Το ποδήλατο στην πόλη μας

ARKADIA18-150x15017Η ανάπτυξη της χρήσης του ποδηλάτου σε μια πόλη όπως η Τρίπολη, έχει λογική και ουσία, καθώς σχετίζεται, κυρίως, με τη βιωσιμότητα της ίδιας της πόλης. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία.
Πρόκειται για ένα μέσο το οποίο, στις πολύπλοκες εποχές που ζούμε, πριμοδοτεί την απλότητα, την οικονομία σε χρήματα και πόρους, τη βελτίωση της υγείας και τη δυνατότητα να μετακινείσαι μόνο με τη δύναμη των ποδιών σου, χωρίς να επιβαρύνει κανέναν και σε τίποτα. Μόνο το περπάτημα είναι πιο απλό, αλλά πολύ λιγότερο διασκεδαστικό και δεν σε πάει τόσο μακριά…
Γιατί λοιπόν δεν το χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά; Πραγματικά είναι άξιο απορίας, αλλά μια σειρά από «παρεξηγήσεις», οι οποίες προέρχονται λίγο από άγνοια και λίγο από την έμφυτη, ανθρώπινη τάση να αποφεύγει τις αλλαγές, μας έχουν «καθηλώσει» να θεωρούμε πιο λογικό να παίρνουμε το αυτοκίνητο, για να μετακινηθούμε το πολύ ένα χιλιόμετρο, να αναζητούμε ξανά πάρκινγκ, να εκνευριζόμαστε, και όλα αυτά ξοδεύοντας χρήματα σε βενζίνη, προκαλώντας θόρυβο, ρύπανση και ατυχήματα και, επιπλέον, εθιζόμενοι στην τεμπελιά που προκαλεί το αυτοκίνητο, αντί –τι πιο λογικό– να πάρουμε το ποδήλατό μας και να ποδηλατήσουμε ώς το καφέ, την αγορά ή το γραφείο.

Σε μια πόλη σαν την Τρίπολη, με καλό σχετικά καιρό τις περισσότερες μέρες του χρόνου, επίπεδη στο μεγαλύτερο μέρος της και με ήπιες κλίσεις, όπου υπάρχουν, είναι ιδανική για την ανάπτυξη και χρήση του μέσου αυτού. Υποδομές μπορεί να μην υπάρχουν, μπορούν όμως να τις προκαλέσουν οι ίδιοι οι χρήστες ποδηλάτου, καθώς εκατό ποδήλατα σε έναν κεντρικό δρόμο ορίζουν αυτόματα ποδηλατόδρομο. Και τότε η πολιτεία αναγκάζεται να τον δημιουργήσει. Τόσο απλά.

Η ανάπτυξη του ποδηλάτου στην πόλη είναι μια απόφαση πολιτική όσο και οικονομική για να χτυπηθεί η κρίση, σίγουρα όμως επιτακτική, αν θέλουμε να ζούμε και να απολαμβάνουμε την πόλη μας και την καθημερινότητά μας. Και πρέπει να ληφθεί σοβαρά από τη νέα δημοτική αρχή η ανάπτυξη ποδηλατόδρομων, έστω μικρής διαδρομής στην αρχή, σίγουρα όμως ικανής για μελλοντικές επιμηκύνσεις. Η απερχόμενη δημοτική αρχή στο θέμα αυτό, παρότι πολλά είχε υποσχεθεί, τελικά ουδέν υλοποίησε. Απομένει στην διάδοχό της να προχωρήσει. Το ποδήλατο πρέπει να γίνει ο καθημερινός σύντροφος όλων μας. Γιατί η ζωή μπορεί να είναι πολύ πιο απλή απ’ όσο έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε.

 

Φεστιβάλ Λάδωνα

Το Φεστιβάλ της Λίμνης Λάδωνα επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά στις 9 και 10 Αυγούστου, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Γορτυνίας. Σημαντικοί μουσικοί όπως ο Νίκος Ξυδάκης, η Βασιλική Καρακώστα, ο Στάθης Δρογώσης, ο Βασίλης Βασιλάτος με την ορχήστρα του και οι Salto Mortale θα δώσουν το παρόν στο Φεστιβάλ αυτό. Βόλτες με ποδήλατα γύρω απο τη λίμνη, καγιάκ, προβολές ταινιών και απρόσμενοι μουσικοί αυτοσχεδιασμοί θα κρατήσουν ξάγρυπνους τους επισκέπτες στην πιο μαγευτική πανσέληνο του χρόνου. Η πρόσκληση είναι σαφής: Πάρτε τις σκηνές σας και σας περιμένουμε!

Ο Λάδωνας, είναι ένας από τους αρχαιότερους, θεοποιημένους και πολυτραγουδισμένους ποταμούς της Πελοποννήσου, τόπος συνάντησης και σύγκρουσης θεών και ανθρώπων. Εκεί ο Πάνας είδε και αγάπησε για πρώτη φορά την πανέμορφη νύμφη Σύριγγα, κόρη του ποτάμιου θεού Λάδωνα, που για να του ξεφύγει και να σωθεί ζήτησε απ’ τον πατέρα της να τη μεταμορφώσει σε καλάμι. Τότε ο Πάνας έκοψε μερικά καλάμια και έφτιαξε την σύριγγα, ένα μουσικό όργανο που χρησιμοποιούσε μόνο αυτός για να την έχει πάντα κοντά του. Όταν έπαιζε ο Πάνας, ο ψίθυρος των δέντρων σταματούσε κι ο θόρυβος των νερών που κυλούσαν έσβηνε μόνο στο άκουσμα του μελωδικού ήχου της σύριγγας. Και τότε, Νύμφες, Χάριτες και Ώρες, συνεπαρμένες από το γλυκό ήχο της καλαμένιας του φλογέρας, σήμαναν το ξεκίνημα του χορού..

Καταγγελία μεταθέσεων

Το ΠΑΜΕ Αρκαδίας με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών υποστηρίζοντας ότι: και φέτος χιλιάδες εκπαιδευτικοί δεν θα καταφέρουν το αυτονόητο, να βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους, κοντά στις οικογένειές τους, καθότι απορρίφθηκε το 58,47% των αιτήσεων των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (απορρίφθηκαν 3.945 αιτήσεις) και το 91% (!) των αιτήσεων των εκπαιδευτικών της Β/μιας Εκπαίδευσης (απορρίφθηκαν 7.607 αιτήσεις). Κι’ αυτό παρά το γεγονός ότι φέτος υπήρξαν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα, ενώ κατατέθηκαν και 7.100 συνταξιοδοτήσεις! Το ίδιο το Υπουργείο κάνει λόγο άλλωστε για 24 χιλιάδες κενά.

Τούτο κατά το ΠΑΜΕ «είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής, αντιεκπαιδευτικής πολιτικής κυβέρνησης-Ε.Ε. που φτιάχνουν τμήματα με 27 και 28 μαθητές στην τάξη, είναι αποτέλεσμα των χιλιάδων συμπτύξεων και συγχωνεύσεων τμημάτων και σχολείων, των ελάχιστων διορισμών, της γενίκευσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της κατάργησης της μονιμότητας-οργανικότητας. Δηλαδή, του “νέου σχολείου” της ημιμάθειας και των τσακισμένων εργασιακών σχέσεων». Γι αυτό και καλεί τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους να καταγγείλουν τη νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και να ανατρέψουν την κατάσταση.

«Ψηφιακή Αλληλεγγύη»

Μετά από συνάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου με το Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Μενέλαο Δασκαλάκη και το Διευθυντή του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού κ. Δημήτριο Πτωχό με θέμα τις δράσεις του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση 2007-2013» αποφασίστηκαν:

1)Αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης ICT4GROWTH του Επιχειρησιακού Προγράμματος κατά € 22 εκατ. σε € 140 εκατ. 2)Η πιλοτική εφαρμογή της δράσης «Ψηφιακή Αλληλεγγύη» εκτιμώμενου προϋπολογισμού περίπου € 80 εκατ. που αναμένεται να ενισχύσει πάνω από 150.000 οικογένειες δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, με απλές διαδικασίες, με τη χρήση ειδικού κουπονιού, δίνοντας τους την ευκαιρία: να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν τη σύνδεση τους στο διαδίκτυο μέχρι και τον 10ο του 2015, να αποκτήσουν βασικό εξοπλισμό πρόσβασης στο διαδίκτυο και εξοικείωσης με τους Η/Υ (notebook ή Tablet) και να λάβουν βασική γνώση/επίδειξη, στο χώρο τους στη χρήση του Η/Υ και του διαδικτύου και να αποκτήσουν πρόσβαση σε εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση σε βασική χρήση Η/Υ και διαδικτύου.

Αρνούνται να απογραφούν

Τις 133 δημοτικές εταιρείες και αναπτυξιακές εταιρείες που δεν έχουν ακόμη απογραφεί κοινοποίησε την Τετάρτη το υπουργείο Εσωτερικών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Αναπτυξιακή Βορείου Πελοποννήσου και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα. Οι Αναπτυξιακές Δημοτικές Επιχειρήσεις αρνούνται να απογραφούν, με το επιχείρημα ότι δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ζουν και επιβιώνουν από προγράμματα της ΕΕ, με βάση τα οποία και διαμορφώνονται οι αμοιβές των απασχολουμένων. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει αίτημα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για ένταξή τους στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, διότι οι δήμοι κατέχουν άνω του 50% των μετοχών στις εταιρείες αυτές. Αυτό θα έχει ενδεχομένως συνέπειες στις αμοιβές των απασχολουμένων, καθώς η ένταξη στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης είθισται να ακολουθείται από ένταξη στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο της αξιολόγησης και στελέχωσης δομών που επιδιώκει να προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών έως το τέλος του χρόνου, είναι απαραίτητο να γίνει πλήρης καταγραφή των εποπτευόμενων από τους ΟΤΑ φορέων.

Θα επαναλειτουργήσει;

Τη λειτουργία σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Ναύπλιο σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΣΕ. Σε μια τέτοια περίπτωση το Ναύπλιο θα μετατραπεί σε …προάστιο της Αθήνας, καθώς η γραμμή θα συνδέεται στην Κόρινθο με τον προαστιακό σιδηρόδρομο, που σήμερα φτάνει μέχρι το Κιάτο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι συγκεκριμένη γραμμή είχε ανακαινιστεί πριν από λίγα χρόνια, με ευρωπαϊκά κονδύλια από το ΠΕΠ Πελοποννήσου. Ωστόσο το 2011, λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, τα δρομολόγια διακόπηκαν, καθώς κρίθηκαν ασύμφορα. Η διακοπή των δρομολογίων και η εγκατάλειψη ουσιαστικά της γραμμής είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν εκτεταμένα φαινόμενα κλοπών στο δίκτυο. http://isthmos.gr

Χαμογελάτε

Η πολιτική στην Ελλάδα μοιάζει με τη θεολογία, γράφει ο αξέχαστος πολιτικός και συγγραφέας Θανάσης Κανελλόπουλος. Ή σου υπόσχεται τη γη της επαγγελίας ή σε απειλεί με τη Δευτέρα Παρουσία. Χαρακτηρίζοντας αυτή τη στάση του Ρωμιού είχα κατασκευάσει ένα ανέκδοτο.:

Εξετάζεται κάποιος για τη πρόσληψή του σε δημόσια θέση. Ερωτάται:

-Ποια η γνώμη σου για την οικονομική πολιτική της χώρας;

-Όποια έχει και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, απαντά ο εξεταζόμενος.

-Ποια η γνώμη σου για την εξωτερική πολιτική;

-Όποια γνώμη έχει και ο υπουργός Εξωτερικών

-Ποια η γνώμη σου για τη Δικαιοσύνη.

-Όποια και του υπουργού Δικαιοσύνης

– Μα επί τέλους, ρωτά θυμωμένος ο εξεταστής, δεν έχεις δική σου γνώμη;

-Έχω, πως δεν έχω, είναι η απάντηση. Αλλά δεν συμφωνώ καθόλου … με τη γνώμη μου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *