκων, έχουν αποθρασύνει τους λαθροϋλοτόμους, οι οποίοι δεν περιορίζονται στην κοπή ξερών ή πεσμένων δέντρων, αλλά κόβουν καθημερινά χλωρά δέντρα πεύκων, κουκουναριών και βελανιδιών.

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες για «επιδρομές με αλυσοπρίονα», ακόμα και μέσα σε εθνικούς δρυμούς και προστατευόμενες περιοχές. Συχνά πεζοπόροι και εργαζόμενοι σε δασαρχεία και φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με ομάδες λαθροϋλοτόμων, που δρουν ανεξέλεγκτα  στο Μαίναλο ή στον Πάρνωνα, προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν οικονομικά  στα χωριά.

Επισημαίνεται ότι η υλοτομία αυτή καθεαυτή δεν απαγορεύεται – υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο νόμος, μάλιστα, προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις σε ορεινούς και παραδασόβιους πληθυσμούς, όπως και σε ευπαθείς ομάδες προκειμένου να καλύψουν τις ατομικές τους ανάγκες. Όμως άλλο η νόμιμη υλοτομία που σκοπό έχει τη μείωση της επικίνδυνης καύσιμης ύλης και την ανανέωση του δάσους,  και άλλο η παράνομη ξύλευση.

Το πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας δεν είναι φυσικά καινούργιο. Όμως η  εντατικοποίησή του και μάλιστα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα πρέπει να ευαισθητοποιήσει τους αρμοδίους. Η αρχήυ έγινε με τον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ζητά από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες της Αχαϊας και Ηλείας να προβούν, άμεσα, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε στοχευμένες παρεμβάσεις και δράσεις για τον περιορισμό και την εξάλειψη του φαινομένου. Το αυτό πρέπει να συμβεί και με την Αρκαδία

Γιατί έτσι όπως πάμε, σε εποχές κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, όπου ο άνθρωπος αναζητεί λύσεις από το φυσικό περιβάλλον, η καταστροφή που επέρχεται  θα είναι ανεπανόρθωτη.

 

 

 

Παραδοσιακά προϊόντα

Ως βασικό πρόβλημα της αγροτικής ανάπτυξης, χαρακτήρισε την έλλειψη στήριξης των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων και αυτός είναι ο τομέας στον οποίο πρέπει να πέσει το βάρος της προσπάθειας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά την τοποθέτησή του στην ημερίδα για τις καλλιέργειες αρωματικών φυτών που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη στις 15 Φεβρουαρίου 2012, μετά από πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας και με συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργίου Κανελλόπουλου και εκπροσώπους εταιρειών καλλυντικών. Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε επίσης ο κ. Τατούλης την προσπάθεια να ενισχυθεί το brand name «Πελοπόννησος» και ταυτόχρονα να αποδειχθεί ότι διαθέτουμε εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα.

Πολιτιστικό κεφάλαιο

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, μέλος του Enterprise Europe Network, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και η  Ένωση Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα,  διοργανώνουν συζήτηση-ενημέρωση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων διαχείρισης του άϋλου πολιτιστικού κεφαλαίου  της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αποτελεί  συνέχεια της υπογραφής Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της Κ.Ε.Ε.Ε., της Ένωσης Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 18.00 στο κτίριο της Ο.Ε.Β.Α. (Καλαμάτας 113, Τρίπολη), με την παρουσία εκπροσώπων των φορέων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Συναντήσεις

Το Προεδρείο της    Πανελλαδικής Ένωσης  Αρκάδων συναντήθηκε  με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Γιάννη Ραγκούση. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Υπουργού, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσα σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, όπου ο Υπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή τον Πρόεδρο της Πανελλαδικής κ. Γιώργο Ζαραφέτα, ο οποίος ανέπτυξε τα έργα και τις επιδιώξεις της Ένωσης, ταυτόχρονα δε και τα προβλήματά της, τα οποία ο Υπουργός θεώρησε άξια ιδιαίτερης προσοχής και συμπαράστασης. Συνεχίζοντας, ευχαρίστησε το Προεδρείο για το μεγάλο ενδιαφέρον και ζήλο που τρέφουν για την πάτρια ιστορική Αρκαδία. Ο Πρόεδρος κάλεσε τον κ. Ραγκούση να τιμήσει με την παρουσία του το Αρκαδικό Γλέντι, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 10 Μάρτη και το οποίο πηγάζει από την Αρχαιότητα και το Θεό Πάνα, που ήταν θεός της μουσικής και ο οποίος πέραν από την Αρκαδία λατρευόταν και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο υπουργός ευχαρίστησε και απεδέχθη την πρόταση.

Αισιοδοξείτε

Μήνυμα αισιοδοξίας στις δύσκολες μέρες που διανύουμε αποτελεί η αποκριάτικη περίοδος, που έχει μπει επίσημα απ’ το προπερασμένο Σαββατοκύριακο. Μέσα στο γενικό κλίμα απαισιοδοξίας είναι μια αφορμή για να γλεντήσουμε, να μεταμφιεστούμε και ν’ αφήσουμε για λίγο πίσω μας τα προβλήματα. Μέρες γεμάτες χαρά, κέφι, αστεϊσμούς και διασκέδαση όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους που βρίσκουν την ευκαιρία να ξαναγίνουν παιδιά. Αισιοδοξείτε!

Χαμογελάτε
1 . Αγάπα το κρεβάτι σου ως τον εαυτό σου.
2 . Αναπαύσου την ημέρα ώστε να απολαμβάνεις τον ύπνο κάθε βράδυ .
3 . Όταν δεις κάποιον να ξεκουράζεται βοήθησε τον .
4 . Κάθε δουλεία είναι μια προσπάθεια που πρέπει να αποφεύγεται .
5 . Μην κάνεις σήμερα αυτό που μπορείς να κανείς αύριο.
6 . Κάνε όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις .
7 . Ό,τι θα έπρεπε να κάνεις άστο να το κάνει κάποιος άλλος .
8 . Κανένας δεν πέθανε από υπερβολική ανάπαυση .
9 . Αν αισθάνεσαι την διάθεση για εργασία ξάπλωσε και περίμενε να σου περάσει .
10 .Ενθυμού: Ζούμε για να αναπαυόμαστε

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *