Νέα από Αρκαδία. Σημείο πολιτισμού

ARKADIA18-150x15017Το Μεγάλο Καφενείο, παραδοσιακό ελληνικό καφενείο, είναι ένας «θεσμός» που μετράει χρόνια στην τοπική κοινωνία της πόλης μας, με τις ρίζες του να βρίσκονται στα τέλη του 19ου αιώνα. Ήταν αφιερωμένο αποκλειστικά στους άνδρες και παραμένει έτσι για την πλειονότητα των θαμώνων του, αν και πλέον οι γυναίκες δίνουν σήμερα εκεί δυναμικό «παρών». Τόπος συνάντησης για ξερή, δηλωτή, ποδοσφαιρική και πολιτική συζήτηση, τάβλι αλλά και απόλαυση ελληνικού καφέ, χειροποίητων γλυκών και νόστιμων μεζέδων. Χώρος ζωντανός και πολύβουος, από τις κουβέντες και τις διαφωνίες των πελατών αλλά και τόπος όπου όλοι αναπολούν τα παλιά, θυμούνται τα περασμένα… Μαγαζί που έμεινε αναλλοίωτο στο χρόνο, τοπόσημο για την περιοχή, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, φέρνει μια διακριτή αισθητική, ένα ύφος, έναν αέρα, που δεν περιορίζεται στο γούστο του διακοσμητή και στα έπιπλα, αντίγραφα των πρώτων επίπλων του, αλλά πηγαίνει πιο μακριά και πιο βαθιά, στη σταθερή ποιότητα των προσφερομένων και στο σέρβις, διακριτικό και οικείο ταυτοχρόνως, ενώ προσφέρει απλόχερα σε ντόπιους και ξένους όλα εκείνα τα πολιτιστικά και κοινωνικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για να γνωρίσει κανείς καλύτερα έναν τόπο.
Πριν πολλά χρόνια το Μεγάλο Καφενείο, υπήρξε στέκι της αριστοκρατίας και της υψηλής κοινωνίας. Από εκεί πέρασαν μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, υποψήφιοι δήμαρχοι και βουλευτές το χρησιμοποίησαν σαν χώρο προεκλογικών συγκεντρώσεων, κάποιοι έκλεισαν οικονομικές συμφωνίες και προξενιά, ενώ εκτός από χώρος αναψυχής ήταν και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Δεκάδες θίασοι είχαν παρουσιάσει παραστάσεις τους ενώ κινηματογραφικέ ταινίες είχαν προβληθεί στους τοίχους του. Σήμερα, επανερχόμαστε στην παλιά καλή εποχή, καθώς ιδιώτες αλλά και σωματεία το επιλέγουν για να εκθέσουν προϊόντα τους, να διοργανώσουν χορευτικά events ή να παρουσιάσουν βιβλία τους, σαν αυτό που προγραμματίζει να παρουσιάσει ο Φιλοτεχνικός Όμιλος την ερχόμενη Δευτέρα. Και είναι πράγματι θαυμαστή η ατμόσφαιρα που δημιουργείται και εκπέμπεται από αυτές τις εκδηλώσεις. Όλα τούτα σε αντίθεση με τις καφετέριες που καταλαμβάνουν πεζόδρομους, πλατείες και πεζοδρόμια, μαζικές, ισοπεδωτικές των παρεών, σε μια ατμόσφαιρα που ορίζεται από το σούρτα – φέρτα γαμπρών και νυμφιδίων, από τη μονότονη εκκωφαντική μουσική που ακούγεται, από τους φραπέδες και τα φρέντο.
Αυτό, το Μεγάλο Καφενείο αποτελεί κόσμημα για την πόλη μας. Και σαν τέτοιο πρέπει να κρατηθεί στο μέλλον. Νάναι καλά όσοι αγωνίστηκαν για την ανάδειξή του, όσοι αγωνίστηκαν για τη διάσωσή του από την ισοπέδωση.
Είπαν «όχι» σε διακομματικό προεδρείο
Δεν πέρασε τελικά η άποψη του Πέτρου Τατούλη να επαναληφθεί το μοντέλο του 2010 και το προεδρείο να είναι, όπως τότε, διακομματικό. Τότε ήταν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τώρα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου μεσολάβησε μεταξύ Κ. Αγοραστού και Ρ. Δούρου για να είναι: ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι δύσκολο να βρεθεί συναίνεση. Έτσι, μετά την ψηφοφορία για τον πρόεδρο στην οποία τόσο ό ίδιος όσο και η περιφερειακή σύμβουλος Αργολίδας Ελένη Παναγιωτοπούλου ψήφισαν υπέρ Αγοραστού, αποχώρησαν. Λίγο μετά αποχώρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί τους οι δύο του Καρυπίδη. Πηγή: aftodioikisi.gr
Επιλεκτικές συνεννοήσεις
Από την άλλη μεριά, για επιλεκτικές συνεννοήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να μην εκλεγεί ένα αντιπροσωπευτικό προεδρείο στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), κατηγορούν την παράταξη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και νέο-εκλεγέντος προέδρου της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστού, οι Περιφερειάρχες Αττικής Ρένα Δούρου, Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης και Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, τα εκλεγέντα μέλη του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ αντιπεριφερειάρχες Αττικής Σπύρος Τζόκας και Κοζάνης Παναγιώτης Πλακέντας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Στερεάς Ελλάδας Νίκος Στούπης και Πελοποννήσου Νίκος Πατσαρινός. Στην ανακοίνωσή τους καταλογίζουν στον κ. Αγοραστό ότι «επέλεξε την εξάρτηση από τον κ. Σγουρό και απέρριψε τη δημοκρατική, πλουραλιστική εκπροσώπηση στο προεδρείο όλων των παρατάξεων. Μοίρασε την τράπουλα των θέσεων με στενά κριτήρια κομματικής επιβίωσης, όπως συμβαίνει σήμερα στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αναγκάζοντας σε αποχώρηση όλες εκείνες τις πλευρές που δεν συμφωνούσαν με αυτή την προσέγγιση».
Βαγόνι – μνημείο
Ένα από τα παλαιότερα βαγόνια του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, μοναδικό μνημείο μίας ένδοξης βιομηχανικής εποχής, με το οποίο μάλιστα είχαν μεταφερθεί τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από την Αθήνα στην Τρίπολη το 1930, κινδύνεψε να γίνει σκραπ εκ παραδρομής. Η καταστροφή του μνημειακού αυτού οχήματος είχε συμπεριελήφθη σε λίστα προς διάλυση άχρηστου τροχαίου υλικού του ΟΣΕ. Πρόκειται για τη φορτάμαξα με αριθμό κυκλοφορίας Ζ11 2317, που κατασκευάστηκε στο βελγικό εργοστάσιο της Baume Marpent στα τέλη του 19ου αιώνα (1888 – 1892) για λογαριασμό μίας εκ των πρώτων εταιρειών που είχαν αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία σιδηροδρόμου στην Ελλάδα. Το βαγόνι βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση και φυλάσσεται στους Μύλους Αργολίδας, ενώ είναι η μόνη από τις 50 φορτάμαξες τις οποίες είχε παραγγείλει η ΕΜΣΕ που έχει επιβιώσει μέχρι τις ημέρες μας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών κ. Καμπόσος, ζήτησε επίσημα από τον Πρόεδρο του Ο.Σ.Ε. να δοθεί άδεια να μεταφερθεί το βαγόνι στους στρατώνες Καποδίστρια, σε φυλασσόμενο και αρχαιολογικό χώρο.
Βιβλιοπαρουσίαση
Το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Τρίπολης και ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης θα παρουσιάσουν το Ιστορικό μυθιστόρημα της Κατερίνας Παπαδριανού-Κόρδαρη: «Η Ψωροκώσταινα Η Πανώρια Χατζηκώστα – Αϊβαλιώτη και ο Βενιαμίν Λέσβιος» Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης την Τετάρτη 22 Οκτώβρη 2014 και ώρα 7.30 μ. μ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Ο Δ/ντής του Σ.Δ.Ε. Ναυπλίου, συγγραφέας και Δρ. κοινωνιολογίας Γιώργος Κόνδης και η συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Αναστασία Κόρδαρη. Την εκδήλωση θα κλείσει, με την κιθάρα του, ο τραγουδοποιός Γιάννης Νανόπουλος
Μαντινειακή Συμπολιτεία κατά Λαϊκής Συσπείρωσης
Την απάντησή της δίνει η δημοτική παράταξη «Μαντινειακή Συμπολιτεία» σε όσα της καταλόγισε η Λαϊκή Συσπείρωση σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών της Τρίπολης.
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι : Η Μαντινειακή Συμπολιτεία δια του εκπροσώπου της υποστήριξε ότι το θέμα των απορριμμάτων δεν μπορεί να κουβεντιάζεται αποσπασματικά, αλλά συνολικά ο Δήμος πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, και ξαναζήτησε ειδική συνεδρίαση του Δήμου για τα απορρίμματα. Επίσης, συμφώνησε: 1) να κηρυχθεί η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 2) Να μεταφερθούν τα σκουπίδια που βρίσκονται στους δρόμους της πόλης, με την επιφύλαξη ότι ο χώρος θα έχει τη σχετική αδειοδότηση και δεν θα μας φέρει σε σύγκρουση με κατοίκους όμορων νομών.
Στο τρίτο θέμα, που ο Δήμος ζητούσε χώρο από το Δασαρχείο για προσωρινή ολοκληρωμένη διαχείριση, η παράταξη διαφώνησε με την προσωρινή διαχείριση και ζήτησε δια της εκπροσώπου της να προχωρήσει ο Δήμος Τρίπολης σε μόνιμη ολοκληρωμένη εναλλακτική διαχείριση, για αυτό τον λόγο ψηφίσαμε παρόν. Κατόπιν αυτού κατηγόρησε τη Λαϊκή Συσπείρωση ότι καταθέτει προτάσεις, για να απορριφθούν, αφού δεν γίνεται ουσιαστική συζήτηση – ενημέρωση, γεγονός που βοηθά στο να δημιουργούνται τετελεσμένα, και να ευνοούνται τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που η ίδια ξορκίζει.
ΠΕΔ Πελοποννήσου
Μετά την προβλεπόμενη εκλογική διαδικασία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου. 14 του Π.Δ.75/2011, όπως σήμερα ισχύει, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβούλιου της ΠΕΔ Πελοποννήσου εκλέχτηκε ο κ. Φουσέκης Ιωάννης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μεγαλόπολης και Αντιπρόεδρος ο κ. Λιόγας Νικόλαος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Οιχαλίας. Αυτά την Τετάρτη 15/10/14 στα γραφε΄λια της ΠΕΔ Πελοποννήσου.
Χαμογελάτε
Αυτό το κόμπλεξ που έχετε μερικοί με την ηλικία σας δεν το κατάλαβα ποτέ. Γιατί ντρέπεστε να πείτε πόσο είστε; Εγώ είναι 18 ετών και 185 μηνών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *