Εμπολα. Ψάχνουν το εμβόλιο

εμπολα Η μάστιγα που πλήττει τη δυτική Αφρική και έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, ο ιός Έμπολα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1976 στο Ζαϊρ, αλλά η μεγαλύτερη έξαρση, από πλευράς θυμάτων και γεωγραφικής περιοχής συμβαίνει αυτές τις εβδομάδες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει κατάσταση συναγερμού καθώς ο θανατηφόρος ιός μεταδίδεται ανεξέλεγκτα, ενώ έκτακτα μέτρα λαμβάνονται στα διεθνή αεροδρόμια, όπου θερμικές κάμερες σαρώνουν τους ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες της Αφρικής. Την ίδια στιγμή όμως, κρούσματα «αιμορραγικού πυρετού» εντοπίζονται ακόμη και σε άλλες… ηπείρους, προκαλώντας πανικό στις κατά τόπους αρχές και στις υγειονομικές υπηρεσίες, που γνωρίζουν ότι έστω κι ένας ασθενής να μην διαγνωστεί εγκαίρως, οι συνέπειες μπορεί να είναι θανάσιμες για ολόκληρους πληθυσμούς.

Κι αυτό γιατί «αντίδοτο» για τον Έμπολα δεν υπάρχει, αφενός λόγω της «φύσης» της ασθένειας κι αφετέρου διότι η περιορισμένη έκταση του φαινομένου δεν… προκεμβολ.άλεσε αρκετά ικανό κίνητρο για τους επιστήμονες να το αναζητήσουν.

Το καλοκαίρι του 2014 όμως η κατάσταση είναι διαφορετική, με επιστήμονες να προειδοποιούν ακόμη και… για εφιαλτικά σενάρια με τη χρήση του ιού ως βιολογικό όπλο!

Έρευνες και πειράματα σε φορείς του ιού

Σε αυτό το… σκηνικό τρόμου που φαντάζει απειλητικό όχι μόνο για τη Μαύρη Ήπειρο αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη, η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σύντομα μια διαδικασία κλινικών δοκιμών ενός πειραματικού εμβολίου για την πρόληψη του ιού.

 

Η GSK ανέφερε ότι συνεργάστηκε με Αμερικανούς επιστήμονες για την ανάπτυξη του εμβολίου. Το εμβόλιο της GSK μέχρι τώρα έχει δώσει υποσχόμενα αποτελέσματα στις δοκιμές του σε ζώα, περιλαμβανομένων θηλαστικών, και αναμένεται να μπει στη Φάση I των κλινικών δοκιμών του σε ανθρώπους, κάτι για το οποίο αναμένεται η έγκριση του ομοσπονδιακού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
Μια εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι η δοκιμή θα διεξαχθεί «αργότερα φέτος», πιθανόν τον Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, το πειραματικό φάρμακο ZMapp θα χορηγηθεί στον 75χρονο ισπανό ιεραπόστολο Μιγκουέλ Παζάρες, ο οποίος μολύνθηκε με τον ιό στη Λιβερία και νοσηλεύεται στη Μαδρίτη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας.

Οι γιατροί ζήτησαν την κατ΄ εξαίρεση εισαγωγή του φαρμάκου από τη Γενεύη, το οποίο έχει δοκιμαστεί μόνο σε μαϊμούδες.

Η υγεία των δύο Αμερικανών ασθενών που έχουν μολυνθεί από Έμπολα βελτιώθηκε μετά τη χορήγηση του ZMapp. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν αυτό οφείλεται στο φάρμακο ή σε άλλη θεραπεία που επίσης τους χορηγήθηκε.

Επίσης είναι άγνωστο αν το ZMapp έχει μακροπρόθεσμες παρενέργειες…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *