Διδάγματα Ιστορίας

ARKADIA18-150x15017Υποτονικές και αδιάφορες οι εθνικές επέτειοι για τον πολύ κόσμο και τους μαθητές των σχολείων, που τις βλέπουν σαν μια ακόμη διακοπή των μαθημάτων τους και ευκαιρία για διασκέδαση στα καφέ της γειτονιά τους. Από συνήθεια και ανάγκη αποδίδουν τιμές, σαν άγημα βαριεστημένο, που περιμένει να τελειώσει η υποχρέωση. Ασχετα αν ο δημοσιογραφικός λόγος, στη συνέχεια, έντυπος ή ηλεκτρονικός, χαρακτηρίζει τις παρελάσεις εθιμικά «μεγαλειώδεις», ακόμα κι όταν οι αστυνομικοί που κινητοποιούνται προς διαφύλαξιν της τάξεως δημιουργούν ασφυκτικό κλοιό πέριξ των επισήμων για την προστασία τους, ακόμα και όταν νήπια του νηπιαγωγείου, πιασμένα χέρι χέρι περνούν χαζεύοντας από τη θέση των επισήμων, ακόμα και όταν η γαμήλιος άμαξα παρελαύνει χωρίς γαμπρό και νύφη. Από συνήθεια και εθιμικός ο πανηγυρικός της ημέρας στο ναό, με καταφυγή σε λέξεις και φράσεις πομπώδεις για το μεγαλείο των προγόνων μας, το αυτό και για την προτροπή των σοφών κεφαλών «να μελετάμε την ιστορία μας, διότι ένας λαός που δεν ξέρει την ιστορία του» κτλ. Γελοιωδέστερο όλων η προσπάθεια των επισήμων, εκπροσώπων τη πολιτείας στη Βουλή και στην τοπική αυτοδιοίκηση να εκφέρουν, μετά από κάθε παρέλαση, λόγο ιστορίας, φρόνησης και παραδειγματισμού, ημών των νεοτέρων, με παιδαριώδεις προτροπές και επιχειρήματα.

Όμως, πέραν αυτών, η σημερινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου έχει το πλεονέκτημα να υποστασιοποιείται στα πρόσωπα των παππούδων μας ή κάποιων υπερηλίκων θείων και συγγενών μας, που ζουν ακόμη και δεν είναι φωτογραφίες ηρώων κρεμασμένες στις σχολικές αίθουσες όπως αυτών του ’21. Γι αυτό και καλύτερος τρόπος ώστε να ζήσει ένας μαθητής και να βιώσει το κλίμα του έπους του ‘40 είναι η ιστόρησή του από αυτά τα πρόσωπα. Τα οποία αφού κληθούν στις σχολικές αίθουσες απλά, θα ιστορήσουν, περιγράψουν, φωτογραφήσουν, ανάλογα με την ικανότητα του καθενός, τις κακουχίες και τις αγωνίες του πολέμου και τα όσα κατά τραγικό τρόπο έζησαν στις μεγάλες αυτές στιγμές. Αφηγήσεις με πρωταγωνιστές τα ίδια τα πρόσωπα που αντιτάχθηκαν στην ιταλική και μετέπειτα γερμανική εισβολή, χωρίς την αίσθηση του φόβου, η πείνα , η Αντίσταση, οι παράνομες οργανώσεις, το αντάρτικο, τα βασανιστήρια, ο αγώνας για την ελευθερία και η πάλη ενάντια στο φασισμό, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και «διδάσκουν» στους νέους σήμερα με έναν άλλο τρόπο την Ιστορία, πιο πειστικό. Αυτή η βιωματική ιστόρηση δυστυχώς απουσιάζει στις μέρες μας. Γιατί ποτέ δεν την επιζητήσαμε. Αντ αυτής εμείναμε και εμμένουμε σε μια στείρα περιγραφή των γεγονότων, ανούσια και ανιαρή με αντιπαραθέσεις για το αν το «Όχι» είπε ο Μεταξάς ή ο λαός, ενώ η ουσία του αγώνα του λαού μας που αντιστάθηκε απέναντι στο φασισμό με βασικό όπλο τη συλλογικότητα, παραγνωρίζεται. Γι αυτό και δεν διδαχθήκαμε ποτέ από την Ιστορία.

Λιμάνι Παραλίου Αστρους

Μετά από πρόταση του δημάρχου και προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτη Μαντά αποφασίστηκε ομόφωνα να ζητηθεί από την Περιφέρεια (η οποία θα μεριμνήσει για την δυνατότητα χρηματοδότησής τους και για τον τρόπο εκτέλεσής τους), η ενίσχυση του τοιχίου του παλιού λιμανιού (από την Γοργόνα μέχρι την γλίστρα), η τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων που θα διευκολύνουν την βραχυπρόθεσμη παραμονή τουριστικών σκαφών ιδίως του καλοκαιρινούς μήνες, πρόσθετες εργασίες και πλακοστρώσεις στον ευρύτερο χώρο του νέου κομματιού (ανάμεσα σε Ιππόκερο-Μικρό μώλο) καθώς και μερικές ηλεκτρομηχανολογικές προσθήκες που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις. Ο κ. Μαντάς ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου για την πορεία εκτέλεσης των εργασιών, η οποίες όπως είπε προηγούνται αρκετά του χρονοδιαγράμματος και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως αν τελικά η αρμόδια Δνση της Περιφέρειας συμπεριλάβει και τις πρόσθετες εργασίες στην συνολική κατασκευή, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου (2015). Πηγή: astosnews.gr

 

Σοκάρει ο θάνατος

Σοκάρει ο θάνατος συμπολίτη μας, γνωστού επιχειρηματία, που βρέθηκε κακοποιημένος σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης. Σοκάρει η βιαιότητα του θανάτου και η αναλγησία του εκτελεστή του. Σκηνές άλλων πόλεων που θεωρούσαμε πως συμβαίνουν μακράν ημών, διαδραματίζονται πλέον στην πόρτα μας. Αλίμονό μας αν μείνουμε αδιάφοροι.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών, για την εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας με πυροβόλο όπλο που προκάλεσε τραύματα στο κεφάλι, στο θώρακα και στο αριστερό άνω άκρο. Στο σημείο μετέβησαν αρμόδια συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, για την αυτοψία και εξερεύνηση του χώρου.

 

Επιδιορθώσεις

Κατασκευαστικές ανωμαλίες παρατηρούνται με το χρόνο στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης. Εμφανέστατη η κακοτεχνία στο σημείο συνάντησης της οδού Τάσου Σεχιώτη με την Δημητρακοπούλου, μεταξύ ξενοδοχείου «Αρτεμις» και καφετέριας Prego, όπου μετατρέπεται σε μικρή λίμνη από τα νερά της βροχής, καθόσον δεν υπάρχει αποχέτευση ικανή για την απομάκρυνσή τους. Μήπως υπάρχει δυνατότητα επιδιόρθωσης της «βλάβης», αν ο εργολάβος δεν έχει παραδώσει τα «κλειδιά» της ανάπλασης στο δήμο ;

 

Για προφύλαξη

Αν ποτέ κάποιος κλέφτης επιχειρήσει να σας αναγκάσει να κάνετε ανάληψη από ένα μηχάνημα ATM, μπορείτε να ειδοποιήσετε την αστυνομία εισάγοντας τον αριθμό PIN σας αντίστροφα. Για παράδειγμα, αν ο αριθμός ΡΙΝ σας είναι 1234, θα πρέπει να εισάγετε 4321. Το ΑΤΜ αναγνωρίζει ότι ο αριθμός PIN είναι αντίστροφος από αυτόν της κάρτας που τοποθετήσατε στο μηχάνημα και έτσι από το μηχάνημα (εν αγνοία του ληστή) ειδοποιείται η αστυνομία . Αυτή η πληροφορία πρόσφατα αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση και αποδείχθηκε πως χρησιμοποιείται σπάνια, γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει την ύπαρξη αυτής της λειτουργίας. Πηγή:athensmagazine.gr

 

Ιατρικός Σύλλογος

Ο χειρουργός Γιώργος Παπασταματάκης, επί χρόνια Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, απαντά στην παράταξη ΔΗΠΑΚ (ΠΑΜΕ), για όσα ισχυρίστηκε σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, σύμφωνα με την οποία: «η Ενιαία Κίνηση Γιατρών, στην οποία συμμετείχα ο ίδιος, ακολουθεί αντιλαϊκή πολιτική και προτρέπει τα μέλη της «να τα βρουν μεταξύ τους ως προς τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και συμφέροντα…. αυτοί που βάζουν πλάτη στη διάλυση της Δημόσιας υγείας και στην εμπορευματοποίησή της.”

Στη μομφή αυτή αντιτείνει στα «συντρόφια» όπως τας χαρακτηρίζει, να μην αναμασάνε «στείρες στερεότυπες ιδεολογικές κατευθύνσεις που κεντρικά σας δίνουν αλλά όσο μας αφορά θεωρώ μεγάλη προσβολή να μας συμπεριλαμβάνετε σε αυτούς που βάζουν πλάτη στην διάλυση της Δημόσιας Υγείας και στην εμπορευματοποίησης της». Τούτο γιατί: «Οι αγώνες που έχουμε, διαχρονικά, δώσει στο Νοσοκομείο είναι γνωστοί σε όλους, άγνωστοι δε σε σας, τους περαστικούς από την Αρκαδία. Αγωνιστήκαμε για δωρεάν Δημόσια υγεία και ενάντια στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας εδώ και χρόνια. Καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή την Τρόικα και τους τοκογλύφους δανειστές που λεηλατούν τον Ελληνικό λαό, καταδικάσαμε δημόσια και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το ΔΝΤ και την ανθρωπιστική καταστροφή που αφήνει από όπου περνά. Καταδικάσαμε και καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ΕΣΑΝ Α.Ε. την ανώνυμη εταιρία που θα φέρει τον υγειονομικό Αρμαγεδδών στην Υγεία. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο σύλλογος είναι επιστημονικό όργανο και όχι συνδικαλιστικό γιατί αν νομίζετε ότι θα ασκήσετε συνδικαλισμό στον Ιατρικό Σύλλογο γελιέστε. Ο Σύλλογος αμέσως μετά την συγκρότηση του Νέου ΣΔ θα πορευθεί ενωμένος σαν μια γροθιά να μην έχετε καμιά αμφιβολία προς αυτό».
Επιχειρηματικότητα
Ημερίδα για την πρωτοβουλία επιχειρηματικότητας και απασχόλησης από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Αρκαδικό Δίκτυο» και το Δήμο Γορτυνίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014 στις 11.30 στο Διασυνεδριακό Κέντρο Δημητσάνας.

 

Χαμογελάτε

– Την τελευταία φορά πλήρωσα εγώ φιλαράκι, σειρά σου να κεράσεις.
– Ρε ηλίθιε θα με πληρώσεις καμιά φορά, έχω να πάω κι άλλες παραγγελίες…

Γιαν. Παπαμήτρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *