Νέα από Αρκαδία. Κοινωνική πολιτική στο ρεύμα

ARKADIA18-150x150177Οι συνέπειες της κρίσης για μια σημαντική μερίδα συμπατριωτών μας, λαμβάνει τραγικές διαστάσεις τις μέρες αυτές του χειμώνα, που η θερμοκρασία βρίσκεται σταθερά κάτω από το μηδέν.

Είναι κυριολεκτικά δραματικές οι συνθήκες ζωής για όσους προσφεύγουν στις υπηρεσίες σίτισης, στέγασης ή διανομής τροφίμων και αναδεικνύουν δυστυχώς με σαφήνεια το έλλειμμα κοινωνικής προστασίας στη χώρα μας….

Είναι απάνθρωπο και κοινωνικά απαράδεκτο να υπάρχουν σήμερα νοικοκυριά που να στερούνται ένα βασικό αγαθό επιβίωσης, όπως είναι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Παρά τα προβλήματα και τους περιορισμένους πόρους, είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει σε αυτούς τους πολίτες ένα ελάχιστο επίπεδο ανθρώπινης διαβίωσης. Χωρίς υπεκφυγές, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, επιβάλλεται να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, πρωτίστως από τα ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωνικής προστασίας για να προστατευθούν οι οικογένειες που υποφέρουν.

Από παντού ακούγονται διαμαρτυρίες πως η λύση που επιχειρήθηκε να δοθεί, για την παροχή ρεύματος σε όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδιέξοδο , αποδεικνύεται τώρα ότι κάθε άλλο παρά αποδοτική και ρεαλιστική ήταν. Η μετάθεση της ευθύνης στους δήμους δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα καθώς και χρήματα δεν υπάρχουν αλλά ούτε και προσωπικό, ικανό για να ασκήσει μια σωστή κοινωνική πολιτική. Από δε την πλευρά της ΔΕΗ δηλώνεται αδυναμία, λόγω της τεράστιας απώλειας εσόδων που παρουσιάζει. Γι αυτό και το βάρος πέφτει στην πολιτεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και επειδή δυνατότητα κάλυψης της δαπάνης από τον προϋπολογισμό δεν υπάρχει, η επικρατέστερη προοπτική να υπάρξει ένα νέο Ειδικό Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και η δαπάνη να επιβαρύνει με 0,5 έως 1 ευρώ τον χρόνο το σύνολο των καταναλωτών, είναι η πλέον ρεαλιστική.

Ο χρόνος όμως περιορίζει ασφυκτικά. Ό,τι είναι να γίνει, ας γίνει σύντομα. Αρκετά θύματα θρηνήσαμε μέχρι σήμερα από ατυχήματα, που οφείλονται στις τραγικές συνθήκες διαβίωσης. Ας αποδείξουμε επιτέλους ως πολιτεία- πρωτίστως – αλλά και ως κοινωνία, ότι δεν έχουμε χάσει την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη μας.

Ατέλειες

Μπορεί τα συνεργεία να εργάζονται πυρετωδώς για να παραδώσουν το έργο της πλατείας Αρεως ως το τέλος του χρόνου, μετά και την παράταση που έχει πάρει ο εργολάβος, ο δήμος όμως θα πρέπει από τώρα να συστήσει συνεργείο επισκευής, για το μέλλον. Κυρίως για τις πλάκες της πλατείας, οι οποίες δεν φαίνονται και τόσο ισχυρές ώστε να αντέξουν σε στοιχειώδεις πιέσεις. Τα σπασίματα και οι αποκολλήσεις είναι ήδη εμφανή σε πάμπολλα σημεία, φανταστείτε τι έχει να γίνει σε λίγα χρόνια από τώρα.

Νομικά αδύνατον…

Απαντώντας ο διοικητής του Παναρκαδικού νοσοκομείου κ. Χρόνης στον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας και στη διαμαρτυρία του για την υπόθεση του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αναφέρει μεταξύ άλλων πως τούτο « αποτελεί αντικείμενο έρευνας του αρμοδίου Υπουργείου Υγείας και την υπηρεσιών του, του ΣΕΥΥΠ και των ανακριτικών αρχών της Δικαιοσύνης. Η έρευνα αφορά τον τρόπο διενέργειας της εν λόγω διακήρυξης, της εκτέλεσης των σχετικών συμβάσεων και της παραλαβής του εξοπλισμού, που βρίσκεται αποθηκευμένος σε χώρους του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου». Συνεπώς κατά τον κ. Χρόνη: « είναι νομικά και πρακτικά αδύνατο, όσο και εάν αυτό αποτελεί και δική μας θέληση και επιθυμία, το να προβεί η Διοίκηση του Νοσοκομείου μας σε αποσφράγιση του ως άνω ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, χωρίς προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί με κάποιο Νόμιμο τρόπο η διαδικασία παραλαβής του».

Επίθεση κατά Τατούλη

Ιδιαίτερα οξύς στη γραπτή του δήλωση ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γούργαρης για τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό συμβούλιο, μιλά για προβλήματα εκφυλισμού και διάλυσης του Περιφερειακού Συμβουλίου με πρωταγωνιστή τον κ. Τατούλη. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως στις πολύωρες παρεμβάσεις τους ο κ. Τατούλης και η αντιπεριφερειάρχης κ. Νικολάκου τοποθετούνται επί παντός επιστητού, ενώ δεν απαντούν επί της ουσίας των ερωτήσεων αλλά υπεκφεύγουν. Π.χ «στην επίκαιρη ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τις τελευταίες πλημμύρες, τα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα αυτοί μας έλεγαν για το πόσο ωραία ήταν η έκθεση στην Πολωνία και πόσους τραχανάδες πούλησαν στην Κλαυθμώνος», ενώ «στην επιμονή της Λαϊκής Συσπείρωσης για να δεσμευτούν με ποσά που θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, αυτοί απαντούσαν με αντικομμουνισμό και προσωπικές επιθέσεις». Γι αυτό και καλεί την πλειοψηφία του ΠεΣυ να βάλει φρένο σε αυτόν τον εκφυλιστικό κατήφορο.

Υπέρ απόρων φοιτητών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ενοριτών και φίλων Ι.Ν Προφήτη Ηλία και Αγίου Ραφαήλ διοργανώνει Χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή στις 15 Δεκεμβρίου 2013, ημέρα Κυριακή και ώρα 5:30 το απόγευμα στο κέντρο «Έπαυλις», με τιμή εισόδου 10 ευρώ. Τα έσοδα θα διατεθούν, όπως κάθε χρόνο, στην πληρωμή των διδάκτρων των φροντιστηρίων και στην οικονομική ενίσχυση ορφανών και απόρων μαθητών. Θα υπάρχει μετακίνηση με δωρεάν λεωφορείο, με ώρα αναχώρησης 4:45 από την Πλατεία Αγίου Βασιλείου και 5:00 από τον προφήτη Ηλία.

Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες

Ο Σύλλογος Παλαιοπυργιωτών Τρίπολης φιλοξενεί το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου το τοπικό τμήμα Τρίπολης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού για ένα διήμερο στον όμορφο Παλαιόπυργο. Οι μικροί φίλοι θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες με θέμα τα Χριστούγεννα και το απόγευμα του Σαββάτου μαζί με τους κατοίκους του χωριού θα στολίσουν και θα φωταγωγήσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε κεντρικό σημείο. Ο σύλλογος θα προσφέρει κουραμπιέδες και μελομακάρονα σε όλους, θέλοντας να νιώσουν την ζεστασιά των Χριστουγέννων όλοι και κυρίως οι κάτοικοι αυτού του παραδοσιακού χωριού.

Φορολογία εισοδήματος

Σεμινάριο λογιστών – φοροτεχνικών θα γίνει στην Τρίπολη, την επόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, στο κέντρο «Έπαυλις», με θέμα την «Ανάλυση διατάξεων κώδικα φορολογίας εισοδήματος και κώδικα φορολογικής διαδικασίας» και με εισηγητή τον Δημήτρη Σταματόπουλο, Επ. Γενικό Διευθυντή Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών – Διδάκτορα Παντείου Πανεπιστημίου –Συγγραφέα Φορολογικού Δικαίου.

Χαμογελάτε

Ένας Βρετανός πολίτης συμπλήρωσε και έστειλε τη φορολογική του δήλωση αρμοδίως. Στο ερώτημα της Εφορίας: “Πόσα άτομα σας επιβαρύνουν»; έδωσε την παρακάτω απάντησή:

2,1 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες,

– 4,4 εκατομμύρια άνεργοι,

– 900.000 εγκληματίες σε 85 φυλακές,

– 650 ηλίθιοι στο κοινοβούλιο,

– Όλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Εφορία του την επέστρεψε λέγοντας ότι η απάντησή του ήταν ”απαράδεκτη”.

Ο πολίτης στη συνέχεια επανήλθε με το ερώτημα: «Γιατί, ξέχασα κάποιον;»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *