Δ. Δέμος: Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να ηγηθεί της εξόδου από την κρίση

δεμοςΤην επιτακτική ανάγκη για την εφαρμογή μιας Εθνικής Πολιτικής Φαρμάκου, που θα έχει στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης και θα εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες ενός κατεξοχήν εξωστρεφούς κλάδου, όπως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, τόνισε ο κ. Δημήτρης Δέμος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), στη 18η Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης που διοργάνωσε ο Economist.

Στη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα: «Προετοιμάζοντας το έδαφος για την ανάκαμψη της Ελλάδας, η σημασία της μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης και του κλάδου της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας» που διοργάνωσε ο Economist συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης, ο Διευθυντής και Επικεφαλής Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, και ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δημήτρης Δέμος.

 

Ο κ. Δέμος τόνισε πως παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, είναι ένας εκ των κορυφαίων παικτών της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκου και μπορεί να ηγηθεί της εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική κρίση. Το ελληνικό φάρμακο εξάγεται σε 85 χώρες παγκοσμίως και βρίσκεται πλέον στη 2η θέση την ελληνικών εξαγωγών για το Α’ τρίμηνο του 2014 , συμβάλλοντας καταλυτικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

 

Την τελευταία δεκαετία, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης με επενδύσεις που ξεπερνούν τα €500 εκατ. σε πάγιο εξοπλισμό και περισσότερα από €300 εκατ. σε έρευνα και ανάπτυξη. Παράλληλα, το 10% των εργαζομένων του κλάδου της μεταποίησης απασχολούνται στην εγχώρια παραγωγή φαρμάκου. Συγκεκριμένα, πάνω από 53.000 θέσεις εργασίας επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τη δραστηριότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στο μείζων θέμα της ανεργίας.

 

Από την πλευρά της Πολιτείας, ο Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης ξεκίνησε την συζήτηση αναφερόμενος στην ανάγκη αλλαγών με μεταρρυθμιστικό πρόσημο στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου, ενώ ο Διευθυντής και Επικεφαλής Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, συμπλήρωσε πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ και στις εξαγωγές των χώρας.

 

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του νέου παραγωγικού μοντέλου που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, το οποίο εστιάζει τόσο στην παραγωγή, όσο και στις εξαγωγές.

 

Πηγή: onmed.gr

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *