Αξιοπρέπεια και ανθρωπιά ζητούν οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς

καρκινοπαθείςΔεν αποτελεί επιλογή μας η δημοσιοποίηση των αρνητικών βιωμάτων των συγγενών ασθενών, πολύ μάλιστα περισσότερο η χρησιμοποίηση του ανθρώπινου πόνου και ούτε επιζητούμε να εκθέτουμε στην δημοσιότητα επώνυμα – πόσο μάλλον με βίντεο – έναν άνθρωπο που δεν αγωνιά παρά μόνο για να προσφέρει στον άνθρωπό του το αυτονόητο: νοσηλεία, αξιοπρέπεια, ανθρωπιά. Ο Γιώργος Κωμάκης δεν είναι ένας στωϊκά παραδομένος στην μοίρα του άνθρωπος, αλλά αυτός που αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημά του μόνο και μόνο για να αναδείξει τις πτυχές του προβλήματος των ανασφάλιστων άνεργων πολιτών, και μάλιστα των καρκινοπαθών.

Ο 64χρονος κ. Κωμάκης είναι μακροχρόνια άνεργος, πάνω από 8 χρόνια. Κάνοντας δουλειές του ποδαριού κατάφερνε μέχρι το 2011 να κολλάει λιγοστά ένσημα και να ανανεώνει την ασφάλιση του ΙΚΑ, για τον εαυτό του αλλά και για την γυναίκα του. Έκτοτε όμως και οι δυο τους είναι ανασφάλιστοι.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 η γυναίκα του κ. Κωμάκη αρρώστησε και ήταν τότε που διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος στη συνέχεια δημιούργησε μεταστάσεις στο υπόλοιπο σώμα. Ο κ. Κωμάκης, όπως και κάθε ανασφάλιστος πολίτης, αναγκάζεται να υπογράφει υπεύθυνες δηλώσεις στο δημόσιο νοσοκομείο, προκειμένου να εισαχθεί και να τύχει περίθαλψης η σύζυγός του, με σκοπό να διαβεβαιώσει το λογιστήριο, ότι θα πληρώσει στο ακέραιο το κόστος νοσηλείας και τα φαρμάκα που χορηγούνται στην γυναίκα του. Φυσικά αυτόματα εάν δεν μπορεί να πληρώσει, τότε το χρέος μετακυλίεται στην εφορία με την συνεπακόλουθη διαδικασία για τους οφειλέτες προς το κράτος.

 

Ο κ.Κωμάκης υπογράφοντας τις δηλώσεις αυτές, έπραξε το αυτονόητο γι’αυτόν χρέος απέναντι στην γυναίκα του, προκειμένου να της προσφέρει αξιοπρέπεια και ανθρωπιά την ώρα που χαροπαλεύει. Ο ίδιος δεν μπορεί να εργασθεί και βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο πάνω από το προσκεφάλι της. Σύντομα το κράτος θα ξεκινήσει να τον κυνηγάει για να εισπράξει. Τί άραγε; Απολύτως τίποτα αφού όπως επικαλείται ο ίδιος: « δεν έχω τίποτα στο όνομα μου, κανένα περιουσιακό στοιχείο, τι θα κάνουν; Θα με κλείσουν φυλακή; ».

 

Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος επέλεξε να αναδείξει το πρόβλημα όλων των ανασφάλιστων καρκινοπαθών, απλά δημοσιοποιώντας την τραγική του κατάσταση και ζητώντας να αφήσουν την γυναίκα του να πεθάνει με αξιοπρέπεια. « Τίποτα περισσότερο, πέρα από αυτό που δικαιούται ως άνθρωπος! »

 

Εμείς όμως, που μας γνωστοποιήθηκε η κατάσταση, ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας να διευθετήσει αυτό το χρέος και να παύσει εντέλει το κυνήγι προς ΟΛΟΥΣ τους ανασφάλιστους πολίτες. Οι πάσχοντες από βαριές ασθένειες ανασφάλιστοι δεν μπορούν να καλύψουν ανάλογα κόστη, πόσο μάλλον ένας μακροχρόνια άνεργος. Το κράτος θα πρέπει να σταματήσει να επιλέγει συμπεριφορές απάνθρωπες και εξοντωτικές προς τους πολίτες που απλά ατύχησαν και αρρώστησαν.

 

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε ότι ο κ. Κωμάκης δεν έχει καν την δυνατότητα να καλύψει τα έξοδα του « ό,τι θα επακολουθήσει » και με δυσκολία μπορεί να σκεφτεί την ζωή του χωρίς την γυναίκα που είναι μαζί της για πάνω από 40 χρόνια.

 

Παραθέτουμε αυτούσια την μαρτυρία του ασθενούς όπως καταγράφηκε από κινητό εθελοντή μας.

 

 

 

 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-20:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης

(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)

Ιστοσελίδα http://www.mkiellinikou.org Email mkiellinikou@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *