Τα «γιατί» μιας κατασκευής

Plateia-Areos_largeΕίναι γεγονός, και όσοι παρακολουθούν τα δημοτικά συμβούλια τα τελευταία χρόνια μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι, σε δημοτικό συμβούλιο της εποχής Κοτσιάνη ελήφθη, κατά πλειοψηφία, η απόφαση της πεζοδρόμησης του Ιστορικού Κέντρου της πόλης με τα συγκεκριμένα υλικά. Καλώς ή κακώς αυτή η μελέτη επελέγη και σε διάστημα τεσσάρων περίπου ετών όλοι απολαμβάνουμε τα οφέλη της πεζοδρόμησης. Στο διάστημα της κατασκευής αυτών των χώρων και με την αναστάτωση που επέφεραν στη ζωή της πόλης, ως σήμερα, το ερώτημα ήταν γιατί αυτά τα υλικά και όχι καλύτερα.

Η σημαντικότερη πολεοδομική παρέμβαση στον αστικό ιστό της Αρκαδικής πρωτεύουσας τα τελευταία χρόνια, ήταν για ένα μεγάλο διάστημα αιτία αντεγκλήσεων, αψιμαχιών και εν γένει αντιδικιών μεταξύ των τότε παρατάξεων της αντιπολίτευσης και ενίων συμβούλων της συμπολίτευσης που εμπόδιζαν κάθε επόμενο βήμα. Τελικά η αποφασιστικότητα της πλειοψηφίας οδήγησε στην κατασκευή και σήμερα σχεδόν ολοκληρωμένα τα έργα είναι στην απόλαυση των δημοτών και επισκεπτών αυτής της πόλης, που κυριολεκτικά άλλαξε μορφή.

Τους τελευταίους μήνες της πεζοδρόμησης η πόλη υποδέχεται χιλιάδες άτομα που ξεχύνονται στα μαγαζιά για ψώνια αλλά και περισσότερους περιπατητές σε μια απόπειρα εξόδου από το καβούκι του χειμώνα και σε μια προσπάθεια απεμπλοκής από τη υποδούλωση της τηλεόρασης.

Οι πλάκες Καρύστου σε συνδυασμό με τους κυβόλιθους και το γρανίτη, παρά τις ενστάσεις των αρνητών τους, εντάχθηκαν στη ζωή της πόλης, έγιναν μέρος της καθημερινότητάς της, αφομοιώθηκαν σιγά σιγά μέσα από τη συνήθεια και τη μεγάλη επισκεψιμότητα. Απασχολούν ελάχιστα και μόνον εκεί που παρατηρούνται κατασκευαστικές βλάβες, κάτι που ωστόσο πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα στο μέλλον, για ταχεία επέμβαση αποκατάστασής τους, οσάκις παρατηρείται πρόβλημα και για να μην ξηλωθεί το πουλόβερ.

Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης ολοκληρώθηκε, εν τέλει, και βρήκε τη σχέση του με τους κατοίκους, περαστικούς και περιοίκους.

Τι απομένει; Το πάγιο ερώτημα «γιατί αυτή η κατασκευή και όχι η άλλη » που ταλανίζει κάθε απόφαση για οτιδήποτε πρόκειται να κατασκευαστεί: από ΧΥΤΑ μέχρι πεζόδρομους και πλατείες. Προφανώς οι λόγοι διαφέρουν, αλλά εκκινούν από την ίδια βάση: άρνηση, καχυποψία, ιδιοτέλεια, υποκρισία (ο τέως καταπατητής γίνεται θεματοφύλακας των νόμων), άγνοια, αδυναμία προσαρμογής στο νέο, πολιτικός ωφελιμισμός.

Ανησυχία για το σιδηρόδρομο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για την Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH), που συνεδρίασε στις 18 Ιουνίου μεταξύ άλλων:

Εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία του για την διαφαινόμενη επικίνδυνη εξέλιξη που έχει σχέση με την εγκατάλειψη και την λεηλασία του Μετρικού Σιδηροδρομικού Δικτύου Πελοποννήσου και καλεί, αφενός τον ΟΣΕ, την ΓΑΙΑΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και αφετέρου, τα αρμόδια υπουργεία να λάβουν άμεσα μέτρα διάσωσης και προστασίας του σπουδαίου αυτού πολιτιστικού πλούτου της χώρας και ταυτόχρονα να διερευνήσουν την δυνατότητα αξιοποίησης στην κατεύθυνση που κινούνται σήμερα διεθνώς άλλα παρόμοια ιστορικά δίκτυα που είτε είναι πλήρως ενεργά για επιβατικές και εμπορικές μεταφορές ή λειτουργούν αμιγώς για τουριστική χρήση. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι τμήματα όπως πχ το εσωτερικό δίκτυο (Γραμμή Κορίνθου – Ναυπλίου / Τριπόλεως – Καλαμών) ή η Γραμμή Κατάκολου – Ολυμπίας κλπ, μπορούν να αξιοποιηθούν επιτυχώς διασώζοντας παράλληλα ζωντανή την ιστορική μνήμη και εν λειτουργία το μνημειακό ιστορικό υλικό. Καλεί, επίσης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους να παρέμβουν και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΣΕ να δραστηριοποιηθούν προκειμένου να συγκεντρωθεί και να διασωθεί το πλούσιο και ποικίλο ιστορικό και σχεδιαστικό αρχείο των Σιδηροδρόμων Πελοποννήσου το οποίο είναι διάσπαρτο και απροστάτευτο.

Ο Πρέσβης της Ινδονησίας

Τον πρέσβη της Ινδονησίας Benny Bahanadewa, της τέταρτης πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο και μεγαλύτερης σε πληθυσμό μουσουλμανικής χώρας, υποδέχθηκε στο Άστρος ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Β. Κυνουρίας Τάκης Μαντάς, μετά από πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας, προέδρου του συνδέσμου Ελληνό-Ινδονησιακής Φιλίας «Ganesha» Γιώργου Ρούπα.

Τον ενδιαφέρον του κ. Bahanadewa επικεντρώθηκε στις παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής μας, τις αναπτυξιακές δυνατότητες, τα τοπικά προϊόντα αλλά και τις τουριστικές υποδομές, για τα οποία ενημερώθηκε από τον κ. Μαντά, ενώ δήλωσε πρόθυμος να συνεισφέρει στην ανάπτυξη στενότερων δεσμών μέσα από κοινές δράσεις που μπορούν να ξεκινήσουν από πρωτοβουλίες σε πολιτιστικό επίπεδο. Πηγή: Astrosnews.gr

Πυρομαχικά στο Αστρος

Ενημερώθηκε, το μεσημέρι της Πέμπτης, η Λιμενική Αρχή Π. Αστρους ότι στη θαλάσσια περιοχή Πλάκες Ξηροπήγαδου δήμου Β. Κυνουρίας, βρίσκονται διασκορπισμένα πυρομαχικά.

Άμεσα στο σημείο, μετέβησαν με περιπολικό όχημα και πλωτό περιπολικό του Λιμενικού στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου σε απόσταση περίπου δύο μέτρων από την ακτή, ανέλκυσαν από το βυθό, 260 σφαίρες. Τα πυρομαχικά φυλάσσονται στη Λιμενική Αρχή Π. Άστρους, που διενεργεί την προανάκριση. Πηγή: newsbomb.gr

Καταρροϊκός πυρετός

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, στις 23-06-2014 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αφορμή την εμφάνιση της νόσου του καταρροϊκού πυρετού στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Πελοποννήσου κος Τατούλης Π., Ο Γεν. Διευθυντής Κτηνιατρικής κ. Αλεξανδρόπουλος Θ., ο Καθηγητής Κτηνιατρικής κ. Φθενάκης Γ., η Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου κ. Τραχήλη Α., το Δ.Σ. του Παραρτήματος Πελοποννήσου Π.Κ.Σ. κ. ά Κοινός τόπος στους λόγους όλων των ομιλητών αποτέλεσε το ότι τα μέτρα βιοασφάλειας βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, απαιτούνται όμως πιο ενδελεχείς έλεγχοι και αυστηροποίηση των ποινών για την παράνομη μετακίνηση ζώων χωρίς τα απαραίτητα υγειονομικά έγγραφα. Κατά τη συνεδρίαση, επίσης, συζητήθηκε η πρόταση ανοσοποίησης των ζώων στον καταρροϊκό πυρετό με την εισαγωγή στη χώρα εμβολίου που κυκλοφορεί σε χώρες της Ε.Ε., γεγονός που θα αποτελέσει πραγματική προστασία του ζωικού κεφαλαίου από το ΥΠΑΑΤ.

ΔΣ του ΣΑΟΟ

Το νέο διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων που διαμορφώθηκε σε σώμα κατά την προ ημερών Τακτική Εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση, έχει ως εξής:

Η Συνέλευση έκλεισε με τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής. Πρόεδρος: Δέδες Νικόλαος Αντιπρόεδρος: Παπαδόπουλος Τάσος Γραμματεύς: Καραμήτζος Δημήτριος Ταμίας: Μπίνος Νικόλαος Έφορος Ορειβασίας: Αλειφερόπουλος Ιωάννης

Έφορος Αναρρίχησης: Μπουζέτος Θάνος Μέλη: Μανδρώνη Διονυσία, Νικολουζάκη Ειρήνη, Ραπτόπουλος Σωτήριος

Περιοδεία ΚΚΕ

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλείς τους Νίκο Γόντικα και Βαγγέλη Γούργαρη, θα περιοδεύσουν τη Δευτέρα 30/06 και Τρίτη 01/07/2014 στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης και θα συζητήσουν με τους εργαζόμενους για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Την Παρασκευή 4 Ιούλη 2014, στις 11:00 πμ, στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ ενάντια στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Νίκος Γόντικας, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Χαμογελάτε

Το σωστό ζεϊμπέκικο χορεύεται προσπαθώντας να βγεις από θάλασσα που έχει κάτω πέτρες.

Παπαμητρος Γιάννης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *