Ακυρώνεται η ύποπτη δωρεά στο Γεννηματά

γεννηματας Άμεση ήταν η αντίδραση του διοικητή του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς Αθηνών κ. Χρήστου Τσάμη μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μας για ύποπτη δωρεά ιατρικού συστήματος στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες του νοσοκομείου να προχωρήσει στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., που έχει προγραμματιστεί για τις 28-7-2014, σε ακύρωση της αποδοχής της δωρεάς. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η αποδοχή της δωρεάς είχε γίνει το 2008.

Θυμίζω ότι, όπως είχαμε γράψει προχθές, η δωρεά αφορά την εγκατάσταση ενός συστήματος διαχείρισης και αρχειοθέτησης ιατρικών εικόνων, το οποίο στη γλώσσα των ειδικών είναι γνωστό ως PACS (Picture Archiving and Communication System). Μόνο που η δωρεά δεν ήταν δωρεάν: η εταιρεία προσδοκούσε να κερδίσει έως και 30.0000 ευρώ το χρόνο από τη… συντήρηση του συστήματος.

Τα συστήματα αυτά αποτελούν την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας. Συνδέονται με απεικονιστικές συσκευές όπως ακτινολογικά, αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους και συσκευές λήψης υπερήχων ή μαστογράφους. Περιλαμβάνουν ειδικό λογισμικό για τη διαχείριση των ακτινοδιαγνωστικών εικόνων και φυσικά ειδικές οθόνες (υψηλής ανάλυσης – διαγνωστικές κλπ).

 

Να σημειωθεί, δε, ότι το επίμαχο σύστημα δεν διαθέτει το αναγκαίο πιστοποιητικό CE κλάσης 2. Η προμηθεύτρια εταιρεία έχει αποκτήσει μόλις το 2012 CE κλάσης 1. Δηλαδή, το 2008, όταν έγινε αρχικά η δωρεά, η προμηθεύτρια εταιρεία δεν είχε καμία σχετική πιστοποίηση. Γεγονός που αφήνει έκθετη την τότε διοίκηση. Θυμίζω ότι διοικητής ήταν ο κ. Αντώνης Αυγερινός, ο οποίος ήταν σύμβουλος του Άδωνι Γεωργιάδη και παραμένει στο επιτελείο του Μάκη Βορίδη.

 

Η τότε διοίκηση είναι έκθετη και για έναν ακόμη λόγο. Η αποδοχή της δωρεάς ήταν καραμπινάτη παρανομία. Διότι το άρθρο 6 του νόμου 2955 του 2001 του Αλέκου Παπαδόπουλου απαγορεύει ρητά την αποδοχή δωρεάς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, η οποία δεσμεύει το νοσοκομείο στην προμήθεια αντιδραστηρίων ή συντήρησης από συγκεκριμένη εταιρεία.

 

Πάντως, ο νυν διοικητής είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με ανοιχτό διαγωνισμό στην προμήθεια τέτοιου συστήματος, καθώς αν τεθεί σε πλήρη λειτουργία θα συμβάλει στην εξοικονόμηση περίπου 250.000 ευρώ το χρόνο, που αφορούν την προμήθεια ακτινολογικού φιλμ. Προς την κατεύθυνση αυτή, με πρωτοβουλία και υπό την εποπτεία του διευθυντή πληροφορικής του νοσοκομείου κ. Γιάννη Σαριβουγιούκα, θα συνταχθούν λειτουργικές προδιαγραφές και εν συνεχεία θα προκηρυχτεί το έργο.

http://www.virus.com.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=3412:akyronetai-i-ypopti-dorea-sto-gennimata&Itemid=169&utm_source=MailingList&utm_medium=email&utm_campaign=Virus+Newsletter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *