Νέα από Αρκαδία. Το οδικό μας δίκτυο

ARKADIA18-150x15017Έργα που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό κι όμως ακόμη βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, έργα-καρκινώματα στον ιστό της χώρας που παρά τα αλλεπάλληλα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και τις εξαγγελίες των αρμοδίων βρίσκονται ακόμη στα στάδια πολύ πριν από την ολοκλήρωση. Ανακοινώσεις, διαγωνισμοί, αναθέσεις, υποσχέσεις, μελέτες, χρονοδιαγράμματα και πρόωρα εγκαίνια μπερδεύονται γλυκά μέσα στο παράλογο τοπίο του ελληνικού κράτους, όπου τίποτε δεν ολοκληρώνεται ποτέ, και όταν ολοκληρωθεί οι πάντες ανακαλύπτουν ότι είναι ήδη ξεπερασμένο και πρέπει πάλι να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Οι έλληνες πολίτες παρακολουθούν την ελληνική πολιτεία να κωλυσιεργεί σε απίστευτο βαθμό και το μόνο που τους ανακουφίζει είναι πιθανόν η σκέψη ότι «αυτές οι καθυστερήσεις είναι μια κάποια λύση»: για τους εργολάβους να γίνονται πλουσιότεροι και για τους πολιτικούς να επανεκλέγονται κάθε τόσο.

Διαβάζοντας σε διεθνή ταξιδιωτικά sites τις περιγραφές τουριστών από την εμπειρία της οδήγησης στην Αρκαδία, δεν μπορείς παρά… να γελάσεις. «Συνθήκες οδήγησης Λατινικής Αμερικής», «δρόμοι που μετατρέπονται σε μια στροφή από αυτοκινητόδρομοι σε επαρχιακοί, με αποτέλεσμα να βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τρακτέρ και πρόβατα», «δρόμοι γεμάτοι λακκούβες και απότομες στροφές, στις οποίες τουριστικά λεωφορεία προσπερνούν φορτηγά» είναι μερικά μόνο από τα σχόλια που αναρτώνται.
Και το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά είναι αλήθεια. Αν εξαιρέσει κανείς τον κύριο οδικό άξονα του νομού Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, το υπόλοιπο οδικό δίκτυο έχει τα χάλια του. Πρόκειται για ένα μωσαϊκό παλαιών και νέων τμημάτων, με διαφορετικά πλάτη και χαρακτηριστικά, στο οποίο δεκάδες άνθρωποι κινδυνεύουν κάθε χρόνο να χάσουν τη ζωή τους σε τροχαία.

Ο δρόμος Τρίπολης Αστρους υποφέρει καθημερινά, ενώ οι βελτιώσεις που επιχειρούνται κινούνται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα, όλο να τελειώνουν και όλο ατελείωτες να είναι. Χαρακτηριστική η περίπτωση του τμήματος Κουμπίλα – Λουλούδι, που καρκινοβατεί στην παράδοσή του αν και τελειωμένος.

Η ανάγκη εκπόνησης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής μελέτης για τις ανάγκες και τον τρόπο ανάπτυξης του βασικού αυτού οδικού άξονα έχει επισημανθεί εδώ και πολλά χρόνια από τους αρμόδιους φορείς του νομού. Πρέπει να υπάρξει αυτή η μελέτη η οποία θα προσδιορίσει τη ζώνη διέλευσης του άξονα σε όλο το μήκος του, ώστε οι άλλες μελέτες που μελλοντικά θα ανατίθενται να μην είναι αποσπασματικές. Επιπλέον, η ύπαρξή της θα ιεραρχήσει τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα κατασκευής των επιμέρους τμημάτων με βάση αντικειμενικές παραμέτρους και θα προσδιορίσει με ρεαλισμό και με βάση τα σημερινά δεδομένα το κόστος. Έτσι ώστε να μπορεί να εξετάσει οικονομοτεχνικά τη δυνατότητα κατασκευής ενός ολοκληρωμένου τμήματος και με βάση τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.

Απλά πράγματα, που χρησιμεύουν σαν οδηγός στις περαιτέρω δράσεις της πολιτείας.

 

 

«Βγάλε γλώσσα στον Καρκίνο στόματος»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Βγάλε γλώσσα στον Καρκίνο του Στόματος» που έλαβε χώρα το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014 στο Ξενοδοχείο «Παλατίνο» της πόλης μας. Η οργάνωση της Ημερίδας έγινε από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) με τη συνεργασία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας και απευθυνόταν σε Οδοντιάτρους, Ιατρούς και επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών υγείας καθώς και σε πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν επάνω στο θέμα. Η Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος ΕΣΠΑ της ΕΟΟ με τίτλο «Δράσεις Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων και Ιατρών και ενημέρωσης γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας».

Διακεκριμένοι επιστήμονες όπως η καθηγήτρια Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αλεξάνδρα Σκλαβούνου – Ανδρικοπούλου, ο κ. Νίκος Παπαδογεωργάκης καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής χειρουργικής ΕΚΠΑ, η κ. Ε. Στουμφή, στοματολόγος- διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Νίκος Νικητάκης, Αναπληρωτής καθηγητής Στοματολογίας ΕΚΠΑ, εστίασαν στους αιτιολογικούς παράγοντες του καρκίνου του στόματος (όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, αλλά και ο HPV) και στον τομέα της πρόληψης, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν γιατρούς και πολίτες πάνω στη σοβαρή αυτή αρρώστια. Βασικό συμπέρασμα είναι πως αν ο καρκίνος του στόματος διαγνωστεί γρήγορα και η βλάβη είναι μικρή, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να θεραπευτεί.

Μέλη Επιτροπής λαχανόκηπου

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τον ορισμό νέων μελών της Επιτροπής του Δημοτικού Λαχανόκηπου, που αποτελούν οι: α. Σταματόπουλος Δημήτριος – Αντιδήμαρχος β. Γεωργανόπουλος Νικόλαος – Αντιδήμαρχος γ. Καρώνης Γεώργιος – Γεωπόνος δ. Κοκοσιούλης Ιωάννης – Δ/ντης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Τρίπολης ε. Ψιμάρνη Παναγιώτα – Τμηματάρχης Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής και ζ. Σταθούλια Παρασκευή και Κοπίτα Γεώργιο ως εκπρόσωποι των
καλλιεργητών.

Συνάντηση για τα σκουπίδια

Αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα» με τους περιφερειακούς συμβούλους Αρκαδίας Τάκη Γατσόπουλο και Τάκη Γκανά, επισκέφθηκε το Δήμαρχο Μεγαλόπολης Διονύσιο Παπαδόπουλο, στα πλαίσια οργάνωσης της επικοινωνίας, διασύνδεσης και συνεργασίας τα παράταξης με δημοτικές αρχές και κινήσεις, τοπικούς και κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες πολιτών που αποτελούν τα θεμέλια κάθε παρέμβασής της παράταξης. Στη συζήτηση, σύμφωνα με ανακοίνωση, κυριάρχησε το επίκαιρο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με δεδομένη μάλιστα την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης, αφενός για την κατασκευή του φαραωνικού έργου επεξεργασίας απορριμμάτων των Π. Ε. Κορινθίας και Αργολίδας και σχεδόν όλης της Αρκαδίας στη διπλανή Παλαιόχουνη, που επέλεξε μάλιστα κυριαρχικά η ανάδοχος του διαγωνισμού, και αφετέρου τη μεταφορά στα ορυχεία Μεγαλόπολης των υπολειμμάτων. Στη συνάντηση επανελήφθη η τεκμηριωμένη θέση της παράταξης κατά του πιο πάνω σχεδιασμού Τατούλη-ΣΔΙΤ-ΤΕΡΝΑ και η ειδικότερη δημόσια προεκλογική επισήμανση για την απειλή να μετατραπεί η περιοχή της Μεγαλόπολης, με δεδομένη μάλιστα τη μέχρι σήμερα περιβαλλοντική επιβάρυνσή της σε χωματερή της Πελοποννήσου. Μάλιστα εκτός της Παλαιόχουνης σύμφωνα με το πιο πάνω σχεδιασμό ακριβώς απέναντι και τα Παραδείσια είναι εναλλακτικός της Καλλιρρόης τόπος για δεύτερο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων της Π.Ε. Μεσσηνίας και υπόλοιπης Αρκαδίας σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το πρώτο, τα οποία εργοστάσια θα έχουν ανάμεσά τους το λεκανοπέδιο της πόλης και των χωριών Μεγαλόπολης, για το περιβαλλοντικά επικίνδυνο υπόλειμμά τους.

Οι Ρουμελιώτες Αρκαδίας πάνε θέατρο

Ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Αρκαδίας «Η Ρούμελη» γνωστοποιεί στα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου ότι έχει προγραμματίσει εκδρομή για να παρακολουθήσουν την παράσταση «Μυστικοί αρραβώνες» στη σκηνή REX του Εθνικού Θεάτρου την 1η Νοεμβρίου 2014. Η τιμή είναι 25 ευρώ στην οποία περιλαμβάνεται το κόστος του λεωφορείου και η τιμή του θεάτρου. Δηλώσεις συμμετοχής στις κυρίες: Κοντογιάννη Κων/να : 2710237434 6978490157 και Μπουντούρη Βασιλική: 6932058337

Το έργο «Μυστικοί αρραβώνες» πρόκειται για ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του Ξενόπουλου σε μια διασκευή του θεατρικού συγγραφέα Άκη Δήμου. Έρωτες, αμφιβολίες, μυστικά και ψέματα μιας Αθήνας που θυμίζει το σήμερα και προκαλεί το ενδιαφέρον του σύγχρονου θεατή. Στα αθηναϊκά σαλόνια της μπελ επόκ, ο γοητευτικός ζωγράφος Νάσος Ανάστης, είναι περιζήτητος στους κύκλους των φιλότεχνων αστών. Πλούσιοι έμποροι, δικαστικοί, τραπεζίτες, αλλά και όμορφες δεσποινίδες επιδιώκουν τη συναναστροφή του. Ανάμεσα σε αυτές, η νεαρή Θάλεια, του εξομολογείται με τόλμη τον έρωτά της. Στην αλληλογραφία που ακολουθεί ανάμεσά τους, το πάθος δεν μπορεί να μείνει κρυφό. Ο Νάσος ερωτεύεται παράφορα την Θάλεια, και βάζει σε κίνδυνο τον μυστικό του αρραβώνα με την Καίτη. Η επιταγή του καθήκοντος, αλλά και μια μεγάλη παρεξήγηση, οδηγούν τον Νάσο σε μια επιλογή που θα τον βυθίσει στην δυστυχία και θα τον οδηγήσει την καλλιτεχνική μετριότητα.

«Ελληνική οικογένεια: παρόν-παρελθόν»

Σύντομα, ανάσα;

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τρίπολης αναδείχθηκε νέος εργολάβος μεταφοράς των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Φυλής, μιας και ο προηγούμενος είχε κηρυχθεί έκπτωτος. Έτσι σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η αποσυμφόρηση τη ς πόλης από το θανάσιμο εναγκαλισμό των σκουπιδιών και οι κάτοικοι να ανασάνουν.

«Ελληνική οικογένεια: παρόν-παρελθόν»

H Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου διοργανώνει επιμορφωτική ημερίδα με τίτλο «Ελληνική οικογένεια: παρόν-παρελθόν» το Σάββατο 25 Οκτωβρίου στις 18.00 στο, Ίδρυμα Μ. Ζαφείρη στο Άστρος Προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο κ. Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος Καθηγητής Σεξολογίας, Επιστημονικός Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. Τον συντονισμό θα κάνει η Γεωργία Καρούντζου, Συντονίστρια Δράσεων Κοινωνικού Σχολείου Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου.

Η ημερίδα γίνεται με την συνδιοργάνωση των Σύλλογων Γονέων-Κηδεμόνων Δημ.Σχ.Β.Κυνουρίας

Αντιπρόεδρος Ποιότητας Ζωής

Με εννέα ψήφους και ομόφωνα εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ο Ηλίας Κούρος. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο κ. Δημήτρης Βόσνος.

Χαμογελάτε

-Αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε.
(λεωφόρος Αλεξάνδρας , Αθήνα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *