Ρέθυμνο: Στο “κόκκινο” οι υπηρεσίες υγείας του νομού

Μπορεί το Ρέθυμνο να ετοιμάζεται πυρετωδώς για το Καρναβάλι, όμως η καθημερινότητά του σκοντάφτει στην ανασφάλεια των Ρεθυμνιωτών σχετικά με την υγεία

Φτάσαμε στο σημείο μηδέν της δημόσιας υγείας στο Ρέθυμνο; Είναι το ερώτημα που τα τελευταία 24ωρα απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους πολίτες του Ρεθύμνου, όπως προέκυψε και από τη χθεσινή σύσκεψη όλων των εμπλέκομενων- φορέων και πολιτών- με την υγεία στο νομό, όπου η περιθωριοποίηση σε θέματα υγείας έχει δείξει τα σκληρά της δόντια σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες.

Δεδομένης και της οικονομικής κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, οι έχοντες ανάγκη την αποκατάσταση της υγείας τους διακρίνουν ένα πολύ θολό τοπίο που αφορά στις υπηρεσίες υγείας του νομού και στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου. Ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Μοσχοβάκης χαρακτηρίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα ως ένα από τα πιο υποστελεχωμένα νοσοκομεία, με έλλειψη προσωπικού (νοσηλευτικού, διοικητικού και παραϊατρικού), κυρίως μετά τη δημιουργία της νέας πτέρυγας αλλά και της παύσης λειτουργίας της Κλινικής “Ασκληπιός”.

Γιατροί, πολίτες, φορείς και οργανωμένες ομάδες της ρεθυμνιώτικης κοινωνίας οργανώνονται ώστε να περισώσουν τα κεκτημένα, που έχουν σχέση με την αξιοπρέπεια διαβίωσης και επιβίωσης όσων χρήζουν υπηρεσιών υγείας και όχι μόνον αυτών. Η οργάνωση αυτή συμβαίνει την ίδια ώρα, που η επωδός στα χείλη των υπευθύνων είναι πως «τα αιτήματα θα προωθηθούν στο αρμόδιο υπουργείο…».

Οι γιατροί του ΕΣΥ στο Ρέθυμνο αγωνιούν για το μέλλον του νοσοκομείου: ο χρόνος εργασίας τους σε σχέση με τις αποδοχές τους δημιουργεί πολλά προβλήματα, οι ελλείψεις υγειονομικών εφοδίων είναι δραματικές, το προσωπικό δεν φτάνει για τις ανάγκες που υπάρχουν. Την ίδια ώρα η περιφέρεια Κρήτης και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, προσπαθούν από κοινού να περισώσουν όχι τις εντυπώσεις αλλά την ουσία του δημόσιου αγαθού της Υγείας, στο Ρέθυμνο.

Μπορεί το Ρέθυμνο να ετοιμάζεται πυρετωδώς για το Καρναβάλι, όμως η καθημερινότητά του σκοντάφτει στην ανασφάλεια των Ρεθυμνιωτών σχετικά με την υγεία, τόσο σε πρωτοβάθμιο, όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Ο Φεβρουάριος, μάλιστα, αναμένεται να είναι “καυτός” για την υγεία στο Ρέθυμνο, μιας και γιατροί του ΕΣΥ μαζί με τους εργαζόμενους δίνουν περιθώριο μέχρι τα μέσα του μήνα, ώστε οι αρμόδιοι να δρομολογήσουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την υγεία στο νομό. Διαφορετικά, προγραμματίζουν κινητοποιήσεις, οι οποίες θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το ήδη προβληματικό περιβάλλον σχετικά με την υγεία στο νομό.

Η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα σε μία προσπάθεια κοινής κατάθεσης προβλημάτων και προβληματισμού για την υγεία στο νομό, έδωσε την ευκαιρία σε όλους (φορείς, εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων, γιατρούς, ΔΥΠΕ, τοπική αυτοδιοίκηση) να αντιληφθούν την ανάγκη, πρωτίστως, κοινής δράσης για την προάσπιση του νοσοκομείου και μετέπειτα όλων εκείνων των δράσεων και πρωτοβουλιών, οι οποίες θα ενισχύσουν και θα αναβαθμίσουν το δημόσιο αγαθό της υγείας.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) το κονδύλι των εφημεριών για το Ρέθυμνο, θα αυξηθεί από 2,856 εκατ. ευρώ στα 3,16 εκατ., ενώ γίνονται προσπάθειες δημιουργίας αυτόνομου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Επίσης επισημάνθηκε πως, λόγω της οικονομικής κατάστασης, οι αναγκαίες προσλήψεις που χρειάζονται για να λειτουργήσει χωρίς ελλείψεις το νοσοκομείο θα καθυστερήσουν. «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί το υπουργείο διορισμό 30 ατόμων που αιτούνται γιατροί και εργαζόμενοι», τόνισε ο διοικητής ΔΥΠΕ Κρήτης Πανίκος Καράτσης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Αντώνης Φουρναράκης, έκανε λόγο για δραματική υποστελέχωση σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων, την ώρα που το ίδιο το νοσοκομείο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στον φόρτο εργασίας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Γιάννης Σαριδάκης, δηλώνει απογοητευμένος από τα όσα άκουσε και αντιλήφθηκε στη σύσκεψη, ενώ όπως ανέφερε «δεν ακούστηκε τίποτα καινούριο από τους θεσμικούς φορείς». Μάλιστα επιμένει πως η υποστελέχωση και οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας δημιουργούν μεγάλη επικινδυνότητα για τους πολίτες που προστρέχουν-εννοείται- στο νοσοκομείο.

Ως ζήτημα που αφορά όλο το σύνολο, χαρακτηρίζει η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή την υπόθεση του νοσοκομείου και της υγείας στο Ρέθυμνο. Να σημειωθεί ότι το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο δημιουργήθηκε κυρίως για τους μετανάστες και πρόσφυγες που κατοικούν στο Ρέθυμνο, έχει αρχίσει να φιλοξενεί Ρεθυμνιώτες, όλους όσους δεν “αγκαλιάζει” το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όλους εκείνους, δηλαδή, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης έχασαν τις εργασίες τους, έμειναν ανασφάλιστοι ή δεν καλύπτονται από τα ταμεία τους.

ΑΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *